Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Educació ambiental > La Casa Penya > La Casa Penya es consolida com a centre de referència de la Marjal (...)

La Casa Penya

La Casa Penya es consolida com a centre de referència de la Marjal d’Almenara

Tanquem en Nadal però després de festes tornarem amb noves activitats

dimecres 19 de desembre de 2018, per  AE-Agró

2018 ha sigut l’any de consolidació de La Casa Penya. Este centre mediambiental, propietat de l’Ajuntament de Sagunt (Camp de Morvedre, València) i gestionat per Acció Ecologista-Agró, ha aconseguit durant els darrers dotze mesos convertir-se en el punt de referència per a qualsevol persona que vulga descobrir la Marjal d’Almenara. I ho ha fet gràcies a un potent programa d’activitats d’ús públic i d’educació ambiental, una gestió participativa del territori i una aposta decidida per la ciència ciutadana en esta zona humida, que des d’enguany forma part de la llista Ramsar d’aiguamolls d’importància internacional.

Qualsevol persona que passege per La Casa Penya i el seu entorn constatarà la millora paisatgística d’este racó de la Marjal d’Almenara. Una millora i una recuperació del patrimoni natural que ha sigut possible gràcies al treball realitzat per Acció Ecologista-Agró amb la col·laboració de diferents administracions, col·lectius i entitats. Fruit d’esta entesa, per exemple, hem pogut fanguejar enguany la Finca de Penya, la reserva de fauna silvestre que AE-Agró custodia a la Marjal d’Almardà-Almenara.

A més a més de les millores paisatgístiques i ambientals, durant els darrers dotze mesos La Casa Penya s’ha convertit en el punt de referència per als diferents actors d’este racó de la marjal. Com? Doncs, actuant com a centre d’informació i també com a intermediaris en la negociació de diferents conflictes.

Destacar també que per a desenvolupar el programa d’ús públic de La Casa Penya i per a la gestió de la Finca de Penya, AE-Agró ha comptat també amb l’ajuda de diferents organitzacions i grups de voluntaris. El nostre objectiu sempre ha sigut implicar a la societat en este projecte. Per això, pam a pam, continuem teixint xarxes per a implicar a més gent.

En el marc d’este objectiu, en 2018 hem començat a col·laborar amb el CEFIRE per a posar en valor La Casa Penya com a recurs didàctic. I també amb la Universitat Popular de Sagunt i amb el Departament de Turisme, amb qui hem treballat en el Sistema Integral de Calidad Turística Española en Destinos (SICTED). A més a més, hem mantingut els diferents projectes de ciència ciutadana que impulsem per a implicar a la societat en la conservació de la natura. Este és el cas del Projecte Emys i el Projecte Gambeta, a més a més de l’estació d’anellament científic d’aus de les Torberes d’Almardà.

Per a desenvolupar estes iniciatives de ciència ciutadana, especialment el Projecte Emys i el Projecte Gambeta, AE-Agró ha comptat a l’ajuda dels grups de voluntariat internacional de Voluns Spain i alumnes en pràctiques de l’IES de Sogorb i de la Universitat de València. I, sobretot, amb el grup de voluntaris sèniors de la nostra organització, que setmanalment realitzen tasques de manteniment a La Casa Penya i la Finca de Penya.

Pel que respecta a la funció educativa, destaquen les visites guiades per a centres d’ensenyament primari secundari, tant de Sagunt com de poblacions veïnes. Com a suport a esta tasca educativa s’han creat diferents materials didàctics. Este és el cas de la pàgina web de La Casa Penya i el llibret monogràfic La Marjal d’Almenara, disponible en paper al centre i en format digital a la web. Així està a l’abast de tothom.

Finalment destacar també que La Casa Penya ha mantingut durant tot l’any el seu servei públic com a centre de referència mediambiental de la Marjal d’Almenara, una zona humida que en 2019 ha entrat a formar part de la llista Ramsar d’aiguamolls d’importància internacional. I ho hem fet amb visites guiades tots els diumenges i convocatòries d’activitats especials com contacontes, tallers, excursions en bici, teatre, cant de batre... També hem desenvolupat, sota el títol "Viu la marjal", jornades de major envergadura amb temàtiques concretes. Per exemple, agricultura ecològica, climatologia o fotografia.

A més a més, i tenint en compte l’afluència de gent a l’estiu, enguany vam llançar una programació específica durant els mesos de juny i juliol. Concretament, la campanya d’activitats "Capvespres a La Casa Penya", que va ser un èxit de públic. I, com en anys anteriors, també vam organitzar una nova edició de l’Estiu Jove, una iniciativa educativa que per cinqué any consecutiu va servir per a apropar la marjal als adolescents i joves de Sagunt.

Fruit d’este potent programa d’activitats, de la gestió participativa i de la nostra aposta per la ciència ciutadana, La Casa Penya s’ha consolidat enguany com el centre de referència de la Marjal d’Almenara. Des de la Comissió d’Educació Ambiental d’AE-Agró volem mostrar la nostra satisfacció per este fet. També volem agrair a l’Ajuntament de Sagunt la confiança en este projecte i a tots els centres educatius, veïns, turistes i resta de visitants per deixar-vos seduir per La Casa Penya. En Nadal tanquem. Però, després de festes, vos esperem per a viure i descobrir la marjal!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Un llibret per a descobrir la Marjal d’Almenara

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles