Les freqüents avaries i els impactes de la nuclear apunten que s’ha d’accelerar el tancament de les centrals
Ahir, 19 de setembre de 2023, dos reactors nuclears de centrals diferents van patir parades no programades amb poques hores de diferència per sendes avaries A les 10.22 h la central de Cofrents va patir una fallada en una targeta electrònica, que va produir un augment anòmal del flux del refrigerant, la qual cosa va desencadenar la parada automàtica del reactor. I menys de 5 hores després, a les 17.05 va parar el reactor de Vandellos 2, a causa de problemes elèctrics en la turbina, causat per alteracions en la xarxa elèctrica exterior.
Estes parades no programades d’ahir contradiuen, una vegada més, l’argument dels pronuclears que estes instal·lacions són necessàries per a donar estabilitat a la xarxa elèctrica. És més aviat el contrari, les centrals nuclears són instal·lacions tan grans, de tanta potència, que quan fallen, i això ocorre amb relativa freqüència, produeixen un trastorn important en la xarxa.
Probablement REE, l’organisme que gestiona la xarxa elèctrica espanyola haurà vist totalment trastocada la seua planificació diària per estes dues avaries simultànies. A l’hora d’emetre este comunicat tots dos reactors segueixen fora de servei.
En contrast, amb les energies renovables, encara que intermitents, es coneix la producció que tindran cada dia amb un alt grau de fiabilitat i, si tenen avaries, es desconnecta un aerogenerador, un joc de plaques o un xicotet grup d’ells, de poca potència, i no té cap impacte sobre l’estabilitat de la xarxa.
Per a Tanquem Cofrents, entitat en la qual participa Acció Ecologista-Agró, estos fets, units al cost més gran de l’electricitat nuclear, al perill que comporten els accidents nuclears i als problemes irresolubles que suposen els residus radioactius, fan que no tinga sentit mantindre en funcionament les centrals nuclears. Per contra, s’ha d’accelerar el seu tancament i la transició a un sistema elèctric 100% renovable.