Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Forestal > Bosc Viu elaborarà un decàleg per a les eleccions de 2019 amb les (...)

Comissió Forestal

Bosc Viu elaborarà un decàleg per a les eleccions de 2019 amb les reivindicacions de la plataforma

El document s’entregarà a tots els partits amb representació parlamentària

dimarts 18 de desembre de 2018, per  AE-Agró

El passat dissabte, 15 de desembre, Bosc Viu, la plataforma per la defensa dels ecosistemes forestals valencians, va celebrar una important reunió a Gandia (La Safor, València) per a definir les seues estratègies per a 2019. Un dels punts més destacats d’esta reunió extraordinària va ser acordar actuacions de cara a les pròximes eleccions autonòmiques, municipals i europees de 2019. La plataforma va decidir elaborar un decàleg de punts bàsics per a presentar a tots els partits valencians amb representació parlamentària. Es tracta de definir una sèrie de temes fonamentals perquè els tinguen en compte tots els partits.

En el decàleg que elaborarà Bosc Viu s’arreplegaran les reivindicacions en matèria de millor control de la caça, protecció del medi natural i regulació d’activitats esportives en àrees protegides. A més a més s’inclouran demandes per una gestió forestal més sostenible, fonamentada científicament, i una prevenció efectiva dels incendis, basada a lluitar contra les caues. En este decàleg també figurarà l’establiment d’un sistema de compensació econòmica als habitants del món rural pels beneficis ambientals gratuïts que el bosc proporciona a tots els valencians. Es tracta del pagament per serveis ambientals, tal com proposa el biòleg Ricardo Almenar en el seu llibre El bosc protector.

En la reunió del passat dissabte, també es va estudiar l’informe elaborat per la Comissió Forestal d’Acció Ecologista-Agró sobre l’escàndol del LIFE+Ecoglauca Ergon. Es tracta d’un projecte finançat per fons europeus i que ha estat rescindit anticipadament per Europa a causa de la baixa qualitat dels informes i treballs efectuats, a més a més d’altres deficiències. Este fet obligarà als set ajuntaments implicats a tornar els diners anticipats per Europa, de manera que no sols no hauran rebut cap benefici, sinó que tindran importants perjudicis. Es dóna el fet preocupant que els principals promotors i beneficiaris del projecte son alts càrrecs de la Plataforma Forestal Valenciana (PFV), d’AMUFOR (Associació de Municipis Forestals) i persones relacionades, com l’alcalde d’Énguera (La Canal de Navarrés, València) i els tècnics José Vicente Oliver, Fernando Pradells i Eduardo Rojas.

Bosc Viu vol fer valdre que les entitats de caràcter ecologista, naturalista, excursionista i de defensa de la conservació dels boscos estan en totes les comarques valencianes i els seus objectius compten amb el suport de la majoria de la ciutadania. No es tracta de defensar interessos particulars de cap col·lectiu ni grup de la plataforma, sinó la protecció d’un important bé comú de tota la societat. Per tant, des de Bosc Viu farem un esforç els pròxims mesos per a comunicar bé els missatges a tots els sectors socials i fer entendre que al medi natural caben activitats de molts tipus, sempre que no degraden la natura.

Des de la plataforma considerem que cal arribar a acords i consensos amb tota mena de col·lectius socials. Però, recordem que hi ha sectors que només defensen interessos particulars de grups que de cap manera són majoritaris, com ara caçadors o determinades agrupacions esportives o de certes activitats econòmiques. Són respectables, però no defensen interessos de tota la societat, sinó els seus particulars. Tots estos interessos són legítims, però no són els interessos de la totalitat dels ciutadans. Els ecologistes no defensem interessos propis ni de cap grup concret, com fan caçadors i alguns grups esportius. Defensen valors del conjunt de les valencianes i valencians, en benefici de tota la societat. Cap col·lectiu particular i minoritari, per més associats que tinga, pot degradar el nostre patrimoni natural en defensa del seu interés i benefici particular.

Destacar també que en la reunió del passat dissabte el regidor de Medi Ambient de Gandia va explicar els plans i actuacions per a la recuperació de les zones cremades al darrer incendi de La Safor. Fins i tot, després de la reunió, es va realitzar una visita sobre el terreny per a observar la recuperació de la vegetació. Bosc Viu defensa els processos participatius postincendi, que arrepleguen propostes de tots els ciutadans i apliquen criteris respectuosos amb el medi ambient. Finalment comentar que, a més a més de grups ecologistes i conservacionistes, en la reunió va participar un grup d’agents mediambientals de diferents comarques valencianes, a títol personal, que van aprofitar per a reclamar millores i més competències per a este important col·lectiu professional.

Bosc Viu, plataforma per la defensa dels ecosistemes forestals valencians, aglutina a més de 30 organitzacions i col·lectius ecologistes, sindicals, centres excursionistes, grups culturals i altres entitats implicades en la defensa del patrimoni natural i cultural dels nostres boscos. Entre altres, som Acció Ecologista-Agró, la Societat Valenciana d’Ornitologia (SVO), la Plataforma pels Pobles de La Safor, La Carrasca-Ecologistas en Acción, Roncadell i GECEN (Grup per a l’Estudi i la Conservació dels Espais Naturals).

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Sobre la proposta de modificació de la Llei Forestal

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles