Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Portal de Transparència > Informació institucional, organitzativa i de planificació > Comissió Permanent > Acta reunió maig 2019

Comissió Permanent

Acta reunió maig 2019

dijous 27 de juny de 2019, per  AE-Agró

Reunida la Comissió Permanent d’Acció Ecologista-Agró a la Casa Verda de València, el dimecres 15 de maig de 2019, amb la presència de Jorge Mateos (Camp de Morvedre) com a president, Manolo Vila (Camp de Morvedre) com a tresorer, Iban Roure (Camp de Morvedre) com a secretari i Cristina Navarro (Comissió de l’Aigua), Patricia Callaghan (Comissió de Territori), Marian Sintes (València en Bici) i Víctor Soler (Comissió Forestal) com a vocals. S’aprova l’acta de la reunió d’abril i es tracten els següents temes:

Constitució del grup de treball “Usuàries del tren valencià”

Un grup de socis d’Acció Ecologista-Agró, entre ells Rafa Villalba, company de València en Bici-Acció Ecologista Agró, volen impulsar un grup de treball de defensa del ferrocarril des del punt de vista mediambiental. Tenen diferents manifestos ja elaborats i es farien socis els membres que no ho són actualment. Com que la constitució formal del grup, que portaria per nom “Usuàries del tren valencià, ha de ser refrendada per l’Assemblea General Ordinària d’AE-Agró, s’acorda que comencen a funcionar en coordinació amb les comissions de Territori i de Mobilitat fins a la propera assemblea.

Article d’opinió sobre el nou Govern valencià per al diari Levante-EMV

Jorge Mateos, president d’AE-Agró, ha redactat un article d’opinió per al diari Levante-EMV sobre el nou Govern valencià i la política mediambiental. La Comissió Permanent aprova la seua publicació amb l’esmena de Cristina Navarro (Comissió de l’Aigua), que considera que al text diu que no s’ha fet res en el camp de l’agricultura ecològica quan este ha sigut el primer Govern valencià que realment ha invertit en ella. Per tant, s’aprova que conste en el text que esperem que el Govern valencià continue donant suport a l’agricultura ecològica.

Modificació dels comptes d’AE-Agró de l’exercici de 2017

Manolo Vila, tresorer d’AE-Agró, informa que s’ha hagut de modificar la memòria econòmica de 2017 perquè la Conselleria d’Hisenda considera que hi ha certes diferències entre despeses i ingressos. Estes diferències són merament formals i no afecten la veracitat dels comptes. Per tant, s’aclariran els dubtes especificant millor certes partides i es revisaran les memòries posteriors.

Campanya de comunicació als socis

Marcos Pla, company que va desenvolupar l’última campanya de comunicació als socis a través de la seua empresa Kyrios Educación, pregunta si volem continuar amb esta campanya després de l’estiu. El seu treball va consistir a contactar amb els socis per a informar-los dels avantatges fiscals de ser Entitat d’Utilitat Pública i posar al dia les dades bancàries, adreces, correus electrònics… Com la valoració de la seua tasca ha sigut molt positiva, la Permanent aprova que a partir de la pròxima tardor continue amb la campanya.

Taula redona col·lectiu Terra Crítica

El proper dilluns 20 de maig el col·lectiu Terra Crítica, conjuntament amb el Col·legi d’Arquitectes i el Col·legi de Biòlegs, organitza una taula redona sobre “Polítiques Ambientals a la ciutat de València”. Entre els organitzadors figuren els nostres companys Carles Arnal i Fernando Mafé. Moderarà Joan Olmos. Entre altres entitats, estan convidades Fridays For Future València, València en Bici-AE-Agró i València per l’Aire.

Jorge Mateos recorda que, encara que este no és el cas, hem de decidir com ens relacionem amb els partits polítics, sobretot en períodes de campanya electoral per tal que no se’ns identifique amb alguna opció partidista concreta. Hi ha vegades que determinats esdeveniments no estan organitzats per partits polítics, però els organitzadors són identificats clarament amb llistes concretes.

