Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Campanyes > STOP TCI! > L’aprovació del JEFTA afeblix la democràcia

STOP TCI!

L’aprovació del JEFTA afeblix la democràcia

El tractat comercial entre la UE i el Japó entrarà en vigor al febrer

divendres 21 de desembre de 2018, per  AE-Agró

Malgrat el rebuig per part de sindicats, organitzacions socials i ecologistes, el tractat comercial entre la Unió Europea i el Japó (JEFTA) va ser aprovat en el Parlament Europeu el passat 12 de desembre. Entrarà en vigor al febrer i ho farà sense ser ratificat pels parlaments nacionals. Milers de persones vam participar en l’acció online de la campanya estatal "No als tractats de comerç i inversió", en la qual col·labora Acció Ecologista-Agró a través de la campanya STOP TTIP València, per a demanar als eurodiputats que aturaren el JEFTA. Però, una vegada més, la política ha girat l’esquena a la ciutadania.

Des de la campanya estatal "No als tractats de comerç i inversió" denunciem la falta de participació i d’informació per a la presa de decisions d’assumptes tan rellevants com el tractat comercial entre la Unió Europea i el Japó (JEFTA). Els resultats de les negociacions no han sigut objecte d’una avaluació d’impacte, fet que és obligatori segons les mateixes polítiques de la Comissió Europea (CE), i tampoc s’ha realitzat una anàlisi acurada i exhaustiva per part del Parlament Europeu (PE).

De fet, els grups parlamentaris majoritaris (entre ells el PP, C’s i el PSOE) han cedit tot el poder a la CE i els Estats membres per a ratificar este acord a tot córrer i sense un debat parlamentari. Cap govern va demanar en el si del Consell de la Unió Europea (UE) que el JEFTA fóra de “caràcter mixt” i, així, que els parlaments nacionals pogueren decidir sobre ell.

Igual que altres acords comercials recents, el JEFTA ha sigut negociat per funcionaris de la CE en secret i sense transparència durant quatre anys. Fins i tot es pot dir que va haver-hi més opacitat de la que vam denunciar durant les negociacions del TTIP, l’Acord Transatlàntic de Comerç i Inversió que finalment la societat civil va impedir que signaren la UE i els EUA.

Pel que respecta al JEFTA, organitzacions ambientalistes van advertir de l’impacte que este tractat suposaria per a la defensa del Planeta. Concretament en la destrucció dels boscos o en l’augment de la caça il·legal de balenes. Així mateix, el Sindicat Europeu de Serveis Públics (EPSU) i la Confederació Europea de Sindicats (ETUC) van alertar que el JEFTA no presentava garanties per als treballadors, però si augmentava la influència dels lobbies corporatius sobre les nostres Lleis.

La campanya “No als Tractats de Comerç i Inversió”, en la qual col·labora Acció Ecologista-Agró a través de la campanya STOP TTIP València, felicita les persones compromeses en la defensa del Planeta i els drets socials i econòmics de les majories. I crida a la mobilització en 2019 per a garantir un canvi en les polítiques de comerç de la UE en el marc de les eleccions europees. El pròxim PE s’elegirà en les eleccions del 26 de maig i cal que tinga la voluntat per a cancel·lar estos tractats comercials i posar en marxa una política alternativa.

Per això, des de la campanya denunciarem als eurodiputats i grups polítics que van votar en 2017 a favor del CETA (l’acord comercial i d’inversió entre la UE i el Canadà) i ara a favor del JEFTA perquè no siguen reelegits. La globalització corporativa està generant un sistema d’exclusió i pobresa cada vegada més accentuada, que dóna pas a opcions polítiques d’extrema dreta. Ens preocupa profundament la ceguesa amb la qual ens dirigixen els qui van aprovar este tractat. I que, a més a més, ho hagen fet sense demanar una avaluació de riscos o consultar els seus impactes a les organitzacions socials, ambientals i sindicals.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Comerç internacional i Canvi Climàtic

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles