Iniciativa de custòdia que compta amb el suport de la primera Convocatòria Mediambiental de Fundació Bancaixa i Bankia
L’any passat, Acció Ecologista-Agró va adquirir dues parcel·les en l’Ombria de Benirrama per a desenvolupar una iniciativa de custòdia del territori en La Vall de Gallinera (La Marina Alta, Alacant). Enguany, gràcies a una ajuda de 10.000 euros concedida per la primera Convocatòria Mediambiental Fundació Bancaixa i Bankia, hem posat en marxa un projecte per a conservar i millorar la biodiversitat d’estes parcel·les, on trobem diferents hàbitats catalogats per la Unió Europea (UE). Un d’ells és l’hàbitat 8210: Pendents rocosos calcaris amb vegetació casmofítica.
Qualsevol medi rocós resulta prou restrictiu per a la vegetació per la manca de disponibilitat d’aigua, de nutrients i d’oportunitats per a la fixació i arrelament de propàguls. En esta classe de medi les plantes creixen en forats i fissures, que contenen un poc de substrat, formant comunitats d’escassa cobertura però amb un elevat grau d’endemismes.
En les parcel·les de l’Ombria de Benirrama custodiades per Acció Ecologista-Agró trobem esta classe de comunitats vegetals de gran valor. Concretament, en marges de pedra seca d’antics bancals de secà, el cultiu dels quals va ser abandonat fa dècades.
L’abandonament de l’activitat agrícola en estos bancals ha permés la seua recolonització per part de la vegetació forestal. De fet, en els marges de pedra seca ha proliferat una gran varietat de falagueres i d’espècies d’interés per ser flora endèmica, estranya o amenaçada.
Estes espècies que trobem en les parcel·les custodiades per AE-Agró a La Vall de Gallinera (La Marina Alta, Alacant) són característiques dels pendents rocosos calcaris amb vegetació casmofítica, hàbitat catalogat per la Unió Europea (UE). De fet, és l’hàbitat comunitari 8210.
Entre les falagueres presents en l’Ombria de Benirrama destaca el polipodi (Polypodium cambricum), la falzia de bosc (Asplenium onopteris), la falzia roja (Asplenium trichomanes), la dauradeta (Ceterach officinarum) i la selaginel·la denticulada (Selaginella denticulata).
I entre les espècies d’interés per ser flora endèmica, estranya o amenaçada paga la pena parlar del raïmet de pastor (Sedum sediforme), la polígala (Polygala rupestris), el llombrígol de Venus (Umbilicus rupestris), l’Arenaria valentina i la Saxifraga corsica.
Les parcel·les custodiades per AE-Agró en l’Ombria de Benirrama sumen aproximadament una hectàrea i presenten un elevat pendent, superior al 70% de mitjana. Com hem explicat, es tracta d’antics bancals de secà abandonats, fet ha permés la seua recolonització per part de la vegetació forestal.
Però, el seu abandonament ha provocat també que els marges de pedra seca s’estan enfonsant, accelerant-se així l’erosió i posant en perill la supervivència dels tresors botànics de l’Ombria de Benirrama. Especialment, pel que respecta a la vegetació casmofítica característica dels pendents rocosos calcaris.
Gràcies a una ajuda de 10.000 euros concedida per la primera Convocatòria Mediambiental Fundació Bancaixa i Bankia, enguany hem posat en marxa un projecte per a conservar i millorar la biodiversitat d’estes parcel·les. I, entre els treballs executats per a afavorir l’hàbitat 8210, s’han realitzat tasques de manteniment i restauració dels marges de pedra seca.
Amb esta actuació, a més a més de protegir la vegetació casmofítica característica dels pendents rocosos calcaris, esperem aturar els processos erosius. I, per descomptat, conservar els marges de pedra seca, que tenen un alt valor etnogràfic, històric, paisatgístic i ecològic.
A més a més dels marges de pedra seca, destacar que les tasques desenvolupades enguany en l’Ombria de Benirrama, amb l’ajuda de la primera Convocatòria Mediambiental Fundació Bancaixa i Bankia, també han permés conservar, mantindre i recuperar sendes i vies pecuàries com a recurs turístic i educatiu.
La Vall de Gallinera alberga una enorme biodiversitat vegetal. De fet, les dues parcel·les custodiades per AE-Agró en l’Ombria de Benirrama formen part del Lloc d’Interés Comunitari (LIC) Valls de La Marina, que atresora diferents hàbitats catalogats per la Unió Europea (UE).
Un d’ells és el 8210. Però, també està present l’hàbitat prioritari 5230, matolls ombròfils arborescents amb Laurus nobilis, i l’hàbitat 6220, pasturatges xerofítics mediterranis de vivaços i anuals. A més a més, tenim més espècies de flora endèmica, estranya o amenaçada i un bosc relicte de fleix valencià (Fraxinus ornus), que serà el protagonista del nostre pròxim article sobre els tresors botànics de l’Ombria de Benirrama.