Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Territori > Què passa amb el projecte alternatiu a l’Assarb de Godella i (...)

Comissió de Territori

Què passa amb el projecte alternatiu a l’Assarb de Godella i Rocafort?

Continuem esperant que la Generalitat Valenciana licite la seua redacció

dimecres 12 de desembre de 2018, per  AE-Agró

El passat 26 d’octubre, amb motiu del primer aniversari de l’acord entre els pobles de la conca del Barranc dels Frares contra l’Assarb que amenaçava l’Horta de Burjassot, Godella, Rocafort i Massarrojos (Horta Nord, València), es va celebrar un debat en el qual va participar la Comissió de Territori d’Acció Ecologista-Agró. La cita va ser al Nou Espai de Rocafort i tots els ponents vam coincidir en exigir a la Generalitat Valenciana la licitació, abans de finalitzar 2018, de la redacció del projecte alternatiu a l’Assarb. Però, després de pràcticament dos mesos, l’administració autonòmica continua sense fer-ho.

El 30 d’octubre de 2017, després d’una campanya impulsada per la Comissió de Territori d’Acció Ecologista-Agró amb la col·laboració dels companys de Per l’Horta, la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural i els ajuntaments de Burjassot, Godella, Rocafort i Massarrojos (Horta Nord, València) van acordar cancel·lar el projecte d’Assarb que amenaçava l’Horta de la conca del Barranc dels Frares.

Aleshores, es va començar a treballar en un projecte alternatiu per a canalitzar les aigües pluvials entre el Barranc dels Frares i el del Palmaret Alt. Concretament, la Conselleria de Medi Ambient va iniciar un procediment administratiu per a adjudicar un contracte de serveis per a la licitació del projecte en qüestió, mitjançant un procediment obert i simplificat. Però, hui en dia, continua sense licitar-se la seua redacció, malgrat que tant els ajuntaments com la societat civil vam exigir que es licitara abans de finalitzar 2018. De fet, el passat 26 d’octubre, ho vam tornar a reivindicar en un debat celebrat a l’Espai Nou de Rocafort.

Pel que respecta al contingut del projecte, des de la Comissió de Territori d’AE-Agró considerem imprescindible que es realitze un diagnòstic sobre la implantació de Sistemes urbans de Drenatge Sostenible (SuDS). Esta ha sigut i serà sempre l’alternativa a l’Assarb defensada per AE-Agró, ja que és la més innovadora i respectuosa amb l’Horta. Però, malauradament, sembla que les administracions implicades continuen sense comptar seriosament amb els diferents SuDS: sostres verds, pous d’infiltració, voreres i rotondes verdes, paviments permeables, dipòsits de retenció, aiguamolls artificials…

Totes estes noves infraestructures per a la gestió de les pluvials permeten disminuir el volum de vessaments i cabals punta i possibiliten l’aprofitament de l’aigua per a altres usos. A més a més, els SuDS tenen un gran valor paisatgístic. Un dels que reivindiquem en el projecte alternatiu a l’Assarb, per exemple, consistix a crear un aiguamoll artificial a la zona del Bovalar per a la captació i retenció de les pluvials. Però, les administracions implicades continuen encabotades en construir un assarb, en este cas soterrat, per a connectar el Barranc dels Frares i el del Palmaret Alt.

Tant Godella com la resta de municipis afectats per este projecte tenen dret a resoldre els seus problemes d’inundacions i desaigüe. Però, no a costa de l’Horta. I menys ara, quan s’està consolidant en l’àmbit jurídic la seua conservació com a patrimoni i quan l’agricultura de proximitat i la sobirania alimentària estan cobrant un protagonisme cada vegada més rellevant en la nostra societat. Per això, des d’AE-Agró continuarem treballant per a aconseguir un projecte alternatiu que aposte pels SuDS i la conservació de l’Horta i els seus valors naturals.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Desídia en la gestió i el control dels productes fitosanitaris

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles