Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Energia > Tanquem Cofrents > Tanquem Cofrents penja dos pancartes en l’Àgora exigint el tancament (...)

Tanquem Cofrents

Tanquem Cofrents penja dos pancartes en l’Àgora exigint el tancament de la nuclear

Ens oposem a què s’allargue la vida d’esta central més enllà de 2021

dilluns 17 de desembre de 2018, per  AE-Agró

Este diumenge, 16 de desembre, la plataforma Tanquem Cofrents han penjat dues pancartes de grans dimensions en les bastides de l’Àgora, a la Ciutat de les Arts i les Ciències de València. Amb esta acció la plataforma, que agrupa els principals grups ecologistes del nostre territori i diverses organitzacions sindicals i ciutadanes, ha exigit el tancament de la central nuclear de Cofrents en 2021, quan caduca la seua actual llicència de funcionament. En 2021 Cofrents portarà 38 anys en marxa. Així que tancar-la en esta data estaria en línia amb l’anunci del Govern de limitar el funcionament de les nuclears a 40 anys.

Des de la plataforma Tanquem Cofrents exigim que en cap cas es renove l’actual llicència de funcionament de la central nuclear valenciana perquè, normativament, estes llicències són per a 10 anys. Cal evitar arribar a un escenari en 2024 (quan Cofrents compliria 40 anys en marxa) en el qual a la central se li demane cessar la seua activitat amb 7 anys de llicència encara al davant. Açò podria permetre a Iberdrola, propietària única de la nuclear, reclamar un pagament extraordinari per lucre cessant. Des de la plataforma considerem que els consumidors i ciutadans ja hem pagat prou a les companyies nuclears (per la moratòria nuclear i pels costos de transferència a la competència) per a afegir un altre recàrrec en els rebuts de l’electricitat per este concepte en les pròximes dècades.

Tanquem Cofrents vol recalcar també les conseqüències positives que obtindrà la societat valenciana i, especialment, la comarca de La Vall d’Aiora-Cofrents pel tancament de la central. A més a més del risc d’accident nuclear que ens llevarem de damunt, i que és cada vegada major per l’envelliment i deterioració que acumula esta central, quan Cofrents deixe de funcionar es recuperaran per al Riu Xúquer 21 hectòmetres cúbics d’aigua de la millor qualitat cada any. Este cabal, equivalent a 10.500 piscines olímpiques, és ara més necessaris que mai. Els recursos hídrics de la conca del Xúquer ja s’han reduït apreciablement pel Canvi Climàtic i es preveu que disminuïsquen fins a un 20% més en les pròximes dècades.

Pel que respecta a l’impacte econòmic, i malgrat la reiterada publicitat en sentit contrari, el tancament de la nuclear també serà positiu. Per fi, es podrà desenvolupar l’enorme potencial turístic de La Vall d’Aiora-Cofrents. Esta comarca atresora una gran riquesa natural que fins ara no s’ha pogut posar en valor per la presència de la central. El mateix es pot aplicar als productes agrícoles i ramaders d’esta zona, que tindran molta més eixida comercial sense l’estigma de vindre d’una zona potencialment contaminada per la radioactivitat.

Fins i tot, des del punt de vista de l’activitat econòmica directa produïda per Cofrents, el cessament de la seua activitat suposarà una millora. Una vegada tanque, el desmantellament de les instal·lacions i el recondicionament dels terrenys continuarà generant ocupació durant dècades. L’impacte econòmic global d’estos treballs serà major que si la nuclear continuara en funcionament.

I açò no és una invenció dels ecologistes, sinó que està avalat per l’Informe final del impacto económico de la central Vandellòs I realitzat per ENRESA, l’empresa pública encarregada de la gestió dels residus radioactius i del desmantellament de les instal·lacions nuclears. Este informe, que es pot consultar a Internet, demostra que l’impacte econòmic del desmantellament ha sigut major que el de la mateixa central en termes de creació d’ocupació i de dinamització de l’economia. Vandellòs I va ser la primera central nuclear espanyola que es va tancar. Concretament en 1989, després del pitjor accident en la història de la indústria nuclear a Espanya.

La plataforma Tanquem Cofrents està formada per Acció Ecologista-Agró, Ecologistas en Acción, Greenpeace, Plataforma Per Un Nou Model Energètic, Salvemos Mijares, Marfull, Xúquer Viu, La Ribera en Bici, Espai Alternatiu, Intersindical Valenciana, CGT, PAH-València, Associació de Damnificats per l’Incendi de l’Alcalatén (ADIA) i el Moviment Ibèric Antinuclear (MIA).

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Acció en record del desastre nuclear de Txernòbil

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles