Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Dret Ambiental > AE-Agró, primera entitat ecologista que aconseguix l’assistència (...)

Comissió Jurídica

AE-Agró, primera entitat ecologista que aconseguix l’assistència jurídica gratuïta al País Valencià

Després d’anys de lluita legal la Generalitat per fi ens reconeix este dret

divendres 22 de febrer de 2019, per  AE-Agró

La Generalitat Valenciana ha reconegut l’assistència jurídica gratuïta a Acció Ecologista-Agró, dret que fins ara l’administració es resistia a aplicar per a les organitzacions mediambientals al nostre territori. Gràcies al treball dels companys de la Comissió Jurídica, AE-Agró es convertix així en la primera entitat ecologista del País Valencià que aconseguix l’assistència jurídica gratuïta, dret que ara també podran demanar la resta d’organitzacions mediambientals que desenvolupen la seua tasca de defensa de la natura al nostre territori.

Des de l’any 2006, l’assistència jurídica gratuïta és un dret al qual poden optar les entitats mediambientals amb més de dos anys de funcionament. Concretament per a temes legals en el seu àmbit d’actuació. Així ho establix la Llei 27/2006 de 18 de juliol, per la qual es regulen els drets d’accés a la informació, de participació pública i d’accés a la justícia en matèria de medi ambient.

Tanmateix, la Generalitat Valenciana, com altres administracions de l’Estat espanyol, es resistia a reconéixer este dret a les organitzacions que treballem en defensa de la natura. Però, gràcies a la tasca desenvolupada per la Comissió Jurídica de la nostra associació, Acció Ecologista-Agró s’ha convertit en la primera entitat mediambiental que aconseguix que la Generalitat Valenciana li reconega oficialment l’assistència jurídica gratuïta.

Durant anys, les administracions s’han emparat en què el punt 2 de l’article 23 de la Llei 27/2006 de 18 de juliol et deriva a la Llei 1/1996, de 10 de gener, d’assistència jurídica gratuïta, per a negar este dret a les organitzacions ecologistes. Com? Doncs, en lloc de demanar els requisits de la Llei de 2006 per a concedir-te l’assistència jurídica gratuïta, t’exigien els de la de 1996: ser entitat d’utilitat pública i no tindre mitjans econòmics.

En virtut d’esta interpretació de la Llei, la Generalitat denegava la justícia gratuïta a AE-Agró, que sí que complia els requisits de la Llei de 2006: ser una associació de defensa del medi ambient, amb més de dos anys de funcionament i que desenvolupa la seua tasca jurídica en el seu àmbit territorial d’actuació. I això, malgrat ser el primer grup ecologista valencià que va aconseguir la declaració d’entitat d’utilitat pública, ja que la Generalitat considerava que la nostra organització disposava de recursos econòmics. Uns recursos econòmics que, al mateix temps, són els que et sol·licita l’Estat per a ser entitat d’utilitat pública.

Tanmateix, una sentència del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) d’Extremadura ja va dictaminar en 2013 que els requisits per a optar a l’assistència jurídica gratuïta són els de la Llei de 2006 i no els de la de 1996. I el Tribunal Suprem (TS), en una sentència de gener de 2018, ho va ratificar. I, amb estos precedents legals, per fi, hem aconseguit que la Generalitat canvie la seua doctrina respecte a la justícia gratuïta per a entitats ecologistes i que ens reconega este dret.

Des d’AE-Agró volem manifestar la nostra satisfacció pel reconeixement d’este dret, que ens permetrà desenvolupar el treball jurídic de la nostra associació amb major facilitar. A partir d’ara, no haurem de pagar advocats ni procuradors. Tampoc haurem de posar un dipòsit econòmic quan interposem un recurs. A més a més, tenim dret a demanar gratuïtament informes pericials i un termini major per a presentar recursos. Finalment, destacar que estarem més protegits en cas de perdre un juí i haver de fer front a les costes.

També volem mostrar la nostra satisfacció perquè, amb el reconeixement d’este dret a AE-Agró, s’obri la porta a què la resta d’organitzacions mediambientals del País Valencià puguen optar a l’assistència jurídica gratuïta. Així que a partir d’ara, el moviment ecologista valencià ho tindrà més fàcil per a lluitar legalment contra tots els atacs que puga patir la nostra natura i el nostre territori.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Nova victòria legal en l’accés a la informació mediambiental

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles