Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Notícies > La ZAL, als tribunals

Pam a pam

La ZAL, als tribunals

Recurs de la plataforma “Horta és Futur, No a la ZAL” contra este projecte

dijous 21 de febrer de 2019, per  AE-Agró

El Pla Especial (PE) aprovat el passat mes de novembre per la Generalitat Valenciana per a impulsar la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) del Port de València en la pedania de La Punta del Cap i Casal incorre en greus errors procedimentals i contravé les determinacions que la llei urbanística valenciana i el mateix Pla d’Acció Territorial de L’Horta (PATH) imposen. Per això, la plataforma “Horta és Futur, No a la ZAL”, en la qual participa Acció Ecologista-Agró, ha presentat un recurs contenciós-administratiu davant el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) contra este projecte.

El Pla Especial (PE) aprovat incorre en greus errors procedimentals perquè assumix que el sòl sobre el qual es desenvolupa és urbà. Cal tindre en compte que tant la sentència del 25 de maig de 2015 del Tribunal Suprem (TS), que ratifica la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) del 13 de març de 2013 (que va anul·lar el pla en el seu moment), com la sentència de 2017 del mateix TS, que anul·la el projecte de la xarxa elèctrica d’alta tensió que li dóna subministrament, impedixen tal consideració.

Amb esta irregularitat de fons, se substituïx una avaluació ambiental i territorial estratègica, corresponent a un pla d’ordenació estructural, per una avaluació estratègica abreujada referida a una modificació menor. La sentència del TS de 2015 que anul·la el pla és clara: obliga a començar el procediment des de zero (ex-tunc) i no permet fer assumpcions sobre el territori que suposen que no es comença el procediment des del principi. Defugir un estudi d’impacte ambiental estratègic fa que s’elimine el debat sobre les alternatives a la ubicació d’esta instal·lació industrial, justament allò que qüestiona la societat civil.

Este error procedimental pot implicar l’anul·lació del pla per quarta vegada, fet que obriria la porta de nou a recuperar l’espai de la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) per a hortes i espais naturals, que connectaren el final del riu Túria amb El Saler i l’Albufera.

Greus errors de fons

A més a més dels errors de procediment, el PE de la ZAL contravé els principis i determinacions de la legislació urbanística i territorial valenciana. Actualment comptem amb una legislació urbanística i territorial relativament avançada, com la LOTUP i els successius Plans d’Acció Territorial (PAT) que pretenen una visió supramunicipal i estratègica del territori per a evitar la pèrdua de patrimoni i valors ambientals, i dinamitzar els poders econòmics existents. No obstant, esta legislació ha sigut ignorada, introduint excepcionalitats ad-hoc com el cas de la ZAL en La Punta al Pla d’Acció Territorial de L’Horta (PATH), obligant-nos així a presentar també un recurs contra les determinacions que la desprotegixen.

Començant per l’Estratègia Territorial de la Comunitat Valenciana (DOGV de 19 de gener de 2011) que en el seu article 43 determina que els corredors de connexió d’infraestructura verda i per a evitar la conurbació han de tindre una amplada mínima de 500 metres, que és precisament l’ample de la ZAL. En canvi, l’actual PE contempla uns connectors ecològics que en el tram més ample no arriben als 30 metres d’amplària.

Desenvolupar la ZAL posa en perill L’Horta de Rovella, que ara quedarà definitivament aïllada i desconnectada de la resta d’agroecosistema, el que la condemna a la degradació i probable desaparició, fet que implicaria la pèrdua automàtica del reconeixement de Patrimoni Immaterial de la Humanitat que ara té el Tribunal de les Aigües. De fet, el mateix PATH, en el plànol d’ordenació NÚM.4, dibuixa dos connectors de connexió per a evitar este aïllament, que passen justament per damunt de la ZAL i que no han sigut contemplats en el PE.

Finalment, es perd una oportunitat històrica: connectar el Jardí del Túria i El Saler. La visió estratègica del territori que imposa la legislació vigent implica connectar el sistema d’infraestructura verda entre el vell llit del Túria i El Saler i això sols és possible a través de La Punta, on es pretén ubicar la ZAL. Qualsevol ciutadà pot entendre que, tenint un parc natural a 4 quilòmetres del centre d’una ciutat i un riu verd que l’articula, no és racional que es decidisca posar just al mig un polígon, industrial per al qual existixen altres alternatives d’ubicació.

Davant la manca de visió i voluntat política del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i de l’alcalde de València, Joan Ribó, que ni tan sols han estudiat seriosament les possibles alternatives, i davant l’improvisat maquillatge del projecte original de la ZAL del PP, que és un insult a les lleis de la mateixa administració valenciana i a la intel·ligència ciutadana, la plataforma “Horta és Futur, No a la ZAL, en la qual participa Acció Ecologista-Agró, es veu obligada a recórrer als tribunals, esperant que el TSJCV anul·le de nou el PE de la ZAL i es torne a obrir una oportunitat per a la ciutat i per a L’Horta. Pròximament anunciarem un crowdfunding perquè la ciutadania compromesa puga col·laborar amb les despeses del recurs davant el TSJCV.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Guanyem el Futur! Recuperem La Punta!

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles