Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > L’Horta Nord > Activitats > La Costera de Puçol acomiada 2018 amb un taller de bombes de (...)

Horta Nord

La Costera de Puçol acomiada 2018 amb un taller de bombes de llavors

Enguany este paratge natural municipal ha sumat més de 1.000 visites

dilluns 17 de desembre de 2018, per  AE-Agró

El passat dissabte, 15 de desembre, el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Horta Nord va organitzar l’última activitat de l’any a La Costera de Puçol, paratge natural municipal que custodiem des de 2011. Concretament, vam acomiadar 2018 amb un taller de nendo dango, durant el qual grans i menuts van elaborar bombes de llavors de garrofera (Ceratonia siliqua) i arbocer (Arbutus unedo). Esta activitat, que comptava amb la col·laboració de l’Ajuntament de Puçol, va reunir a una vintena de participants. Enguany este paratge natural municipal, ubicat a la Serra Calderona, ha rebut 1.100 visites.

Durant la segona meitat del segle XX, l’actual Paratge Natural Municipal de La Costera de Puçol (Horta Nord, València) va albergar els Polvorins de Riotinto. Construïts en la dècada dels cinquanta, en estes instal·lacions, per exemple, es van fabricar mines antitancs que les tropes del Consell de Seguretat de l’ONU i dels EUA van usar durant la guerra de Corea (1950-1953). Actualment, els edificis dels polvorins estan catalogats com a Bé Immoble d’Etnologia i el seu ús s’ha adaptat a la nova idiosincràsia mediambiental del paratge.

Este és el cas de l’Aula Multiusos de La Costera, on el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Horta Nord organitzà el passat dissabte, 15 de desembre, un taller pràctic de bombes de llavors, també conegudes com a nendo dango, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Puçol. Esta activitat tenia dos objectius: Donar a conéixer la història dels Polvorins de Riotinto i convertir de nou La Costera en un polvorí. Però, en esta ocasió de vida.

Durant tot el matí, la vintena de participants en este taller, la majoria d’ells xiquets, van elaborar bombes de llavors amb la tècnica nendo dango. Concretament, amb llavors de garrofera (Ceratonia siliqua) i d’arbocer (Arbutus unedo). En esta ocasió no vam dispersar les bombes per La Costera, sinó que els més menuts se les emportaren a casa com a regal de Nadal.

1.100 visites durant 2018

A més a més d’esta convocatòria, este mes de desembre el col·lectiu comarcal d’AE-Agró Horta Nord també va organitzar, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Puçol, una activitat infantil sobre ocells a La Costera. La cita va ser el passat dissabte 1 de desembre, quan ens va visitar Calderona Viva amb el seu taller Pluma, pico, pata. Esta jornada de natura en família va reunir a unes 40 persones, la majoria d’ells xiquets que, amb divertits jocs, van aprendre a identificar les aus que podem trobar a les nostres muntanyes i marjals.

Finalment destacar que, per tercer curs consecutiu, este paratge natural municipal també ha sigut l’escenari d’una jornada de pràctiques dels futurs tècnics superiors en Educació i Control Ambiental (ECA) del Centre Integrat Públic de Formació Professional de Xest. Concretament vam rebre la seua visita el passat dimecres 28 de novembre. Eixe dia una quinzena d’alumnes d’ECA van descobrir La Costera i les seues instal·lacions i ens van proposar diferents activitats d’educació mediambiental per a realitzar en un hipotètic campament d’estiu per a xiquets i adolescents.

Des del passat 1 de gener, si tenim en compte totes les activitats, voluntariats, tallers i jornades mediambientals organitzades per AE-Agró amb la col·laboració de l’Ajuntament de Puçol, La Costera ha sumat unes 1.100 visites. El pròxim any continuarem treballant en este apassionant projecte de custòdia del territori, gràcies al qual cada vegada més gent coneix esta xicoteta però valuosa muntanya de la Serra Calderona.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : La Costera suma més de 800 visites en 2017

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?