Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > València en Bici > València en Bici celebra la protecció del paratge natural de Les Moles de (...)

València en Bici

València en Bici celebra la protecció del paratge natural de Les Moles de Paterna

Felicitem la Coordinadora per esta victòria ciutadana

dimecres 5 de desembre de 2018, per  AE-Agró

Des de València en Bici-Acció Ecologista Agró vam plantejar a principi d’any una estació intermodal ciclista en el paratge natural de Les Moles de Paterna (Horta Oest, València) i la seua connexió amb la Ruta Verda d’Ojos Negros. Este itinerari ciclista de més de 100 quilòmetres permetria enllaçar l’anell ciclista metropolità de València amb el parc fluvial del Túria i la Ruta Verda d’Ojos Negros a través de Les Moles. Un projecte que ara, amb la protecció de Les Moles amb la modificació del Pla d’Ordenació dels recursos Naturals (PORN) del Parc Natural del Túria, és més factible que mai.

Des de València en Bici-Acció Ecologista Agró hem donat suport a l’ús verd de Les Moles de Paterna (Horta Oest, València) i hem criticat els projectes que volien implantar-se en este paratge natural, la Zona Franca i Intu Mediterrani. Concretament, pels problemes de mobilitat que comportaven estos projectes, l’augment de l’ús del vehicle privat amb el consegüent augment de les emissions de CO2 i el contrasentit que suposaria cimentar més d’un milió i mig de metres quadrats, entre els quals es troba el Barranc d’En Dolça. Este barranc es va desbordar a causa de les últimes tempestes i impermeabilitzar-lo multiplicaria encara més el risc d’inundacions.

Per a València en Bici-AE Agró la situació estratègica de Les Moles, paratge natural ubicat just enmig de l’anell verd ciclista de València, és perfecta per a instal·lar una estació intermodal ciclista amb un punt d’informació i un espai per a la reparació de bicicletes. I, així, convertir Les Moles en la porta d’entrada i zona d’amortiment del Parc Natural del Túria.

Cal recordar que este paratge representa una àrea forestal i de sòl agrícola de secà amb una superfície de 471 hectàrees no urbanitzables, que alberga zones d’alt interés per a l’oci en família, compatible amb els objectius de conservació i millora de l’espai natural. Les Moles es troben en una zona privilegiada, a pocs quilòmetres de València, enmig del futur Anell Ciclista de l’Horta i ben comunicat per tramvia i metro amb la capital.

Actualment, la Via Verda d’Ojos Negros transcorre per 159 quilòmetres que van des de la província de Terol fins a Algímia d’Alfara (Camp de Morvedre, València). Pròximament, esta ruta s’enllaçarà amb la Via Verda de la Via Xurra, que discorre per uns 15 quilòmetres entre València i Puçol (Horta Nord, València). Així que entre la Via Verda d’Ojos Negros i la de la Via Xurra només queden uns 16 quilòmetres, que en breu s’enllaçaran.

Una vegada finalitzades les obres de connexió entre estes dues vies ciclistes, quedarà un itinerari entre València i Barraques (Alt Palància, Castelló) que superarà lleugerament els 100 quilòmetres de longitud. Per això, des de València amb Bici defensem que, a través de l’anell verd ciclista, s’unisca esta via amb Les Moles i d’ací amb el Parc Fluvial del Túria. D’esta manera, qualsevol ciclista podria continuar la seua aventura sobre dues rodes bé cap a l’interior o bé cap a la costa i enllaçar la seua ruta amb la via ciclista del Saler. El que seria, sens dubte, la via verda més llarga de tota Espanya.

Paga la pena destacar també que Les Moles ja compta amb una senda que abasta tota la seua superfície i la connecta amb el Parc Natural del Túria, els diferents barris de Paterna, Burjassot, Godella, Sant Antoni i el futur anell ciclista de l’Horta. L’entorn enllaça, a més a més, amb diferents senders que donen accés als diferents llocs d’interés d’este paratge natural, com el Barranc d’En Dolça, refugis de pastor, cases-cova i trinxeres i búnquers de la Guerra Civil.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Per un tren històric-turístic a “Ojos Negros”

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles