Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > L’Horta Nord > Activitats > Què fem amb el fem?

Horta Nord

Què fem amb el fem?

Apostem per la separació de la fracció orgànica a l’Horta Nord

dijous 16 de maig de 2019, per  AE-Agró

Amb motiu de la campanya “Primavera a la Costera: Què fem amb el fem?”, Acció Ecologista-Agró Horta Nord va organitzar el passat dijous, 9 de maig, un col·loqui a Puçol sobre gestió de residus. La cita va comptar amb la participació de Miquel Aguilar, membre de la Comissió de Residus d’AE-Agró; Sara Aunés, tècnica en implementació de la gestió de la fracció orgànica; i Mikel Vela, tècnic en gestió de residus a l’Ajuntament d’Aiora i en el Consorci de Residus València 5, que agrupa a les comarques de La Safor, La Vall d’Albaida, La Costera, La Canal de Navarrés i La Vall d’Aiora-Cofrents.

Com va exposar Miquel Aguilar, la Unió Europea (UE) ha marcat com a objectiu que només el 35% del fem que generem acabe en l’abocador. I per a assolir este repte resulta imprescindible que implantem la separació de la fracció orgànica en l’arreplegada selectiva de residus. Actualment portem a l’abocador el 60% del fem, tal com va explicar el nostre company de la Comissió de Residus d’Acció Ecologista-Agró, qui va comentar que esta xifra es vol reduir dràsticament amb el nou Pla Integral de Residus (PIR) de la Generalitat Valenciana i amb la Llei d’Economia Circular, actualment en fase de tràmit parlamentari.

Per la seua part, Sara Aunés, tècnica en implementació de la gestió de la fracció orgànica i membre de la Comissió d’Educació Ambiental d’AE-Agró, va parlar de l’experiència de Sagunt (Camp de Morvedre, València). Com va explicar, este consistori ha sigut un dels primers a iniciar l’arreplegada selectiva de la fracció orgànica, una pràctica que per a funcionar correctament necessita la implicació i conscienciació de la ciutadania. Però, com va advertir la nostra campanya, també cal transparència per part de l’administració i que els ajuntaments oferisquen als veïns un servei adequat per a facilitar al màxim la separació i la recollida de la fracció orgànica.

Finalment, Mikel Vela va exposar el treball en este camp desenvolupat durant els darrers anys per l’Ajuntament d’Aiora (La Vall d’Aiora-Cofrents, València), on treballa com a tècnic en la gestió de residus. A diferència de Sagunt, on l’arreplegada de la fracció orgànica s’ha implantat amb la instal·lació del cinqué contenidor, a Aiora s’ha apostat pel model del porta a porta. Este model, com va exposar el també tècnic del Consorci de Residus València 5, que agrupa a les comarques de La Safor, La Vall d’Albaida, La Costera, La Canal de Navarrés i La Vall d’Aiora-Cofrents, s’està aplicant també en altres municipis, com és el cas de Carrícola.

Siga amb la instal·lació del cinqué contenidor o amb el porta a porta, la pròxima legislatura, si volem complir els objectius fixats per la UE, els municipis de L’Horta Nord hauran de començar a separar la fracció orgànica. Esta va ser la principal conclusió del col·loqui “Què fem amb el fem?”. Però, també va quedar clar que, per a separar amb èxit la fracció orgànica (i aconseguir així un compost de qualitat), caldrà una implicació ciutadana que només serà possible amb campanyes de conscienciació per fomentar este imprescindible hàbit entre els veïns i veïnes de la comarca.

Primavera a la Costera: Què fem amb el fem?

A més a més del col·loqui del passat dijous sobre residus, d’abril a juny, AE-Agró Horta Nord et convida a participar en la campanya “Primavera a la Costera: Què fem amb el fem”. Fruit d’esta iniciativa, que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Puçol, s’han organitzat cinc activitats relacionades amb els residus en este paratge natural municipal que custodia AE-Agró. La primera va ser en abril, quan vam convocar amb els companys de BIOagradables un voluntariat per a netejar l’àrea recreativa dels paellers de La Costera.

La segona cita de la campanya va ser el dissabte 4 de maig, quan vam celebrar en este paratge natural una jornada d’observació astronòmica i una xerrada sobre residus espacials amb Amadeo Aznar (Astronomía Para Todos). La pròxima activitat serà este dissabte, 18 de maig, quan et convidem a participar en el taller infantil de Calderona Viva “Una mar de plàstic”.

I en juny tenim dues més. La primera serà “El gran joc del viatge del fem” amb Kyrios Educación. Concretament, el dissabte 1 de juny. I l’última el dissabte 15 de juny, quan Preciós Plàstic València ens ensenyarà com es pot transformar el plàstic en objectes. Finalment, destacar també que el divendres 3 de maig AE-Agró Horta Nord va organitzar una visita a la Marjal dels Moros per a contemplar el capvespre i observar les aus aquàtiques d’este xicotet però valuós aiguamoll.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Sobre el nou Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn d’envasos

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles