Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Portal de Transparència > Informació institucional, organitzativa i de planificació > Comissió Permanent > Acta reunió gener 2019

Comissió Permanent

Acta reunió gener 2019

dijous 14 de febrer de 2019, per  AE-Agró

Reunida la Comissió Permanent d’Acció Ecologista-Agró a la Casa Verda de València, el dimecres 16 de gener de 2019, amb la presència de Jorge Mateos (Camp de Morvedre) com a president, Quique Meseguer (Comissió Forestal) com a tresorer, Iban Roure (Camp de Morvedre) com a secretari i Cristina Navarro (Comissió de l’Aigua), Eva Tudela (La Ribera), Patricia Callaghan (Comissió de Territori) i Marian Sintes (València en Bici) com a vocals. S’aprova l’acta de la reunió de desembre i es tracten els següents temes:

Pròximes accions de València en Bici-AE Agró

Marian Sintes, nova vocal del col·lectiu de València en Bici-Acció Ecologista Agró, anuncia la preparació d’una bicifestació al Cap i Casal al febrer. L’objectiu d’esta acció és contrarestar l’actual campanya mediàtica contra els nous carrils bici de València i altres infraestructures ciclistes. A més a més, també informa de la pròxima celebració d’una acció conjunta amb els companys del col·lectiu Soterranya. En este cas, l’objectiu és demanar a les administracions competents que l’Anell Verd Metropolità no expropie Horta i es faça aprofitant el viari de camins rurals actuals.

Possible modificació a la baixa de la Directiva Marc de l’Aigua

La Comissió Europea (CE) s’està plantejant rebaixar el nivell d’exigència mediambiental de la Directiva Marc de l’Aigua (DMA), probablement perquè cap organisme de conca, com és el cas de les Confederacions Hidrogràfiques, complix amb els mínims exigits per la directiva actual. Des de SEO/BirdLife ens han demanat que signem un manifest en defensa de l’actual DMA i que donem difusió a una campanya d’arreplegada de signatures, petició que aprova la Comissió Permanent d’AE-Agró.

Manifestos de la Xarxa Valenciana per l’Aigua Pública

La Xarxa Valenciana per l’Aigua Pública, entitat en la qual participen i on ens representa el company Antonio Goytre (Comissió de Territori), ha elaborat tres manifestos per a enviar als diferents grups parlamentaris de Les Corts Valencianes: “Comunicat de la Xarxa Valenciana per l’Aigua Pública a les Administracions Públiques”, “Per una gestió pública de l’aigua” i “En defensa dels rius i de l’aigua pública”. A nosaltres ens correspon enviar-los als grups parlamentaris de Compromís i de Podem.

Xarxa per la Nova Cultura de l’Aigua

Arran dels dos temes anteriors, vinculats a l’aigua, es recorda que també participem en la Xarxa per la Nova Cultura de l’Aigua, on ens representen Lucía Moreno i Eva Tudela. Esta xarxa s’encarrega especialment de vigilar el funcionament del Pla Hidrològic del Xúquer (PHX). Entre altres activitats, es mantenen dues reunions anuals amb la CHX.

S’enceta un debat sobre la conveniència de la nostra assistència als organismes de participació pública de les diferents administracions. Encara que les conclusions mai són vinculants, s’està d’acord que són una font d’informació molt valuosa sobre les intencions de les administracions en diferents temes. Per això, sempre que hi haja voluntaris no està de més acudir a estes reunions.

Llei d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge

Una vegada aprovada la reforma de la Llei d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge (LOTUP), la Comissió Permanent considera que caldria assabentar-se de com queda la qüestió de la protecció de la franja costanera i de quants quilòmetres seria la franja protegida.

Al·legacions al PORN del Parc Natural del Túria

El període per a presentar al·legacions al Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals (PORN) del Parc Natural del Túria finalitza el 4 de febrer. En principi, es proposa demanar en les nostres al·legacions la connexió entre els parcs naturals del Túria i l’Albufera de València mitjançant un corredor que incloga La Punta, Castellar-Oliverar i les Hortes de Campanar i de Benimàmet. També demanarem una normativa de caça específica per al parc, ja que actualment s’aplica únicament la Llei de Caça general.

A més a més, defensarem en les nostres al·legacions que Les Moles de Paterna entren a formar part del Parc Natural del Túria, per a així protegir este paratge natural, amenaçat pel macro centre comercial Intu Mediterrani. També que este parc natural arribe fins a Xulilla. Concretament, fins als terrenys d’este municipi que estan catalogats com a Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA).

Crema de la palla de l’arròs al Parc Natural de l’Albufera

La Confederació d’Associacions de Veïns i Consumidors de la Comunitat Valenciana (CAVECOVA) ha presentat una queixa a la CE pels perjudicis que la crema de la palla de l’arròs al Parc Natural de l’Albufera causa a la població local. La Comissió Permanent aprova adherir-nos a esta queixa i aportar la documentació que tenim sobre esta problemàtica mediambiental.

Per altra banda, pel que respecta a la subvenció de l’Ajuntament de València per al Banc de Palla d’Arròs de l’Albufera (projecte alternatiu a la crema) ja hem realitzat un primer informe de la nostra actuació. En ell denunciem la mala gestió de l’empacat de la palla per part de l’administració. També que enguany no s’ha cremat a la zona nord de l’Albufera, però no per prohibicions, sinó perquè les pluges ho han impossibilitat. Quan començava a podrir-se la palla, afortunadament han baixat les temperatures i això ha evitat un augment de la contaminació de l’aigua. Per tant, no hi ha hagut un desastre mediambiental per casualitat.

Cal recordar que si el parc natural vol rebre ajudes europees, en este cas concret els arrossers, s’ha d’evitar la crema de la palla (excepte en situacions d’excepcionalitat). I que durant els quatre anys que portem fent un seguiment intensiu d’este tema, s’ha cremat la palla. Com? Doncs, amb la cobertura del Servei de Sanitat Vegetal de la Conselleria d’Agricultura que ha elaborat informes, com a mínim sospitosos, per tal de justificar les situacions d’excepcionalitat que permetrien la crema.

Aprovació irregular dels Plans Tècnics d’Ordenació Cinegètica

Durant la reunió de la Permanent de novembre es va plantejar l’opció d’interposar un recurs contenciós-administratiu contra la Conselleria de Medi Ambient per aprovar per silenci administratiu els Plans Tècnics d’Ordenació Cinegètica (PTOC). Però, resulta que ja ha sigut interposat este recurs per part de la CGT, que ha aconseguit que la Fiscalia de València anul·le els 157 PTOC aprovats des de 2015 a la província de València. La Permanent decidix contactar amb la CGT per a veure vies de col·laboració en esta matèria i mostrar el nostre suport a la seua denúncia.

Reforma de la Llei de Pesca

La Generalitat Valenciana ha reformat la Llei de Pesca en matèria de pesca recreativa i esportiva, la qual és competència autonòmica. Pel seu possible impacte en la biodiversitat marina, la Permanent decidix estudiar esta reforma i plantejar les al·legacions corresponents.

Assemblea General Ordinària de 2019

L’Assemblea General Ordinària de 2019 d’AE-Agró serà el dissabte 2 de març. Es decidix convocar a totes les sòcies i socis per carta i per correu electrònic. També, demanar a tots els col·lectius comarcals o locals i a les comissions de treball les memòries econòmiques i d’activitats de 2018. Jorge Mateos, president d’AE-Agró, elaborarà un resum del treball realitzat per la Permanent.

Vídeo commemoratiu "30 anys d’AE-Agró"

Patricia Callaghan, vocal de la Comissió de Territori i responsable de coordinar el vídeo commemoratiu dels "30 anys d’AE-Agró", recorda que este projecte ja està en marxa i que serà executat per Daniel Nebot. També informa que el pròxim 13 de febrer es realitzarà una reunió per a tancar els últims detalls d’esta iniciativa.

*Esta acta va ser aprovada per la Comissió Permanent d’AE-Agró en la seua reunió mensual, celebrada a la Casa Verda de València el dimecres 13 de febrer de 2019, amb la presència de Jorge Mateos (Camp de Morvedre) com a president, Quique Meseguer (Comissió Forestal) com a tresorer, Iban Roure (Camp de Morvedre) com a secretari i, com a vocals, Víctor Navarro en lloc de Cristina Navarro (Comissió de l’Aigua), Patricia Callaghan (Comissió de Territori) i Eva Tudela (La Ribera). Disculpa assistència Marian Sintes (València en Bici) com a vocal.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Acta reunió desembre 2018

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles