Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Custòdia del territori > Tancat de la Pipa > Primer curs per a formar barquers com a guies de l’Albufera

Custòdia del Territori

Primer curs per a formar barquers com a guies de l’Albufera

Participem en esta iniciativa de l’Ajuntament de València

dijous 22 de novembre de 2018, per  AE-Agró

Esta tardor, la Regidoria de Devesa-Albufera de l’Ajuntament de València ha posat en marxa el primer curs d’acreditació de guies-barquers del Parc Natural de l’Albufera. El curs consta de deu hores, repartides en cinc sessions. L’objectiu és formar als barquers sobre els valors de l’Albufera, impactes i bones pràctiques ambientals, així com dotar-los de recursos per a la interpretació i les visites de grups. Esta iniciativa és fruit del conveni signat pel consistori del Cap i Casal amb Acció Ecologista-Agró i SEO/BirdLife per a la posada en valor del Tancat de la Pipa com a espai d’alt valor ecològic i d’ús públic del Parc Natural de l’Albufera.

El primer curs d’acreditació de guies-barquers de l’Albufera naix amb el repte de generar espais d’intercanvis d’experiències i coneixements per a crear, de manera col·lectiva, un model obert de visita guiada, incorporant tant vivències personals com informació d’especial interés per als visitants. A més a més, inclou tècniques d’interpretació de patrimoni, una guia de grups per a afavorir la transmissió d’informació i transformar la visita en una experiència satisfactòria. I, finalment, es posa èmfasi en les bones pràctiques ambientals en les activitats turístiques, per a minimitzar així l’impacte de les visites amb barca sobre la biodiversitat del Parc Natural de l’Albufera de València.

Com explica Sergi Campillo, regidor de Devesa-Albufera de l’Ajuntament de València, "cada any milers de persones visiten l’Albufera i el passeig amb barca és una activitat molt sol·licitada pels visitants. Els barquers en molts casos són les úniques persones en contacte amb els visitants, amb la capacitat de transmetre una gran quantitat d’informació, així com fer viure al visitant una experiència gratificant, única i educativa. Per això és important la seua formació".

En esta primera edició del curs hi ha 20 participants, que realitzaran tres sessions teòriques de dues hores cadascuna. Cada sessió es dividirà en una exposició per part d’un expert, seguida d’una sessió de posada en comú dinamitzada per Acció Ecologista-Agró amb la col·laboració de Devesa-Albufera, SEO/BirdLife i el Centre d’Interpretació del Racó de l’Olla. Esta dinàmica servirà per a compartir coneixements previs, experiències personals i dubtes i, entre totes i tots, compondre les línies generals del guió de visita guiada. Posteriorment, es duran a terme dues sessions pràctiques, amb posada en comú dels aprenentatges, eixides amb barca de dues hores i tècniques d’interpretació del patrimoni.

Este curs és fruit del conveni firmat per l’Ajuntament de València amb AE-Agró i SEO/BirdLife per a la posada en valor del Tancat de la Pipa com a espai d’alt valor ecològic i d’ús públic del Parc Natural de l’Albufera. Amb ell volem continuar en la línia de treball de dinamitzar un turisme sostenible, de qualitat i lligat al foment de bones pràctiques ambientals. I, per descomptat, comptant amb els barquers de l’Albufera, els seus coneixements i vivències, que fan dels passejos en barca una experiència única i que són els principals ambaixadors del parc natural.

VII Trobades Estatals de Custòdia del Territori

A més a més de participar en este curs per als barquers de l’Albufera, este mes de novembre l’equip d’AE-Agró del Tancat de la Pipa també ha participat en les VII Trobades Estatals de Custòdia del Territori. Este esdeveniment, organitzat pel Foro de Redes de Custodia del Territorio (FRECT), Avinença, la Generalitat Valenciana i la Diputació de València, es va celebrar a València del 8 al 10 de novembre.

La trobada va servir per a compartir experiències amb companys de tot l’Estat espanyol que desenvolupen iniciatives de custòdia del territori i també per a visitar projectes. Un d’ells va ser el del Tancat de la Pipa. Esta àrea de reserva, ubicada en el cor de l’Albufera, pertany a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), administració amb la qual tenim un acord de custòdia SEO/BirdLife i AE-Agró per a la gestió, conservació i ús públic del Tancat de la Pipa.

Per a nosaltres va ser tot un plaer explicar la tasca que desenvolupem en esta àrea de reserva des de 2009 i compartir esta exitosa experiència amb companyes i companys de tota Espanya. Pam a pam, la Pipa s’ha convertit en tot un referent de gestió i conservació mediambiental gràcies al treball realitzat per AE-Agró i SEO/BirdLife amb el suport de la CHX i, des de finals de 2017, també amb la col·laboració de l’Ajuntament de València.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Celebrem el Dia Mundial de les Aus al Tancat de la Pipa

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?