S’acorda que en campanyes electorals no acudir a cap acte organitzat per partits polítics. En altres situacions caldrà valorar la col·laboració amb determinats partits polítics, com ha sigut el cas de les mobilitzacions contra les empreses cimenteres a Sagunt. En estos casos caldrà consultar amb la Comissió Permanent, com apunta Marian Signes, vocal de València en Bici.

Respecte al cas concret de l’acte organitzat per Terra Crítica, la Permanent acorda que ens represente Marian Signes. També s’acorda recordar als organitzadors que han de comptar amb més dones entre els participants per a este tipus d’esdeveniments.

Contactes amb el moviment Fridays For Future València

El company Boro Martínez va participar en l’última concentració de Fridays For Future València a la Plaça de l’Ajuntament i va comprovar que és un moviment que va a més. Predominava gent molt jove, però els organitzadors no tenen cap local on reunir-se i estan contactant amb Terra Crítica i Ecologistas en Acción. Actualment estan organitzant la Marxa Pel Clima per al divendres 24 de maig. Boro els ha proposat una reunió per a explorar futures col·laboracions.

Pressupostos i balanços del 10 últims anys

Boro Martínez ha repassat els comptes dels últims 10 anys i ena explica que el Patrimoni Net és el capital que tenim disponible per a despeses fixes i funcionament diari. Actualment és de 75.352,96 euros. Amb això, ben administrat, podríem funcionar fins a l’any 2023, si les despeses d’accions concretes foren compensades amb el treball realitzat per voluntaris.

Faltaria afegir un pressupost per a campanyes no planificades prèviament, que sorgixen tots els anys. Mercé Doménech, secretària tècnica de l’associació, parla del manteniment i control de materials que moltes vegades s’oblida de reflectir als pressupostos. Finalment, Boro proposa afinar una mica més les xifres i aprovar-les en una altra reunió, la qual cosa aprova la Permanent.

Projecte de custòdia del territori a Benirrama (La Vall de la Gallinera)

L’Ajuntament de La Vall de Gallinera ha rebutjat, de moment, unir-se amb els seus terrenys municipals al projecte de custòdia del territori que AE-Agró vol impulsar a Benirrama. Boro proposa anar a una notaria, donat que no hi ha escriptures dels terrenys privats que volem adquirir per al projecte de custòdia. Caldria fer justificacions prèvies de propietat i escriptures de compravenda. Això suposaria pagar dues escriptures i dos impostos i assolir que les despeses les hem de pagar nosaltres, encara que no ens corresponga.

Per la seua part, Víctor Navarro, alma mater del projecte, planteja signar un contracte privat en comptes d’anar a la notaria. Boro ho veu bé amb certes condicions: aconseguir entregues de possessió i que estiguen pagats els impostos pendents. Boro afegix que d’esta manera seria un procés més ràpid que el de passar per la notaria.

Manolo Vila, per la seua part, preferix fer el procés amb escriptures i per tant passar per la notaria. Sorgix la proposta de llançar un crowfunding per a pagar les despeses de notaria. Patrícia Callaghan, vocal de la Comissió de Territori, planteja també campanyes de venda de samarretes i altres materials. Es comenta que si volem fer samarretes de comerç just i de cotó, s’haurien de vendre a un mínim de 15 euros per a obtindre algun benefici. Marian Signes i Manolo Vila s’encarregaran de preparar uns quants models i de parlar amb el company Manolo Roldan per al disseny.

Planificació d’activitats i campanyes

Jorge Mateos proposa adoptar la proposta aprovada al col·lectiu comarcal del Camp de Morvedre de fer una planificació d’activitats i campanyes amb prioritats, objectius i responsables. Això evitaria anar a remolc d’altres iniciatives i fer d’apagafocs. La Permanent aprova proposar-ho a les diferents comissions i grups de treball, així com redefinir els nostres objectius generals.

Estudiants en pràctiques de la Universitat de València

Podem demanar sol·licituds fins al 15 de juliol. En principi es sol·licitarien estudiants de Geografia i de Biologia per a l’hivern per a realitzar pràctiques al Tancat de la Pipa, Parc Natural de l’Albufera de València.

Conveni amb el CNRS per al Projecte Emys al Tancat de la Pipa

Els companys del Tancat de la Pipa han negociat un conveni amb el Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) per al seguiment de tortugues d’aigua a l’Albufera de València amb GPS. Ens hauríem de fer càrrec del viatge i allotjament durant una setmana de l’investigador francés que vindria a realitzar el projecte des de la ciutat d’Estrasburg. A canvi el CNRS ens presta 30 aparells GPS per al seguiment de les tortugues d’aigua en el marc del Projecte Emys.

En cas de realitzar-se alguna publicació científica sobre l’experiència, se signaria com a CNRS i AE-Agró, a més a més dels noms dels investigadors implicats. La Permanent valora en aproximadament 200 euros la inversió que requerix este projecte, tenint en compte la possibilitat d’allotjar gratuïtament a l’investigador, i aprova signar el conveni amb el CNRS.

Col·laboració amb cursos d’arboricultura sostenible

Víctor Soler, vocal de la Comissió Forestal, planteja si volem col·laborar com a entitat en els cursos de l’Escola de l’Arbre que realitza sobre arboricultura i poda sostenible. A canvi de posar el nostre logo com a entitat col·laboradora, els socis d’AE-Agró tindrien un descompte en la matrícula. Com els continguts dels cursos coincidixen amb els de la nostra associació en la matèria plantejada, la Permanent aprova esta col·laboració.

L’Albufera Living Lakes

La ciutat de València ha acollit el congrés internacional sobre zones humides de la xarxa Living Lakes, esdeveniment organitzat per la Fundació Global Nature i que ha tingut l’Albufera com a gran protagonista. Però, malauradament, a esta cita no s’ha convidat a les associacions que des de fa anys treballem en l’estudi, la defensa i la conservació de l’Albufera i la resta d’aiguamolls valencians. Com a aspectes positius, destacar que sí que se li ha donat molta importància al projecte del Tancat de la Pipa, en el qual participem, i que s’ha redactat un manifest final en el qual consta el nostre posicionament sobre zones humides.

Traçat de la ruta cicloturista Eurovélo 8 per l’Albufera

Marian Signes ens informa que el projecte de traçat de la ruta cicloturista Eurovélo 8, que connecta Càdis i Atenes, passa per l’oest de l’Albufera. Des de València en Bici consideren que seria més adient que discorreguera per la costa del parc natural per tal de pacificar el trànsit. La Permanent aprova estudiar traçats alternatius per la costa i fer-los arribar a les conselleries corresponents.

Projecte LIFE amb la Universitat Politècnica de València i Global Omnium

Actualment tenim la possibilitat de participar en un projecte europeu LIFE amb la Universitat Politècnica de València i Global Omnium. L’objectiu del projecte és aprofitar les substàncies residuals dels filtres de les plantes potabilitzadores com a substrat per al creixement de plantes helòfites, com per exemple les del gènere Typha. Este projecte es desenvoluparia en diferents depuradores i el creixement de les plantes actuaria com a filtre verd, aconseguint-se una reducció del fòsfor.

Un inconvenient del projecte és que hem de finançar el 45% del total gestionat i això pot suposar molts diners. A més a més, després d’un debat, considerem molt interessant col·laborar amb la Universitat Politècnica, però hi ha moltes reticències a fer-ho amb Global Omnium. Per tant la Permanent decidix finalment no participar en este LIFE.

*Esta acta va ser aprovada per la Comissió Permanent d’AE-Agró en la seua reunió mensual, celebrada a la Casa Verda de València el dimecres 12 de juny de 2019, amb la presència de Jorge Mateos (Camp de Morvedre) com a president, Manolo Vila (Camp de Morvedre) com a tresorer, i Patricia Callaghan (Comissió de Territori), Marian Sintes (València en Bici) i Víctor Soler (Comissió Forestal) com a vocals. Disculpen assistència Iban Roure (Camp de Morvedre) com a secretari i Cristina Navarro (Comissió de l’Aigua) com a vocal.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Acta reunió abril 2019

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles