Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > Sueca-Muntanyeta dels Sants > Fora la pedrera de la Serra de Corbera!

Muntanyeta dels Sants

Fora la pedrera de la Serra de Corbera!

Exigim el tancament definitiu d’esta explotació d’àrids a cel obert

dimecres 27 de març de 2019, per  AE-Agró

El passat dissabte, 23 de març, la Coordinadora de Grups Ecologistes de La Ribera, en la qual participa el col·lectiu de Sueca-Muntanyeta dels Sants-Acció Ecologista Agró, va convocar la seua segona trobada. La cita va ser a Corbera on, a més a més, vam organitzar una mostra ecològica i vam participar en la multitudinària manifestació per a exigir el tancament definitiu de la contaminant i destructiva pedrera d’esta localitat, que seguix dinamitant la serra il·legalment a 400 metres de les cases i 560 de l’escola. La pròxima reunió de la Coordinadora serà sobre mobilitat sostenible i es celebrarà a Carcaixent.

Jornada lúdica, de treball i de reivindicació. Així definixen els nostres companys de la Muntanyeta dels Sants-Acció Ecologista Agró la segona reunió de la Coordinadora de Grups Ecologistes de La Ribera, celebrada a Corbera i a la qual van acudir en bicicleta des de Sueca. La vessant lúdica de la jornada va estar protagonitzada per la mostra ecològica que la Coordinadora va organitzar a la Plaça Major per a exposar com defensem la natura i els drets humans. La mostra, que va comptar amb la col·laboració de dolçainers, dansaires i muixeranguers i la participació dels diferents col·lectius de la Coordinadora, va incloure també tallers per als més menuts.

La festa va continuar després pels carrers de Corbera, que es van omplir de gom a gom amb els centenars de manifestants que van participar en la multitudinària marxa convocada per 33 grups locals i comarcals. L’objectiu de la protesta? Doncs, reivindicar el tancament definitiu de la perillosa, molesta, contaminant i destructiva pedrera de Corbera, una explotació d’àrids a cel obert que seguix dinamitant la serra il·legalment a 400 metres de les cases i 560 de l’escola.

Abans de la manifestació, a la Casa de Cultura, va tindre lloc la segona reunió de la Coordinadora per tal d’avançar amb les qüestions ambientals que ens afecten a la comarca. Així, per exemple, els companys del Voluntariat Mediambiental de Corbera van explicar el seu treball en defensa del patrimoni natural de la localitat. Per la seua part, la Plataforma de Veïns Contra la Pedrera, amb la qual vam organitzar la cita del passat dissabte, 23 de març, es va adherir a la Coordinadora. També es van adherir Amics de la Vieta i, com a entitat col·laboradora, Interpreta Natura.

L’adhesió a la Coordinadora de No més pedreres a Énguera no va poder ser perquè estan en altra comarca, la de La Canal de Navarrés. Però, ens vam comprometre a ajudar-los en la seua lluita. Tal com vam aprovar en la reunió del passat dissabte, per a adherir-se cal ser una entitat de defensa de la natura, autònoma i independent de qualsevol institució o empresa, no rebre diners ni subvencions per a fer màrqueting o llavat de cara, actuar en la nostra comarca i cooperar amb les línies de treball de la Coordinadora.

Com un dels objectius fonamentals de la Coordinadora és promoure grups ecologistes en tots els municipis de La Ribera Alta i La Ribera Baixa, vam parlar de crear-los on encara no hi ha. Per exemple, a Algemesí, Alberic i Llaurí. I, pel que respecta als col·lectius que ja estan en actiu, vam acordar redactar una Guia de Grups de Defensa de la Natura amb el treball que desenvolupem cadascun i els problemes mediambientals que afrontem en cada localitat.

També es va decidir que els companys de La Llavor s’encarregaran de la difusió en xarxes socials de la Coordinadora, es va informar de la Carta de Drets i Deures de la Ciutadania que La Ribera en Bici-Ecologistas en Acción impulsa a Alzira i es va parlar de preparar un protocol per a donar continuïtat als temes de la Coordinadora. A més a més, la Plataforma Ciutadana pel Magre anuncia que este dissabte, 30 de març, organitza un passeig pel riu i que enguany la Trobada d’Escoles en Valencià serà el 7 d’abril a Carlet.

Durant la reunió també es va recordar el gran treball que fan els nostres companys del sud, indígenes i camperols, que defensen els últims ecosistemes naturals i vam guardar un minut de silenci pels centenars que han sigut assassinats en oposar-se als projectes destructius de les transnacionals, uns crims que denunciem i per als quals exigim justícia. També vam parlar del Fridays for Future i de com donar suport a la comarca a este moviment global de joves en defensa del clima.

Finalment, vam decidir que la pròxima reunió de la Coordinadora serà el dissabte 21 de setembre, vespra del Dia Mundial Sense Cotxes. La trobada tractarà sobre mobilitat sostenible i es celebrarà a Carcaixent, on es vol construir una nova carretera amb Alzira on ja hi ha sobresaturació d’infraestructures. Des de la Coordinadora considerem que és el moment de parlar de mobilitat i transport pels greus problemes que origina este sector. De fet, al País Valencià, és el principal generador de CO2 i calfament climàtic.

La Coordinadora de Grups Ecologistes de La Ribera està formada per Xúquer Viu, La Ribera en Bici-Ecologistas en Acción, el Voluntariat d’Alzira Contra els Incendis Forestals (VACIF), Amics de La Murta, La Llavor, Llavorem, Calciners, Dynamo, el Grup Promotor Postincendi de Carcaixent, la Plataforma Ciutadana pel Magre, el Grup d’Acció Mediambiental del Marquesat (GAMM), Anoktua, La Mitja Galta de Manuel, el Jardinet de l’Estació, la Comissió Ecologista de l’Aplec de La Ribera, el Voluntariat Mediambiental de Corbera, l’Associació Mediambiental d’Aigües Vives, el col·lectiu de Sueca-Muntanyeta dels Sants-Acció Ecologista Agró, Amics de la Vieta, la Plataforma de Veïns Contra la Pedrera de Corbera. A més a més, hi col·laboren No més pedreres a Énguera i Interpreta Natura.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Apostem per la separació en origen de la fracció orgànica a Sueca

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?