Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > Sueca-Muntanyeta dels Sants > Apostem per la separació en origen de la fracció orgànica a (...)

Muntanyeta dels Sants

Apostem per la separació en origen de la fracció orgànica a Sueca

Demanem també fomentar la prevenció de residus

dijous 13 de desembre de 2018, per  AE-Agró

El passat 28 de novembre, l’Ajuntament de Sueca (La Ribera Baixa, València) va organitzar un col·loqui sobre neteja viària i recollida de residus. En este debat van participar els responsables del Consorci Ribera i Valldigna (CRiV); la regidora de Neteja Viària, Isabel Jiménez; la supervisora local de neteja i recollida de residus, Raquel Real; i Carmen Castells, del col·lectiu de Sueca-Muntanyeta dels Sants-Acció Ecologista Agró. El CRiV va aprofitar la cita per a anunciar el tractament de la fracció orgànica a partir de 2019, mesura que aplaudim des de la Muntanyeta dels Sants-AE Agró però que considerem insuficient.

El pròxim any entrarà en funcionament la nova planta de compostatge del Consorci Ribera i Valldigna (CRiV), que aprofitarà aproximadament el 60% dels residus. Tal com va indicar Eva Fornes, gerent del consorci, “el CRiV s’estrenarà en abril amb el tractament de la fracció orgànica selectiva, a través del qual s’obtindrà un compost d’alta qualitat, convertint-se així en una de les poques plantes que oferirà este servei en l’àmbit autonòmic. A més a més, s’introduirà també el tractament de les podes per a l’obtenció de compost vegetal”.

Des del col·lectiu de Sueca-Muntanyeta dels Sants-Acció Ecologista Agró aplaudim esta iniciativa. Però, com va explicar en el debat la nostra companya Carmen Castells, la considerem insuficient. El motiu? Doncs, que resulta molt més eficient separar l’orgànica dels impropis en origen que en planta. Per això, demanem que s’instal·le a Sueca (La Ribera Baixa, València) un sistema de recollida selectiva de l’orgànica, siga porta a porta o amb un contenidor específic.

Des de la Muntanyeta dels Sants-AE Agró també demanem que s’incrementen les campanyes de conscienciació i informació a la ciutadania en matèria de residus. I que no sols es pose l’accent en la separació i el reciclatge. Cal, especialment, fomentar la prevenció dels residus. Només així aconseguirem reduir la seua producció i facilitar el seu tractament.

Com va exposar la nostra companya Carmen Castells en el col·loqui del passat 28 de novembre, actualment vivim desconnectats de la natura. I esta desconnexió ha generat un gran desconeixement del nostre impacte sobre el medi ambient. Tot el fem que s’acumula a espais naturals com l’Assut de Sueca, o la gran quantitat d’abocadors il·legals que esguiten el poble, són exemples paradigmàtics de la nostra desvinculació amb l’entorn més proper.

Així que cal posar en marxa campanyes de conscienciació i informació ciutadana per a previndre la producció de residus, fomentar la seua correcta separació i el seu reciclatge. I, de pas, recuperar la nostra connexió amb la natura. I, per descomptat, perseguir les pràctiques incíviques. Perquè qui contamina ho ha de pagar car.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : La Muntanyeta dels Sants participa en la trobada de les entitats de Sueca que treballen per la salut

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?