Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Campanyes > STOP TCI! > STOP ISDS: Drets per a les persones, obligacions per a les multinacionals!!!

STOP TCI!

STOP ISDS: Drets per a les persones, obligacions per a les multinacionals!!!

Naix una campanya europea contra els tribunals exclusius que permeten a les multinacionals demandar als Governs

dimarts 22 de gener de 2019, per  AE-Agró

Coincidint amb l’inici del Fòrum Econòmic Mundial a Davos (Suïssa), una coalició d’organitzacions de la societat civil, moviments socials i sindicats de més de 18 països de la Unió Europea (UE) llancem este dimarts, 22 de gener, la campanya Drets per a les persones, obligacions per a les multinacionals. STOP ISDS. L’objectiu de la campanya és l’eliminació de tots els tractats amb el Sistema de Solució de Controvèrsies entre Inversors i Estats, més conegut com a ISDS. Este mecanisme atorga a les empreses multinacionals el dret a demandar als Governs en cas de reduir els seus beneficis econòmics.

El Sistema de Solució de Controvèrsies entre Inversors i Estats (ISDS) es troba en la majoria dels tractats de comerç i d’inversió (TCI). Per exemple, en l’Acord Econòmic i Comercial Global entre la Unió Europea (UE) i el Canadà (CETA) o en l’Acord d’Associació Trans-Pacífic (TPP). L’Estat espanyol és ara mateix el país de la UE que més demandes acumula davant tribunals d’arbitratge, la qual cosa podria traduir-se en la pèrdua de milers de milions d’euros de diners públics per a la defensa legal i el pagament d’indemnitzacions als inversors: des de fons d’inversió especulatius, a empreses públiques o grans multinacionals. Si els inversors guanyaren totes les demandes, l’Estat hauria de pagar més de 7.500 milions d’euros dels pressupostos públics.

Dos exemples actuals: Edgewater, una empresa minera canadenca, ha demandat a l’Estat espanyol per cancel·lar la llicència d’explotació d’una mina a cel obert en Corcoesto (Galícia), invocant un tractat bilateral d’inversions entre Espanya i Panamà i soscavant amb això el dret a la defensa del medi ambient i la salut del poble gallec. Vattenfall, una multinacional sueca, ha demandat a Alemanya dues vegades, una per aplicar-li mesures ambientals en una central de carbó i l’altra per la seua decisió sobirana d’eixir de l’energia nuclear, la qual cosa podria costar milers de milions d’euros als contribuents alemanys.

Per part seua, les multinacionals espanyoles són de les que més utilitzen esta justícia paral·lela per a cobrar unes fortunes i soscavar la sobirania en altres països. Per exemple, Naturgy (antiga Gas Natural Fenosa) i Telefónica han interposat demandes d’arbitratge contra Colòmbia per regulacions públiques en el sector serveis. Així mateix, 321 defensores i defensors de Drets Humans van ser assassinades en 2018 per oposar-se a abusos corporatius. Per a les persones afectades per les violacions dels Drets Humans comeses per empreses transnacionals, malauradament, resulta molt difícil accedir a la justícia.

Per tot això, la campanya europea Drets per a les persones, obligacions per a les multinacionals. STOP ISDS s’articularà entorn d’una recollida massiva de signatures per a involucrar a milions de persones en tota Europa per a exigir dues qüestions. La primera és l’eliminació dels tribunals corporatius en totes les seues formes, eixir dels tractats de comerç i inversió que continguen l’ISDS o un altre mecanisme semblant i, a més a més, no signar nous tractats d’este calat en el futur. La segona exigència de la campanya és promoure l’establiment d’un tractat vinculant de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) sobre empreses transnacionals respecte als Drets Humans, així com establir Lleis europees i estatals que posen fi a la impunitat corporativa.

La recollida de signatures s’inicia hui dimarts, 22 de gener, coincidint amb el primer dia del Fòrum Econòmic Mundial a Davos (Suïssa) i té una durada prevista d’un any. Al seu torn, s’ha acordat la realització de dues accions de mobilització ciutadana europea comuna en els mesos d’abril i octubre d’enguany. Alex Guillamón, un dels portaveus de la campanya, denuncia que “mentre que els representants del BBVA, Repsol, Telefónica o Iberdrola estan hui a Davos asseguts al costat dels polítics, molts d’ells estan al seu torn demandant als Governs per a soscavar les polítiques progressistes que necessitem. Estan actuant contra la població, deixant a milers de persones sense accés a calefacció a l’hivern, cas de Naturgy, o cometent crims contra el medi ambient amb total impunitat”.

Per la seua part, Lucía Bárcena, portaveu també de la campanya, explica que “demanem als líders de la UE que utilitzen Davos per a comprometre’s a posar fi a l’arbitratge entre inversors i Estats i donar suport a Lleis vinculants que responsabilitzen a les empreses multinacionals per la violació dels Drets Humans, socials, econòmics i ambientals”. Des d’Acció Ecologista-Agró, entitat que participa en esta campanya a través de la campanya estatal "No al TTIP, CETA i TiSA", emplacem a tots els nostres socis i simpatitzants a signar la petició i sumar-se en les mobilitzacions convocades a l’abril i a l’octubre. Exigim drets per a les persones i obligacions per a les multinacionals!!! STOP ISDS!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : L’aprovació del JEFTA afeblix la democràcia

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles