Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Territori > AE-Agró rebutja el Pla Especial del Cabanyal

Comissió de Territori

AE-Agró rebutja el Pla Especial del Cabanyal

El document plantejat per l’Ajuntament de València incomplix la LOTUP, obvia el Canvi Climàtic i la contaminació i promou una construcció desmesurada

dijous 25 d’abril de 2019, per  AE-Agró

La Comissió de Territori d’Acció Ecologista-Agró ha presentat al·legacions al Pla Especial del Cabanyal (PEC) impulsat per l’Ajuntament de València. Amb este document volem mostrar i donar el nostre suport a les diferents entitats veïnals, com ara Cabanyal Horta, que també han presentat al·legacions al PEC. Des d’AE-Agró considerem que este pla incomplix la LOTUP (Llei d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge), no té en compte el context de Canvi Climàtic ni l’actual contaminació atmosfèrica i, a més a més, manca de zones verdes amb prou superfície i amb una mínima qualitat ambiental.

Des de la Comissió de Territori d’Acció Ecologista-Agró esperàvem molt més del Pla Especial del Cabanyal (PEC), un document que en teoria pretén tornar la dignitat a un barri maltractat durant anys i amenaçat per la gentrificació i el turisme descontrolat. Però, malauradament, ens hem trobat amb un PEC que aposta per una nova i desproporcionada edificació. I ho fa sense tindre en compte el treball veïnal de recuperació d’espais verds i de sobirania alimentària i els processos participatius promoguts pel mateix Ajuntament de València. De fet, el pla presta nul·la atenció a la recuperació i regeneració del patrimoni cultural del Cabanyal.

Per a la Comissió de Territori d’AE-Agró el PEC no ha tingut en compte dos aspectes fonamentals a l’hora de realitzar la planificació urbanística. Concretament, es tracta dels mapes de soroll i de la inclusió al planejament de Sistemes urbans de Drenatge Sostenible (SuDS). Per això, mostrem i donem el nostre suport a les al·legacions proposades per col·lectius veïnals del barri, com ara Cabanyal Horta, que exigixen, entre altres mesures, una participació ciutadana real en el PEC. Este pla ha incomplit els seus mecanismes de participació perquè no respecta les conclusions de les reunions veïnals obertes i recollides al mateix document (Va Cabanyal).

Millor rehabilitat que urbanitzar encara més

Des d’AE-Agró també denunciem que el PEC incomplix els seus objectius i els de la LOTUP (Llei d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge) al prioritzar una gran quantitat de noves construccions sobre la rehabilitació i la reconstrucció. En lloc d’edificar 1.000 vivendes noves, proposem la rehabilitació i l’aprofitament dels més de 200 solars del Cabanyal. Es tracta d’apostar per millorar l’actual urbanització i no per augmentar-la en un barri deficitari, on el PEC planteja incrementar la població en milers d’habitats. Però, ho fa sense aportar cap estudi de l’impacte social que tindria. Per exemple, pel que respecta a les necessitats de serveis públics i al subministrament per a respondre a la demanda.

Actualment ja existixen formes més racionals i atractives d’urbanització i finançament que entregar el sòl als promotors i traure plusvàlues. Parlem, a més a més de les subvencions a la rehabilitació, de les cooperatives, la cessió d’ús i la masoveria. Pel que respecta al disseny dels carrers, lamentem que no s’establix regulació en l’ocupació de les voreres, amb percentatges màxims d’ocupació. Considerem que la previsió és vital per a evitar el col·lapse. Igualment, volem que s’explique en detall qui i com construirà i gestionaran els aparcaments en altura per a assegurar l’interés públic.

Una infraestructura verda de veritat

Tal com hem explicat en les nostres al·legacions al PEC, des d’AE-Agró també volem mostrar el nostre suport i respecte al projecte Cabanyal Horta, l’àrea d’horts urbans oberts fruit de quatre anys de treball ciutadà al Clot. Es tracta d’una zona verda i refrescant, que funciona com a escola d’agricultura sostenible i punt de trobada veïnal gratuït i participatiu. A més a més, juga una funció important en la recuperació d’un paisatge en perill d’extinció: l’Horta urbana de València.

Altra proposta ciutadana per a millorar el barri, que ha sigut obviada al PEC, és la creació d’un jardí semblant al del llit del Túria, encara que més menut. Com? Doncs, recuperant el traçat de l’antic trenet amb un corredor enjardinat de nord a sud, des del Cap de França fins a la Marina. Esta Via Verda compliria una funció de recuperació i transmissió de la història del barri i de promoció del turisme sostenible. A més a més, aportaria una infraestructura verda de qualitat per a continuar refredant i evitant les “illes de calor”, les zones urbanes on s’acumulen les altes temperatures i que creixen amb el Canvi Climàtic.

Turisme Sostenible i altures respectuoses

En les al·legacions presentades per AE-Agró al PEC hem demanat que es limiten a tres altures (planta baixa més dues més) l’edificabilitat del Cabanyal. Per contra, el PEC de l’Ajuntament de València, a més a més d’un hotel de 15 altures en l’entorn del Carrer Eugenia Viñes (davant de la Marina) i residències privades d’estudiants en una zona universitària que ja en té prou (inclosa una de luxe davant de la parada de metro del Marítim-Serrería), planteja construir noves finques de 5 altures i més, amb especial incidència a la sensible façana marítima. Açò va en contra de l’actual Llei, que exigix (re)construir amb trellat i amb coherència amb el paisatge existent, a més a més de sabotejar l’aprofitament tradicional de les brises marines.

Pel que respecta al turisme, al PEC no hi ha un mecanisme regulat de limitació dels allotjaments turístics. Només hi ha indicadors d’alerta en forma de percentatge, de menor a major proximitat a la platja, que l’Ajuntament pot decidir aplicar o no. Des d’AE-Agró demanem que la limitació siga efectiva i igual per a tot el barri, així com abaixar els percentatges. Finalment, també volem denunciar que l’avaluació ambiental del PEC, per afectar una zona marítima i portuària sensible i un centre històric protegit, hauria de ser llarga i detallada (procediment ordinari) i no simplificada.

Des d’AE-Agró rebutgem el PEC i esperem que el consistori reflexione i propose un pla dins de la legalitat. Però, sobretot, esperem un nou PEC digne d’un nou urbanisme i del model de ciutat resilient que els habitants de València necessitem per a afrontar els actuals i futurs reptes mediambientals. Volem també mostrar la nostra preocupació pel repunt de les actuacions urbanístiques a tota la ciutat i alertar de les conseqüències mediambientals que l’urbanisme desmesurat comporta per a les urbs. Per això, formem part de la plataforma “València no està en venda” i ens manifestarem l’11 de maig per a defensar un altre model de ciutat.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : El TSJCV admet a tràmit el recurs contra la ZAL

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?