Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Energia > Tanquem Cofrents > Catxirulos antinuclears per a exigir que a l’energia nuclear se (...)

Tanquem Cofrents

Catxirulos antinuclears per a exigir que a l’energia nuclear se l’emporte el vent

Taller organitzat per la plataforma Tanquem Cofrents

dimarts 23 d’abril de 2019, per  AE-Agró

La plataforma Tanquem Cofrents, entitat en la qual participa Acció Ecologista-Agró, va organitzar el passat diumenge 14 d’abril un taller de confecció de catxirulos amb motius antinuclears i a favor de les energies renovables. El taller, que va comptar amb una gran afluència de participants, es va celebrar al passeig marítim de València. Concretament al costat de la Font dels Dofins, on desenes de xiquets van elaborar el seu catxirulo amb materials tradicionals i els adults congregats van rebre informació sobre els perills i inconvenients de l’energia nuclear i els avantatges de les renovables.

Amb esta activitat lúdica i dirigida a tota la família, però també reivindicativa, la plataforma Tanquem Cofrents va deixar ben clar que seguix i continuarà exigint el tancament immediat de les centrals nuclears. Volem que l’energia nuclear es convertisca per fi en un mal record portat pel vent. Un vent que amb la resta de les energies renovables ha de substituir la producció de les centrals nuclears i també les de carbó i gas. Només així podrem aconseguir un sistema elèctric més net, segur, barat i democràtic, tal com mereix la ciutadania.

Esta plataforma, en la qual participa Acció Ecologista-Agró des del seu origen, reivindica especialment el tancament de la central nuclear de Cofrents. Com a més tard en 2021, quan caduca la seua actual llicència de funcionament, i no en 2030, com contempla el calendari de tancament de les nuclears pactat recentment entre el Govern central i les empreses nuclears.

Des de Tanquem Cofrents denunciem que este calendari s’ha negociat amb total obscurantisme i a esquena de la ciutadania, sense participació dels agents socials i de les organitzacions de la societat civil. Segons el calendari pactat pel Govern i el lobby nuclear, el tancament de les centrals culminaria en 2035. Per tant, es perllongarà el funcionament de les nuclears espanyoles fins a una mitjana de 47 anys d’activitat. Esta és una antiguitat a la qual molt poques centrals nuclears han aconseguit arribar en tot el món i sempre que ho han fet ha sigut amb multitud d’avaries i problemes.

Per exemple Alemanya, que va ser el primer país europeu que va decidir prescindir de l’energia nuclear i que té unes centrals d’antiguitat similar a les espanyoles, preveu tancar definitivament les seues en 2022, amb un període de funcionament mitjà d’entre 33 i 34 anys. Atés que les centrals espanyoles no estan construïdes ni amb millors materials ni amb millor tecnologia que les alemanyes, és evident que prolongar el seu funcionament és una absoluta irresponsabilitat que pot acabar pagant la ciutadania.

A més a més, perllongar la producció nuclear tants anys bloquejaria la possibilitat d’introduir més energia solar i eòlica en la xarxa i, per tant, impossibilitaria la consecució de l’objectiu d’una producció elèctrica procedent de renovables del 74% per a l’any 2030, objectiu plantejat i enviat a Brussel·les pel mateix Govern central.

La plataforma Tanquem Cofrents està formada per Acció Ecologista-Agró, Ecologistas en Acción, Greenpeace, Plataforma Per Un Nou Model Energètic, Salvemos Mijares, Marfull, Xúquer Viu, La Ribera en Bici, Espai Alternatiu, Intersindical Valenciana, CGT, PAH-València, Associació de Damnificats per l’Incendi de l’Alcalatén (ADIA) i el Moviment Ibèric Antinuclear (MIA).

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Vigília per les víctimes dels accidents nuclears

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles