Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > L’Horta Nord > Activitats > Dia de l’Arbust a La Costera de Puçol

Horta Nord

Dia de l’Arbust a La Costera de Puçol

Plantem vegetació autòctona i eliminem l’exòtica “banderita española”

dijous 28 de febrer de 2019, per  AE-Agró

El passat dissabte, 23 de febrer, el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Horta Nord va celebrar el Dia de l’Arbust a La Costera de Puçol, un paratge natural municipal que custodiem des de 2011 a la Serra Calderona. La cita, convocada amb la col·laboració de l’Ajuntament de Puçol, va reunir a una vintena de voluntaris que van plantar arbustos autòctons del bosc mediterrani. L’objectiu? Doncs, crear un nucli de dispersió de llavors, també conegut com a bar per a ocells. A més a més, també vam aprofitar esta jornada de natura i muntanya per a eliminar l’exòtica i invasora banderita española (Lantana camara).

Amb motiu de la campanya “Hivern Verd a La Costera”, el passat dissabte, 23 de febrer, el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Horta Nord va convocar una nova edició del Dia de l’Arbust en el paratge natural municipal de Puçol. Esta activitat va comptar amb la participació d’una vintena de voluntaris, la majoria d’ells famílies amb xiquets.

Els participants en esta cita van plantar arçots (Rhamnus lycioides), bolquerets (Crataegus monogyna), albades (Anthyllis cytisoides) i també algun pin pinyoner (Pinus pinea) per a restaurar mediambientalment una de les zones d’esta muntanyeta de la Serra Calderona que, entre 2014 i 2015, va patir la plaga del Thomicus destruens i l’Orthotomicus erosus.
.
Esta reforestació tenia també un segon objectiu: crear un nucli de dispersió de llavors, conegut col·loquialment com a bar per a ocells. En què consistix este particular bar? Doncs, a plantar molts arbustos que donen fruits en un mateix lloc, perquè després els ocells i altres animals s’alimenten d’ells i dispersen les llavors per la muntanya.

Destacar també que els participants en esta jornada de natura i muntanya, a més a més, van treballar de valent per a continuar eliminant l’exòtica i invasora banderita española (Lantana camara) de La Costera, un paratge natural que custodiem des de 2011 a la Serra Calderona amb el suport de l’Ajuntament de Puçol.

A més a més del Dia de l’Arbust, este mes de febrer AE-Agró Horta Nord també ha celebrat una nova jornada d’observació astronòmica a La Costera. Concretament, el dissabte 9 de febrer, quan més de 50 persones van participar en esta activitat organitzada amb la col·laboració de l’astrònom local Amadeo Aznar (Astronomía para Todos). Primer vam fer una xerrada i després vam realitzar l’observació astronòmica.

La pròxima cita en este paratge natural municipal serà el dissabte 9 de març, quan finalitzarà la campanya “Hivern Verd a La Costera” amb la ruta teatralitzada Saps com fer un aeroport d’abelles? de Calderona Viva, activitat per a la qual ja no queden places lliures.

Dia Mundial de les Zones Humides a la Marjal dels Moros

A més a més de les dues activitats convocades a La Costera, este mes de febrer AE-Agró Horta Nord també ha celebrat el Dia Mundial de les Zones Humides amb una visita guiada a la Marjal dels Moros. Esta cita, organitzada amb la col·laboració de l’Ajuntament de Puçol el divendres 1 de febrer, va consistir a realitzar un passeig ornitològic per la platja d’este aiguamoll, durant el qual vam descobrir les diferents espècies d’aus que podem veure a l’hivern en esta xicoteta però valuosa zona humida.

A més a més, també vam parlar de com s’està recuperant la Marjal dels Moros després del greu incendi de l’any passat i vam explicar els problemes i impactes que patix este aiguamoll litoral (manca d’un cabal ecològic d’aigua, erosió litoral, acumulació de residus, pressió urbanística dels polígons que l’envolten...). L’activitat va finalitzar amb el sempre espectacular capvespre que ens regala tots els dies de l’any esta zona humida.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : La Costera de Puçol acomiada 2018 amb un taller de bombes de llavors

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles