Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > La Marina > Abatudes o electrocutades: mort massiva d’aus protegides a (...)

La Marina Plaça

Abatudes o electrocutades: mort massiva d’aus protegides a Pego

El Col·lectiu Pego Viu denuncia l’electrocució en línies elèctriques d’un mussol real i diversos soliguers, el mateix dia que Acció Ecologista Agró lamenta la mortaldat de picaports per tirs a la Marjal

dimecres 27 de febrer de 2019, per  AE-Agró

Pego té, en part gràcies al seu parc natural de la Marjal, però també per comptar amb un territori de gran valor mediambiental, una enorme riquesa d’avifauna. No obstant això, el que per exemple és un paradís per a recer de les aus, amaga també algunes trampes que, sense anar més lluny, ahir mateix van mostrar tota la seua cruesa. En un mateix dia va transcendir la mort d’un bon número d’aus protegides. Algunes abatudes a tirs; altres, electrocutades en una línia elèctrica.

Sergi García, Pego / dilluns, 25 febrer, 2019

Es tracta, en els dos casos, d’una nova mostra de dos problemes antics. Ni és la primera vegada que apareixen aus mortes en la Marjal, de les que grups ecologistes responsabilitzen als caçadors mentre ells neguen l’autoria; ni és la primera vegada que les línies elèctriques que travessen el parc natural i altres zones del terme de Pego ocasionen la mort de fauna protegida.

Mort per electrocució

D’una banda, el col·lectiu Pego Viu denunciava ahir, amb profusió d’imatges, la mort per electrocució de diferents rapinyaires en una torre d’una línia elèctrica. Aus de gran valor. Entre elles, un duc i una altra espècie progegida com el xoriguer.

Pego Viu recorda la problemàtica de Pego amb les esteses elèctriques, la immensa majoria de les quals no tenen cap tipus d’aïllant per evitar la mortaldat d’aus. “Sabem que les imatges no són agradables de vore, però és el que està provocant Iberdola i el cas omís de les entitats governants”, explica el col·lectiu en la denúncia pública dels fets, a través de les xarxes socials.

També remarca Pego Viu els efectes que ocasiona la mort de rapinyaires, per exemple, en els cultius. I és que la presència d’aquest tipus d’aus és la manera més natural de combatre la superpoblació de rosegadors, que ocasionen danys en l’agricultura. També pregunta a l’Ajuntament de Pego si “té alguna mesura per posar fi a l’electrocució d’aus”, i reclama de les administracions competents l’adopció de mesures per evitar-la.

Mort per tirs

D’altra banda, Acció Ecologista Agró donava a conèixer ahir la mort, “abatuts per tirs”, de sis exemplars d’una espècie protegida d’au al parc natural de la Marjal de Pego-Oliva. Van ser localitzats el passat 10 de febrer, un fet que va propiciar la intervenció d’una dotació del Seprona, que va recollir-ne tres d’ells. Es tracta d’exemplars de Plegadis falcinellus (picaport en valencià), una espècie d’un gran valor la població dels quals s’està assentant en els últims anys en aquest paratge protegit.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : La notícia en La Marina Plaça

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?