Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Forestal > Contestació als promotors del LIFE+Ecoglauca Ergon

Comissió Forestal

Contestació als promotors del LIFE+Ecoglauca Ergon

Resposta al PP d’Énguera per este fallit projecte europeu

divendres 23 de novembre de 2018, per  AE-Agró

Davant les recents declaracions del PP d’Énguera (La Canal de Navarrés, València) que intenten desviar l’atenció cap a temes diferents dels que haurien de contestar en relació a la rescissió del projecte LIFE+Ecoglauca Ergon, la Comissió Forestal d’Acció Ecologista-Agró vol deixar algunes coses clares. La rescissió anticipada del projecte va ser motivada per la baixa qualitat dels informes i moltes altres deficiències detallades perfectament pels supervisors. Apuntar en altra direcció, com fa el PP d’Énguera (veritable promotor del LIFE+Ecoglauca), i callar sobre les coses que haurien d’explicar resulta molt poc edificant.

Cal recordar que els procediments europeus d’este tipus són rigorosos, com ho han de ser quan estan en joc milions d’euros de contribuents europeus. Per això, han d’estar molt preocupats els promotors del LIFE+Ecoglauca Ergon (l’anterior alcalde d’Énguera, el popular Santiago Arévalo, i Fernando Pradells, el director tècnic) per les deficiències i interrogants del seu projecte com per a xutar balons tan lluny del camp de joc.

La Comissió Forestal d’Acció Ecologista-Agró desconeixia quina és la persona que es menciona en el comunicat del PP d’Énguera i quina és la seua feina concreta. En qualsevol cas, que esta persona tinga unes opinions o unes altres, afortunades o no, que siga d’extrema dreta o d’extrema esquerra, nacionalista o no, té molt poc a veure amb el tema que hauria d’aclarir-se.

Per què les seues opinions polítiques en xarxes socials han d’influir en el que estem intentant explicar? És que el LIFE+Ecoglauca era un projecte polític del PP o del PSPV-PSOE? Que se sàpia és un projecte sense connotacions polítiques i amb uns objectius teòrics perfectament assumibles per tothom. Però, volem que es parle de les deficiències i mancances de la seua execució, que van portar al fracàs del projecte, la qual cosa haurà de tindre responsables que no cal buscar lluny d’ací.

Per altra banda, sabem que és un projecte de set ajuntaments valencians, originàriament tots del PP, sembla, però, a partir de 2015, que és quan comencen a posar-se de manifest molts dels problemes, ja eren d’ajuntaments molt diversos: tres del PSPV-PSOE, dos del PP i dos de Compromís. Per tant, no sembla haver-hi càrrega ideològica. A més a més, la persona esmentada pels promotors del projecte no és, ni de bon tros, la que té la darrera paraula en este tema, que involucra a molts més supervisors, tant europeus com espanyols, incloent-hi el Ministeri d’Agricultura (en aquell moment del PP).

Demanem que es publiquen les cartes de la Comissió Europea

Davant esta cortina de fum i de l’intent de desviar l’atenció mirant cap a altre lloc, la Comissió Forestal d’AE-Agró vol insistir que hem presentat unes informacions detallades, que s’han de rebatre o no de manera concreta, no tirant balons fora. Així que repetim les preguntes que li hem fet al màxim responsable actual del projecte (Óscar Martínez, alcalde socialista d’Énguera) i esperem que siguen contestades. Així mateix, tornem a demanar que es facen públiques les cartes de la Comissió Europea (CE), on es mostren moltes deficiències concretes, ben detallades i que van motivar la rescissió del LIFE+Ecoglauca (cap d’elles de caire ideològic). Fins ara, els promotors del projecte no estan posant damunt la taula estes cartes.

Volem saber quin ha sigut el sistema que han emprat els ajuntaments per a adjudicar contractes a les empreses d’assistència tècnica? Quins han estat els criteris emprats? S’ha fet concurs públic, amb publicitat? Quines són les empreses finalment adjudicatàries en el conjunt de tot el consorci d’ajuntaments? També volem saber quin sistema s’ha emprat per a determinar als tècnics i científics experts que han fet la selecció d’espècies a plantar en els diferents municipis? Es pot dir que són tècnics independents i sense relació amb els promotors? A més a més, ens interessa conéixer quins criteris s’han emprat per a sol·licitar informes externs a diferents universitats per a avalar alguns aspectes del LIFE+Ecoglauca.

Finalment, destacar que també li hem preguntat a l’actual alcalde d’Énguera si pot publicar les cartes rebudes de la Direcció General de Medi Ambient de la CE, en les que s’explica i caracteritza les crítiques als informes enviats. I, especialment, les cartes que comuniquen al consorci els advertiments de cancel·lació del projecte en cas de no solucionar diferents aspectes. Amb esta publicació s’acabarien les discussions sobre els motius de la rescissió del LIFE+Ecoglauca. Per això, li demanem que les faça públiques.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Les tales per a biomassa causen danys inacceptables en els boscos d’Enguera

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles