La presència d’esta espècie evidència la importància botànica del paratge natural
Fa poc més d’una setmana, el naturalista Ignacio Encabo va aconseguir fotografiar un parell d’exemplars cogullada fosca (Galerida theklae) per Les Moles. Es tracta d’una espècie d’ocell de la família Alaudidae, autòctona del nord d’Àfrica (des del Marroc fins a Etiòpia) i la península ibèrica, actualment inclosa en l’Annex I de la Directiva Aus com a espècie objecte de mesures de conservació especials quant al seu hàbitat, amb la finalitat d’assegurar la seua supervivència i la seua reproducció en la seua àrea de distribució).
La cogullada fosca és un au de xicoteta grandària, de plomatge brunenc per damunt i blanc per davall, amb el pit amb llistes fosques ben marcades, que normalment habita en espais oberts, com a prades i matolls en zones àrides. L’ocupació de noves àrees, com la de Les Moles, es deu al desenvolupament d’erms i zones de matoll després de l’abandó de cultius.
La importància d’esta recent troballa radica en el fet que les desaparicions més notables d’exemplars de l’esmentada espècie s’han produït en zones de matoll de la franja mediterrània, a conseqüència de la urbanització, creació de noves àrees de cultius o reforestacions.
El biòleg, Ignacio Encabo, ja va aconseguir gravar un teixó deambulant pels Moles mitjançant fototrampeig. Una tècnica que consisteix a instal·lar càmeres fotogràfiques que es disparen automàticament quan s’activa un sensor de moviment. El naturalista, que s’està especialitzant en l’estudi de fauna de Les Moles, considera que en el paratge poden niar entre 2 i 4 parelles de cogullada.
La cogullada ve a engrossir la llista de la fauna del paratge: teixons, raboses, esquirols, eriçons, llebres, pit-rojos, abellerols, etc. Una diversitat de fauna que, al costat de la flora i els elements històrics (parets de pedra en sec, refugis de pastor, trinxeres de la guerra civil…), van justificar la protecció del paratge natural i la seua inclusió al Parc Natural del Túria.