Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Notícies > Custodis del territori, fars en la boira de la gestió mediambiental

Pam a pam

Custodis del territori, fars en la boira de la gestió mediambiental

Participem activament en les VII Jornades Estatals de Custòdia del Territori

divendres 16 de novembre de 2018, per  AE-Agró

Del dijous 8 al dissabte 10 de novembre, València es va convertir en la capital estatal de la custòdia del territori. El Cap i Casal va ser la seu de les VII Jornades Estatals de Custòdia del Territori, cita organitzada pel Foro de Redes de Custodia del Territorio (FRECT), Avinença, la Generalitat Valenciana i la Diputació de València. Acció Ecologista-Agró, com a entitat col·laboradora, va tindre un paper protagonista. Especialment el dissabte, quan els participants en estes trobades van visitar dos dels projectes de custòdia del territori que desenvolupa la nostra organització: el Tancat de la Pipa i La Costera de Puçol.

Des de 2004, les Jornades Estatals de Custòdia del Territori són el punt de trobada i reflexió de les xarxes i entitats involucrades en la custòdia del territori, així com un fòrum obert a altres agents socials i econòmics vinculats d’una forma o altra a esta estratègia de conservació. Esta trobada bianual és la de major rellevància per a les entitats que treballem en l’Estat espanyol en custòdia del territori, una eina de conservació del patrimoni natural, cultural i paisatgístic que està regulada per la Llei 42/2007 de Patrimoni Natural i de la Biodiversitat.

Enguany, la ciutat de València va ser l’elegida per a albergar les VII Jornades Estatals de Custòdia del Territori. La cita va ser la setmana passada. Concretament del dijous 8 al dissabte 10 de novembre a la Ciutat Administrativa 9 d’Octubre. La trobada va arrancar amb una taula redona sobre la implicació de la societat civil en la conservació de la natura. Este col·loqui, moderat per Carles Gago (Simbiosi), va comptar amb les intervencions de Pep Nebot, subdirector general de Medi Natural, Ana Rengifo, de la Federación Española de la Dehesa, i el nostre company Enric Amer, alma mater dels projectes de custòdia del territori d’Acció Ecologista-Agró a la Marjal d’Almenara.

La resta de la jornada del dijous, així com la del divendres 9 de novembre, es van centrar en diferents tallers organitzats per grups de treball. Entre altres aspectes, es va analitzar la relació de les administracions públiques amb la custòdia del territori. A més a més, es va parlar de com la custòdia pot fer més sostenible la Política Agrària Comuna (PAC) i de com utilitzar esta eina de conservació per a recuperar i posar en valor terrenys comunals. Finalment, destacar que també es van plantejar els reptes de les entitats de custòdia com a organitzacions del tercer sector ambiental.

El dissabte 10 de novembre, tercer i últim dia de les jornades, el vam dedicar a visitar projectes de custòdia del territori que actualment es desenvolupen en l’entorn de la ciutat de València. El primer va ser a la Serra Calderona. Concretament a La Costera, un paratge natural municipal que està custodia per AE-Agró gràcies a un acord amb l’Ajuntament de Puçol (Horta Nord, València). Després, els participants en les trobades es van desplaçar fins al Parc Natural de l’Albufera per a descobrir els projectes de La Partida de l’Estell (Fundació Assut) i del Tancat de la Pipa, una àrea de reserva de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) que custodíem SEO/BirdLife i AE-Agró.

Amb la visita al Tancat de la Pipa van finalitzar les Jornades Estatals de Custòdia del Territori, que en esta setena edició han sigut organitzades pel Foro de Redes de Custodia del Territorio (FRECT), Avinença (l’associació valenciana de custòdia i gestió responsable del territori), la Generalitat Valenciana i la Diputació de València amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministeri per a la Transició Ecològica.

A més a més d’AE-Agró, han col·laborat en l’organització d’estes trobades el Col·legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana, SEO/BirdLife, Xaloc, Simbiosi, la Fundació Assut i la Fundació Limne. Una vegada més, la preparació i el desenvolupament de les jornades han sigut un magnífic exemple de la capacitat de treball en xarxa del moviment de custòdia del territori. Som, com algú va dir durant la trobada, fars en la boira de la gestió mediambiental.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Participem en la Trobada de la Xarxa de Construcció amb Palla

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles