Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Campanyes > Nova Cultura de l’Aigua > Tots amb la Directiva Marc de l’Aigua

Nova Cultura de l’Aigua

Tots amb la Directiva Marc de l’Aigua

Manifest de la societat civil en suport a esta norma europea

dijous 24 de gener de 2019, per  AE-Agró

Les organitzacions de la societat civil mostrem el nostre suport rotund a la norma europea que protegix les fonts d’aigua per a la natura i la societat. En ple procés de revisió de la Directiva Marc de l’Aigua, les entitats de la societat civil compromeses amb l’ús sostenible de l’aigua ens hem unit per a fer front als arguments d’alguns Estats membres i altres sectors amb interessos, que estan demanant la modificació d’esta norma, única en el món, que constituïx un marc comú per a la protecció dels ecosistemes aquàtics.

Amb una clara falta de transparència estos Estats membres han debatut i preparat els seus arguments per a modificar la Directiva Marc de l’Aigua de forma aliena a l’Estratègia Comuna d’Implementació, que és el marc formal de col·laboració entre la Comissió Europea (CE), els Estats membres i les diferents parts interessades.

Els seus esforços s’han centrat a justificar la modificació de la Directiva Marc de l’Aigua per a ampliar els terminis i les possibilitats per a incloure excepcions al compliment dels objectius ambientals en els plans hidrològics de conca. Així mateix, plantegen canvis que reduirien la capacitat de la recuperació de costos dels serveis de l’aigua per a incentivar l’ús eficient dels recursos i assegurar la contribució dels usuaris dels diferents sectors a la millora dels ecosistemes aquàtics.

Finalment, tracten d’afeblir els processos de participació de la societat, que afavorixen la transparència i la racionalitat en les decisions entorn de la gestió de l’aigua. No obstant això, tota esta argumentació no es basa en l’anàlisi i l’avaluació dels problemes d’implementació, ni de les mesures necessàries per a protegir les nostres fonts d’aigua.

Des de la societat civil tenim clar que estes modificacions no busquen millorar l’estat dels rius, aiguamolls i aqüífers europeus, ni aconseguir un ús sostenible de l’aigua. El seu únic objectiu és aconseguir estendre els terminis i les vies legals per a no incórrer en sancions per incomplir la Directiva Marc de l’Aigua per no aplicar a temps la normativa europea. Per això, volem llançar el missatge clar que no cal modificar la legislació, sinó mantindre l’ambició i la capacitat de la Directiva Marc de l’Aigua per a protegir les masses d’aigua, millorant l’aplicació pràctica d’esta Directiva.

Tots els esforços han de dirigir-se a millorar l’estat de les nostres fonts de recursos, els ecosistemes aquàtics, perquè són la nostra major garantia de l’aigua de hui i del futur, així com a aconseguir un ús sostenible de l’aigua. Les entitats de la societat civil sol·licitem a l’Estat espanyol, com a Estat membre, que done suport a la Directiva Marc de l’Aigua i es mantinga ferm en la seua defensa.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Espanya no necessita un pacte nacional de l’aigua

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles