Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Educació ambiental > La Casa Penya > Un llibret per a descobrir la Marjal d’Almenara

La Casa Penya

Un llibret per a descobrir la Marjal d’Almenara

Presentem la primera publicació monogràfica sobre este aiguamoll Ramsar

dimecres 12 de desembre de 2018, per  AE-Agró

El passat dissabte 1 de desembre La Casa Penya va ser l’escenari de la presentació del llibret La Marjal d’Almenara, la primera publicació monogràfica sobre esta zona humida que enguany ha entrat a formar part de la llista Ramsar d’aiguamolls d’importància internacional. Amb este llibret, editat per la Comissió d’Educació Ambiental d’Acció Ecologista-Agró amb el suport de l’Ajuntament de Sagunt (Camp de Morvedre, València), volem descobrir la història i els valors naturals i socials de la Marjal d’Almenara. Esta publicació ha comptat amb la col·laboració d’experts locals com Rafael Armengot, amb qui vam aprofitar la cita per a celebrar el X aniversari de l’Estació Meteorològica Sagunt-Corinto.

A més a més del meteoròleg Rafael Armengot, els altres experts locals que han participat en el llibret La Marjal d’Almenara són Marc Ferri, Enric Amer, Olga Alonso, Ángel Bereje, Hilari Martí i Sara Aunés. Cadascun d’ells ha redactat un text sobre esta zona humida litoral valenciana, ja siga sobre la seua història, les seues fonts i ullals, la seua vegetació, les seues aus, la seua fauna aqüícola i terrestre, la seua climatologia o el treball de custòdia del territori desenvolupat per Acció Ecologista-Agró.

Esta publicació també ha comptat amb la col·laboració d’Iván Llistó, Vicent de Castro, Toni Alcocer, Raquel Gaspar i Manuel Francesc Navarro, fotògrafs que amb les seues imatges han il·lustrat el llibret La Marjal d’Almenara. Les fotografies són de gran qualitat, com van poder constatar els participants en l’acte de presentació d’esta publicació a La Casa Penya, durant el qual vam realitzar una projecció de les imatges.

Pel seu caràcter monogràfic i pels seus continguts, des de la Comissió d’Educació Ambiental d’Acció Ecologista-Agró esperem que este llibret, que hem editat amb el suport de l’Ajuntament de Sagunt (Camp de Morvedre, València), es convertisca en un document de referència per a qualsevol persona que vulga apropar-se a este aiguamoll Ramsar. També volem agrair a totes i tots la vostra participació en la presentació d’esta publicació, cita que va finalitzar amb un aperitiu i l’actuació del grup de jazz Maraver trío.

X aniversari de l’Estació Meteorològica Sagunt-Corinto

A més a més de presentar el llibret La Marjal d’Almenara, el passat dissabte 1 de desembre vam celebrar a La Casa Penya el X aniversari de l’Estació Meteorològica Sagunt-Corinto, ubicada molt a prop del centre d’educació i voluntariat ambiental de la Marjal d’Almardà-Almenara. I ho vam fer amb el nostre company Rafael Armengot, responsable d’esta estació que ens va contar els episodis meteorològics més destacats de l’última dècada a Sagunt-Corinto.

Per a fer-ho, vam instal·lar al costat de la roda hidràulica de La Casa Penya uns panells amb el resum de les dades climatològiques més rellevants arreplegades en esta estació. A més a més, Rafael Armengot va portar alguns dels seus aparells meteorològics i va explicar al públic el seu funcionament. Per exemple, el del pluviòmetre.

Visita ornitològica a La Casa Penya

Pel que respecta l’actualitat de La Casa Penya, destacar també que el passat diumenge, 9 de desembre, vam realitzar una nova visita guiada en este centre d’educació i voluntariat ambiental. Però, en esta ocasió la visita va ser especial, ja que les grans protagonistes van ser les aus de la Finca de Penya, la reserva de fauna silvestre que AE-Agró custodia en la Marjal d’Almardà.

La cita va reunir a quasi 40 persones de totes les edats que, equipats amb guies i prismàtics, van observar o escoltar, entre altres ocells, rovellats (Plegadis falcinellus), corbes marines grosses (Phalacrocorax carbo), agrons blaus (Ardea cinerea), arpellots de marjal (Circus aeruginosus), àguiles calçades (Hieraaetus pennatus), bequerudes (Gallinago gallinago), roquers (Ptyonoprogne rupestris), gavines vulgars (Larus ridibundus), titetes d’aigua (Anthus spinoletta), teixidors (Remiz pendulinus), rossinyols bords (Cettia cetti)...

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : La nàiada Marina torna a La Casa Penya

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles