Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Campanyes > Nova Cultura de l’Aigua > Celebrem la constitució de l’Observatori Ciutadà de l’Aigua

Nova Cultura de l’Aigua

Celebrem la constitució de l’Observatori Ciutadà de l’Aigua

La Xarxa Valenciana per l’Aigua Pública exigix la recuperació de la gestió pública de l’aigua i la protecció i recuperació dels rius i ecosistemes aquàtics

dilluns 25 de març de 2019, per  AE-Agró

Amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua, que es celebra cada 22 de març, la Xarxa Valenciana per l’Aigua Pública, entitat en la qual participa Acció Ecologista-Agró, vol reivindicar polítiques efectives de protecció dels rius i altres ecosistemes aquàtics, la fi dels processos de privatització i la recuperació de la gestió pública de l’aigua. En este sentit celebrem la recent constitució de l’Observatori Ciutadà de l’Aigua de la Comunitat Valenciana, una demanda que la Xarxa va efectuar en desembre de 2017 a Elena Cebrián, consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.

La missió de l’Observatori Ciutadà de l’Aigua, segons el seu manifest fundacional, és “contribuir a la definició i implantació d’un model de gestió pública directa, eficaç, transparent i participativa, adaptat a les noves condicions climàtiques, que garantisca els drets humans fonamentals a l’aigua i al sanejament, tot respectant la integritat dels ecosistemes aquàtics”.

Com s’explica en el seu document fundacional, “en un escenari de Canvi Climàtic, la garantia de dret humà a l’aigua depén de la recuperació de la integritat del cicle hidrològic i, més concretament, del manteniment en bon estat dels ecosistemes aquàtics, que constituïxen la font renovada d’aigua per al consum humà. Esta doble vessant de dret humà i caràcter ecosistèmic situa la gestió del cicle urbà de l’aigua en l’àmbit d’una gestió pública al servei del conjunt de la població que no és compatible amb mediacions d’interessos privatius de caire lucratiu”.

L’observatori, igualment, prestarà especial atenció a la vigilància del compliment del dret humans a l’aigua i al sanejament al País Valencià i promourà l’establiment d’un sistema d’indicadors de qualitat de la gestió de l’aigua urbana, que facilite el seguiment i control ciutadà dels serveis en tot el nostre territori.

La Xarxa Valenciana per l’Aigua Pública espera comptar amb el suport institucional de la Generalitat Valenciana, com s’ha compromés a través de la Conselleria competent en matèria d’aigua, dotant a l’observatori de mitjans materials i econòmics per al seu funcionament bàsic. A més a més, amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua, la Xarxa vol tornar a posar de manifest les seues principals reivindicacions.

En primer lloc, exigim protegir els rius i altres ecosistemes aquàtics i defensar el cicle integral de l’aigua com a bé públic, gestionat al 100% des del sector públic. També demanem desenvolupar un marc legislatiu que reconega el dret humà a l’aigua i al sanejament i garantisca la seua aplicació, deixant de banda els interessos mercantilistes i atenent les necessitats de les persones.

A més a més, des de la Xarxa sol·licitem crear un organisme supervisor, amb participació ciutadana, que establisca objectius per a la prestació d’un servei de qualitat, eficient i sostenible en el cicle integral de l’aigua urbana a un preu assequible, i vetle pel seu compliment. Finalment, demanem suport i assessorament tècnic i econòmic als municipis perquè realitzen un control efectiu de la prestació del servei del cicle integral de l’aigua sota els principis de servei públic d’interés general i inicien el procés de recuperació de gestió pública de l’aigua.

La Xarxa Valenciana per l’Aigua Pública està formada per Acció Ecologista-Agró, la Confederació d’Associacions de Veïns i Consumidors de la Comunitat Valenciana (CAVECOVA), Comissions Obreres del País Valencià (CCOO PV), Ecologistas en Acción, Enginyeria Sense Fronteres, H2o Paterna Plataforma per una Aigua Pública, Intersindical Valenciana, Fundació Nova Cultura de l’Aigua, Heterodòxia Castelló, No als Tractats Desiguals-Comarques de Castelló, Xúquer Viu i LA UNIÓ de Llauradors i Ramaders.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Més d’un centenar d’organitzacions rebutgem modificar la Directiva Marc de l’Aigua

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?