Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Forestal > AE-Agró demana dades als ajuntaments implicats en el LIFE+Ecoglauca

Comissió Forestal

AE-Agró demana dades als ajuntaments implicats en el LIFE+Ecoglauca

Esta petició està emparada per la normativa d’accés a la informació ambiental

dilluns 10 de desembre de 2018, per  AE-Agró

La Comissió Forestal d’Acció Ecologista-Agró ve reclamant des de fa dies a l’Ajuntament d’Énguera (La Canal de Navarrés, València), principal promotor del LIFE+Ecoglauca Ergon, que publique les cartes en les quals la Comissió Europea (CE) cancel·la este projecte, per la seua baixa qualitat i altres deficiències, i exigix la devolució de les inversions efectuades. Com que l’alcalde d’Énguera nega les causes de la rescissió del LIFE+Ecoglauca, però tampoc les concreta ni mostra públicament els documents que ho poden aclarir, la Comissió Forestal d’AE-Agró s’ha vist obligada a demanar-los de manera oficial.

La setmana passada la Comissió Forestal d’Acció Ecologista-Agró va enviar cartes a tots els ajuntaments del consorci del projecte LIFE+Ecoglauca Ergon. Concretament es tracta dels següents consistoris: Énguera, Navarrés, Llosa de Ranes, Fontanars dels Alforins, Genovés, Bolbait i Castelló de la Ribera. A tots ells els hem demanat les dades referides al projecte, invocant formalment la normativa europea sobre accés públic a les informacions de caràcter ambiental. Ara, els ajuntaments estan obligats a donar resposta a esta petició. Així podrem resoldre qui està dient falsedats respecte al LIFE+Ecoglauca.

Una vegada disposem de la documentació oficial contrastada, la Comissió Forestal d’AE-Agró portarà el tema a entitats oficials competents, si s’escau, com ara la Conselleria de Transparència, l’Oficina de Lluita contra el Frau, la Fiscalia Anticorrupció o d’altres instàncies estatals i europees. La transcendència que té este cas sobrepassa als set ajuntaments directament implicats, que es veuen obligats a retornar uns diners que ells van rebre d’Europa i que després van adjudicar a unes empreses d’assistència tècnica relacionades amb els promotors.

Els principals responsables del fracassat LIFE+Ecoglauca són també càrrecs destacats d’AMUFOR (Associació de Municipis Forestals) i de la PFV (Plataforma Forestal Valenciana), entitats que obtenen ajuts públics de conselleries, diputacions i ajuntaments per a realitzar congressos, jornades, tallers, xerrades i altres activitats. També participen en altres projectes europeus de dubtosa utilitat, però que sumen una important quantitat de diners.

Així, el responsable administratiu i financer del LIFE+Ecoglauca és l’alcalde d’Énguera, Óscar Martínez, que també és el president d’AMUFOR. Fernando Pradells, enginyer forestal i tècnic de l’Ajuntament d’Énguera quan va començar este projecte, és el director tècnic del LIFE en qüestió, el president de la PFV, el gerent d’AMUFOR i, a més a més, el de REMUFOR (Red Española de Municipios Forestales), una entitat semblant però d’àmbit estatal que també té la seua seu a Énguera. Destacar també que una de les empreses més beneficiades del LIFE+Ecoglauca és IN4WOOD de José Vicente Oliver, qui va ser el primer president de la PFV fins fa uns mesos. Altres participants en el projecte i responsables de les empreses adjudicatàries també tenen relacions molt directes amb els promotors del LIFE.

Cal aclarir que este projecte va ser impulsat abans de 2015, quan tots els alcaldes del consorci eren del PP. Ara han canviat la major part dels alcaldes i els grups polítics en el poder local. Les adjudicacions a empreses també es van fer en aquells moments i es van emprar sistemes poc transparents, sense concurs públic ni publicitat. Estes empreses van cobrar milers d’euros per elaborar uns informes de molt baixa qualitat, que van motivar la suspensió anticipada del projecte per part de la Comissió Europea (CE). Des de la Comissió Forestal d’AE-Agró també volem matissar que de cap manera pretenem dir que estes irregularitats o defectes, i la baixa qualitat de projectes i informes, impliquen al conjunt d’AMUFOR o la PFV com a entitats. Però, sí als seus principals càrrecs.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Denunciem davant la Direcció General de Medi Natural les tales abusives d’Enguera

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles