Una vegada més exigim el tancament de la nuclear valenciana
El passat dissabte, 26 d’octubre, la plataforma Tanquem Cofrents, entitat en la qual participa Acció Ecologista-Agró, va participar en una plantació popular en l’antiga fàbrica Arlesa-Moyresa-Bunge, un terreny que pròximament formaran part del futur Parc de la Desembocadura. Dins d’este acte, organitzat per l’Associació de Veïns i Veïnes de Natzaret i al qual va assistir Sergi Campillo, regidor de l’Ajuntament de València, Tanquem Cofrents va plantar un ginkgo (Ginkgo biloba) de 20 anys i va col·locar una placa commemorativa en record de totes les víctimes nuclears de la història.
La plataforma Tanquem Cofrents, que agrupa als principals grups ecologistes del País Valencià, sindicats i altres organitzacions de la societat civil, va plantar un ginkgo (Ginkgo biloba) perquè exemplars d’esta espècie van ser dels pocs arbres que van sobreviure i van rebrotar en la zona d’Hiroshima i Nagasaki, després del llançament de sengles bombes atòmiques al Japó al final de la II Guerra Mundial. Des d’aleshores, el ginkgo ha esdevingut en un símbol de la resistència de la vida, de l’esperança i de la lluita antinuclear.
Tanquem Cofrents va triar el 26 d’octubre per a la plantació perquè en estos dies es complix el 50 aniversari del primer enriquiment industrial d’urani. Este és un procés clau i el més complicat tecnològicament per a poder aconseguir tant el combustible de les centrals nuclears com el material per a fabricar les bombes atòmiques. Així que este procés va ser el que va possibilitar la proliferació dels milers de bombes emmagatzemades actualment per les potències nuclears i que tenen el poder de destruir la Terra sencera diverses vegades.
A més a més, el primer enriquiment industrial d’urani també va permetre la instal·lació de centenars de centrals nuclears que, malauradament, encara funcionen hui en dia i que han demostrat repetidament suposar un risc inacceptable per a la ciutadania. Tant les bombes nuclears com les centrals ens han deixat, a més a més, una herència de milers i milers de tones dels residus més perillosos que existixen per a les generacions futures: els residus radioactius.
Amb la plantació del ginkgo del passat dissabte, la plataforma Tanquem Cofrents ha volgut exigir, una vegada més, el tancament de les centrals nuclears i una transició ràpida a un sistema energètic descentralitzat, basat en l’estalvi i l’eficiència energètica i en les energies renovables. Volem un sistema més net, segur, democràtic i barat que l’actual, basat majoritàriament en centrals de combustibles fòssils i nuclears. Esta transició és, a més a més, l’única forma efectiva d’evitar els pitjors impactes de l’Emergència Climàtica que ja estem patint.
Pel que respecta a la nuclear valenciana, Tanquem Cofrents exigix que no s’allargue la seua vida més enllà de 2021, quan caduca la seua actual llicència de funcionament. Esta central està obsoleta i deteriorada i cada dia que continua en marxa augmenta exponencialment el risc de patir un accident greu.
Tanquem Cofrents crida a la ciutadania a expressar la seua oposició a les nuclears amb totes les opcions al seu abast. Per exemple, amb el seu vot en les pròximes eleccions; com a consumidors canviant-se d’empresa i apostant per elèctriques que només produïsquen energies renovables; i també com a activistes al carrer, als centres de treball o en qualsevol altre lloc.
Finalment, destacar que el ginkgo plantat al Parc de la Desembocadura s’unixen al plantat per la plataforma Tanquem Cofrents el passat 12 de gener als Jardins de Vivers en memòria de totes les víctimes nuclears.
La plataforma Tanquem Cofrents està formada per Acció Ecologista-Agró, Ecologistas en Acción, Greenpeace, Plataforma Per Un Nou Model Energètic, Salvemos Mijares, Marfull, Xúquer Viu, La Ribera en Bici, Espai Alternatiu, Intersindical Valenciana, CGT, PAH-València, Associació de Damnificats per l’Incendi de l’Alcalatén (ADIA) i el Moviment Ibèric Antinuclear (MIA).