Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Notícies > La flora de Les Moles plena el saló d’exposicions de la (...)

Pam a pam

La flora de Les Moles plena el saló d’exposicions de la Canyada

Posem en valor els tresors botànics d’este paratge natural de Paterna

divendres 3 de maig de 2019, per  AE-Agró

El passat mes d’abril el Centre Social de la Canyada va acollir l’exposició “Les Plantes del nostre poble”, una col·lecció fotogràfica de la flora autòctona del Parc Natural del Riu Túria centrada en el paratge natural de Les Moles de Paterna (Horta Oest, València). La inauguració de l’exposició, organitzada per la Coordinadora per la Protecció de Les Moles, entitat en la qual participa Acció Ecologista-Agró, va ser el divendres 12 d’abril i va suposar un autèntic èxit d’assistència. L’acte va comptar amb la presència de Toni Marzo, director general de Medi Natural, i Julià Alvaro, exsecretari autonòmic de Medi Ambient.

Durant la inauguració de l’exposició “Les plantes del nostre poble”, Toni Marzo va destacar la varietat i riquesa botànica de Les Moles de Paterna (Horta Oest, València) i el valor estratègic d’este paratge natural, l’última gran zona forestal de l’àrea metropolitana de València. Precisament, per estos motius este racó del terme municipal de Paterna va ser inclòs en l’àmbit del Parc Natural del Riu Túria com a desenvolupament de la infraestructura verda territorial.

Per al director general de Medi Natural, Les Moles són una continuïtat del Parc Natural del Túria i tant la seua flora (present en l’exposició) com la seua fauna vénen a enriquir la diversitat del parc natural i a ampliar el radi d’acció de molts d’estos animals. Per això, Marzo va justificar la inclusió d’este paratge en el parc al parc natural. A més a més, va destacar el fet que tot el parc natural es puga beneficiar de la Xarxa Natura 2000, gràcies precisament a la varietat de fauna i flora. També va destacar l’amenaça que suposava un hipotètic canvi polític en la Generalitat Valenciana per a la conservació de Les Moles i del Túria.

Per la seua part, l’exsecretari autonòmic de Medi Ambient, Julià Álvaro, va llançar una crítica a la doble moral de determinats polítics del PSPV-PSOE, als quals se’ls ompli la boca amb bones paraules a favor dels joves que es manifesten els divendres contra el Canvi Climàtic, però que després apadrinen projectes com Intu Mediterrani. Este macro centre comercial, que amenaça Les Moles, és un projecte basat en la depredació del territori i que contribuiria clarament al Canvi Climàtic, aportant més contaminació, problemes de mobilitat en tota la comarca i sense deixar res positiu a l’economia dels pobles de voltant. Per a Julià Álvaro, Intu generaria més desocupació, al destruir el teixit comercial de la comarca, i privaria als ciutadans d’un paratge amb una oferta d’oci natural respectuosa amb el medi ambient.

A més a més de Marzo i Álvaro, també van intervindre en l’acte Aurelio Peña, biòleg encarregat de coordinar l’exposició, i el fotògraf José Quiles. Com va explicar Aurelio Peña, els endemismes presents en Les Moles són vertaders supervivents, ja que es tracta de plantes que resistixen en condicions molt adverses: sòls àrids i poca pluja. A més a més, algunes d’estes espècies, com és el cas de les orquídies, destaquen per la seua bellesa. Altres, com el Rosmarinus officinalis var. prostratus, una varietat de romer que s’ha adaptat a la falta de pluja reduint el seu port i llançant les seues branques paral·leles al sòl per a retindre l’aigua, destaquen per seua la capacitat d’adaptació.

Per a Aurelio Peña, per desgràcia, molta gent valora més la flora i hàbitats de zones més humides per desconeixement. Com va explicar, la varietat de flora de paratges com Les Moles no la trobem en altres hàbitats més humits i exuberants. Per això, cal conservar-la.

La inauguració de l’exposició va acabar amb un vi d’honor al jardí del Centre Social de la Canyada, amenitzat per un grup de jazz. La Coordinadora per la Protecció de Les Moles, entitat en la qual participa Acció Ecologista-Agró, va manifestar la seua satisfacció per l’èxit de l’esdeveniment i el bon ambient en el qual es va desenvolupar. L’exposició és una recopilació de les plantes autòctones de Les Moles d’una col·lecció més àmplia amb exemplars de tot el Parc Natural del Riu Túria patrocinada per l’Ajuntament de Vilamarxant (Camp de Túria, València).

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Els comerciants de Paterna es rebel·len contra Intu

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?