Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Dret Ambiental > La Generalitat incomplix la Directiva Aus al permetre la caça de la tórtora (...)

Comissió Jurídica

La Generalitat incomplix la Directiva Aus al permetre la caça de la tórtora turca

Entre 2013 i 2014 es van abatre 11.557 exemplars d’esta espècie no cinegètica

dimecres 16 de gener de 2019, per  AE-Agró

Segons ha pogut esbrinar la Comissió Jurídica d’Acció Ecologista-Agró, la Generalitat Valenciana continua permetent la caça de la tórtora turca (Streptopelia decaocto), infringint així la Directiva Aus de la Unió Europea (UE). De fet, en la temporada 2013-2014 es van caçar 11.557 tórtores turques. Cal recordar que esta espècie no es considera cinegètica a l’Estat espanyol. I que una sentència de 2013 del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) va obligar a la Generalitat a excloure la tórtora turca del catàleg valencià d’espècies exòtiques invasores, deixant sense cobertura legal la seua caça.

Quatre anys. Este és el temps que ha tardat la Conselleria de Medi Ambient en contestar la sol·licitud d’informació presentada per la Comissió Jurídica d’Acció Ecologista-Agró respecte a la caça de la tórtora turca (Streptopelia decaocto) durant la temporada 2013-2014. I la resposta de l’administració deixa xifres esborronadores. Malgrat no ser una espècie cinegètica, ni considerar-se exòtica invasora, només en la temporada consultada es van abatre, segons dades oficials, 11.557 tórtores turques.

Cal recordar que esta espècie no es considera cinegètica a l’Estat espanyol. I que una sentència de 2013 del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) va obligar a excloure la tórtora turca del catàleg valencià d’espècies exòtiques invasores, deixant sense cobertura legal la seua caça. La sentència del TSJCV va arribar després d’una denúncia presentada per la Comissió Jurídica d’AE-Agró.

Però, en lloc d’acceptar el dictamen del TSJCV i prohibir definitivament la caça de la tórtora turca, l’administració continua permetent que milers d’exemplars siguen abatuts anualment. Concretament en els vedats que, en virtut de l’article 15.2 de la Llei 13/2004 de Caça, obtenen una autorització de control d’esta espècie per la presumpta existència de danys.

Des de la Comissió Jurídica d’AE-Agró considerem que estes autoritzacions són un frau legal. I, a més a més, suposen una infracció de la Directiva Aus, motiu pel qual estem estudiant presentar una queixa formal davant de la Unió Europea. De fet, segons la informació facilitada per la Conselleria, la xifra de tórtores turques caçades al territori valencià abans i després de la sentència de 2013 del TSJCV resulta prou sospitosa.

Durant les últimes dues temporades que l’espècie va estar catalogada com a exòtica invasora es van abatre 5.847 exemplars (2011-2012) i 12.719 (2012-2013). I en la temporada 2013-2014, quan la tórtora turca ja no es considerava una espècie exòtica invasora i la seua caça estava restringida (motiu pel qual s’hauria d’haver reduït dràsticament la xifra d’exemplars abatuts), recordem que es van caçar 11.557. Estes xifres ens porten a pensar que, malauradament, l’administració valenciana, forçant la Llei, està tractant d’evitar el compliment de la sentència del TSJCV i de la Directiva Aus per a continuar permetent la caça de la tórtora turca.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Nova victòria legal en l’accés a la informació mediambiental

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles