Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > La Marina > Apostem per conservar, restaurar i posar en valor els tresors botànics de (...)

La Marina

Apostem per conservar, restaurar i posar en valor els tresors botànics de l’Ombria de Benirrama

AE-Agró aspira a desenvolupar un projecte de custòdia del territori a La Vall de Gallinera

dimarts 26 de març de 2019, per  AE-Agró

La Vall de Gallinera (La Marina Alta, Alacant) alberga una enorme biodiversitat de plantes, arbustos i arbres. Una bona mostra de la seua riquesa vegetal la tenim en el llibre "300 plantes de La Vall de Gallinera", on els nostres companys Cristina i Víctor Navarro recopilen el patrimoni botànic més destacat d’este racó del nostre territori. Destaca, especialment, el bosc relicte de fleix valencià (Fraxinus ornus) que sobreviu a l’Ombria de Benirrama, on també trobem matolls arborescents de Laurus, pasturatges de Brachypodium rics en orquídies i pendents rocosos i calcàris amb vegetació casmofítica.

Per tota esta riquesa botànica i d’hàbitats, l’Ombria de Benirrama està inclosa en el Lloc d’Interés Comunitari (LIC) de Les Valls de La Marina, que forma part de la Xarxa Natura 2000. Acció Ecologista-Agró té la intenció d’adquirir dues parcel·les privades en este espai protegit per a desenvolupar un projecte de custòdia del territori i potenciar així els valors botànics d’este meravellós indret de La Vall de Gallinera (La Marina Alta, Alacant).

Les parcel·les en qüestió són antics bancals de secà, abandonats des de fa dècades i que han sigut colonitzats per la vegetació forestal. Entre altres espècies, per aurons (Acer opalus), marfulls (Viburnum tinus), cornicabres (Pistacia terebinthus) i, per descomptat, fleixos valencians (Fraxinus ornus). La presència d’espècies rebrotadores i la generosa pluviometria de La Vall de Gallinera estan permetent una ràpida regeneració de la coberta forestal, avançant en les etapes de successió de la vegetació.

L’objectiu del projecte de custòdia del territori que vol impulsar AE-Agró en estes parcel·les consistix a millorar l’estat de conservació dels hàbitats i, a més a més, potenciar la seua defensa enfront dels incendis forestals. Com? Doncs, per exemple, amb el clareig del matoll arborescent per a afavorir espècies rebrotadores, pròpies de l’hàbitat, i protegir exemplars de flora de gran valor. A més a més, es realitzaria una poda de formació i desbrossament al voltant del tronc dels arbres millor desenvolupats per a disminuir la seua vulnerabilitat en cas d’incendi.

També es realitzaria un clareig en les pinedes que hi ha en les parcel·les per a reduir la dominància i l’alta densitat del pi blanc (Pinus halepensis) en zones de regeneració densa, amb potencialitat d’hàbitats de matolls de laurifolis i carrascals. Ací també es realitzaria una poda de formació i altura en els exemplars romanents.

Altra actuació seria la del desbrossament de matoll senescent sobre pasturatges de Brachypodium, incorporant la necromassa al sòl, disminuint així la seua combustibilitat i fent-los menys vulnerables en cas d’incendi. Per a este desbrossament s’aprofitarien els antics bancals. També es preveu el desbrossament de pistes i camins d’accés a les parcel·les per a mantindre el pas i, a més a més, la recuperació de sendes i manteniment i conservació de les mateixes com a recurs turístic i educatiu.

Finalment, este projecte implicaria el manteniment i la restauració dels marges de pedra seca dels antics bancals per a evitar processos erosius i conservar el seu valor etnogràfic, històric, paisatgístic i ecològic. Paga la pena destacar que la vegetació present en estos marges d’orientació nord es caracteritza per la presència de falagueres i altres espècies d’interés (flora endèmica, estranya o amenaçada).

La intenció inicial d’AE-Agró era adquirir les parcel·les del projecte esta mateixa primavera. I, a més a més, signar un acord de custòdia del territori amb l’Ajuntament de La Vall de Gallinera per a incloure dues parcel·les municipals en este projecte. En total, les quatre parcel·les sumarien 3,3368 hectàrees. Però, per ara, hem ajornat la compra de les parcel·les, que suposava una despesa per a la nostra associació de quasi 10.000 euros. El motiu? Doncs, que els dos regidors del PP i els dos regidors del PSPV-PSOE van votar en contra d’incloure en este projecte les dues parcel·les municipals, proposta que sí que va comptar amb el suport dels tres regidors de l’equip de govern de Gent de la Vall.

Des d’AE-Agró lamentem la postura del PP i, especialment, del PSPV-PSOE. Més encara si tenim en compte que van argumentar com a principal motiu per a votar en contra que el projecte era incompatible amb la caça, argument que és completament fals. Esperem que, almenys, el PSPV-PSOE rectifique i així poder desenvolupar este projecte de custòdia del territori que aposta per conservar, restaurar i posar en valor els tresors botànics de l’Ombria de Benirrama. A continuació vos deixem un vídeo amb l’explicació i més detalls del projecte.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : "300 plantes de La Vall de Gallinera", una guia per a descobrir la biodiversitat i la bellesa de la nostra natura

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?