Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Forestal > Falsedats de l’alcalde i el PP d’Énguera sobre el (...)

Comissió Forestal

Falsedats de l’alcalde i el PP d’Énguera sobre el LIFE+Ecoglauca Ergon

Demanarem als ajuntaments implicats la documentació d’este projecte fallit

dimecres 28 de novembre de 2018, per  AE-Agró

Óscar Matínez, actual alcalde socialista d’Énguera (La Canal de Navarrés, València) i el grup local del PP han coincidit en declaracions públiques en negar que la mala qualitat del LIFE+Ecoglauca Ergon ha sigut el principal motiu de la rescissió anticipada d’este projecte per part de la Comissió Europea (CE). Per tant, ambdues fonts mentixen quan afirmen reiteradament que els motius són uns altres, mentre que les missives enviades pels responsables europeus a l’alcaldia d’Énguera són clars i diàfans. Dir el contrari és mentir i, possiblement per este motiu, els promotors del projecte amaguen les cartes de la CE i es neguen a mostrar-les públicament.

Per a la Comissió Forestal d’Acció Ecologista-Agró l’actitud de l’actual alcalde i del PP d’Énguera resulta ridícula i inútil, perquè d’ací poc es veuran obligats a mostrar públicament les cartes de la CE. La Comissió Forestal d’AE-Agró anuncia que demanarà a tots els ajuntaments socis del consorci que va impulsar el LIFE+Ecoglauca Ergon que li oferisquen còpies de les cartes de la CE i altres documents substantius, invocant la legislació europea d’accés a la informació ambiental.

Com a exemple de la mala qualitat dels informes estem en condicions d’afirmar la pèssima qualitat de l’informe de progrés, presentat més o menys a mitjan període de realització del projecte (any 2016) i referit a la parcel·la d’un dels ajuntaments afectats. L’informe va ser realitzat per IN4WOOD. Esta empresa va rebre la contractació per un procediment sense concurs públic ni publicitat. I, a més a més, després que les quatre empreses millor qualificades en la baremació municipal renunciaren, deixant com única possible adjudicatària a IN4WOOD, que ni havia presentat la documentació completa.

Esta empresa, cal recordar, està molt relacionada amb José Vicente Oliver, primer president de la Plataforma Forestal Valenciana (PFV). Oliver és un dels dos socis d’IN4WOOD i primer administrador únic de l’empresa des de la seua fundació fins que va passar a ser-ho l’altra sòcia, segons pot comprovar-se en informacions disponibles en Internet.

La resta d’empreses estan representades per persones molt relacionades amb els promotors del projecte i algunes d’elles han sigut contractades en altres municipis. Quasi tots els representants d’estes empreses han participat com experts en determinades parts dels estudis. Per exemple, l’elecció de les plantes a emprar en les plantacions del LIFE+Ecoglauca.

L’informe al qual ha tingut accés la Comissió Forestal d’AE-Agró té unes 110 pàgines de text i uns annexos gràfics. D’estes pàgines, només les dues darreres parlen pròpiament de la plantació efectuada. Però, no donen ni una sola dada quantitativa al respecte, per la qual cosa no sabem si es van plantar 100 o 2.000 plantes. Tampoc sabem quantes van sobreviure, ni la talla alcançada a mitjan projecte, ni el pes que podrien tindre. Les fotos que apareixen en estes dues pàgines són d’altres municipis. Una és una foto aèria, on no es pot distingir cap planta, i l’altra és una borrosa foto llunyana, també d’altre municipi, on no es pot saber si són unes plantes o altres ni fer-se una idea dels resultats.

A falta de dades objectives i quantificades, el text inclou frases poètiques, referides a parcel·les diferents de l’estudiada com ara “es muy visitada por deportistas, paseantes y familias. Se ha respetado como algo propio del municipio”. O “la vegetación arvense de la parcela la convierte en un vergel paisajístico”. Per tant, el sorprenent no és que Europa haja detectat esta mala qualitat. L’estrany és que una empresa que anava a cobrar uns 40.000 euros per fer uns pocs informes d’este tipus (i que ja ha cobrat una part) haja pogut elaborar poesies d’estes a un preu de guanyadors d’uns jocs florals.

Naturalment, els tècnics dels projectes LIFE van detectar el baix nivell tècnic d’estos informes i els consideren de mala qualitat. Denuncien, de fet, que tenen un excés de continguts genèrics i que no informen del que haurien d’informar. Açò ho detecten des del primer moment, ja en missives datades en gener de 2015 i en varies posteriors, acabant en la que comunica la imminent rescissió del projecte si no se solucionen les deficiències.

La pregunta és per què els promotors no volen reconéixer açò i, per contra, s’embarquen en un recurs legal contra Europa, falsejant les veritables causes del fracàs del LIFE+Ecoglauca. Igual pretenen amagar les responsabilitats que tenen els promotors i les empreses encarregades de redactar poemes tan cars i que costaran milers d’euros als ajuntaments “beneficiaris”, costos als quals s’afegiran, tal vegada, els de la minuta dels advocats que han contractat (Gómez-Acebo & Pombo Abogados S.L.P.).

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Denunciem davant la Direcció General de Medi Natural les tales abusives d’Enguera

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles