Apostem per esta proposta més ambiciosa, democràtica i participativa que la taula de treball plantejada al ple municipal
En el ple municipal celebrat el passat 26 de maig, tots els grups polítics van secundar unànimement la proposta d’Iniciativa Portenya (IP) convidant a les administracions competents a constituir una taula de treball al costat de l’Ajuntament de Sagunt, amb l’objectiu d’estudiar la idoneïtat de crear una Entitat per a la gestió i posada en valor del delta del Palància. Per a la Comissió del Palància d’Acció Ecologista-Agró, la iniciativa d’IP ens sembla positiva; ja era hora que des d’algun grup polític s’animessin a fer alguna proposta d’abast per a avançar en la gestió del nostre riu. No obstant això, creiem que és limitada i podría millorar-se ja que no abarca la totalitat del riu i eludeix la participació ciutadana, clau per assolir la correcta gestió del Palància.
Crear esta “taula de treball” sobre el delta suposaria un pas important de l’Ajuntament de Sagunt, reconeixent el Delta com a aspecte clau per a completar esta façana marítima que és l’Avinguda del Mediterrani i que ha de comunicar de manera per als vianants i ciclista les platges de Port de Sagunt i Canet. A més, la decisió suposa un pas important després de dècades d’abandó del delta del Palància per les Administracions competents, i és un pas important de l’Ajuntament de Sagunt assumint les seues responsabilitats amb el riu, i que va contreure en el ple ordinari celebrat a l’octubre de 2018 en fer seues les obres de condicionament del Palància realitzades per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX).
Riu Palància durant la gota freda de 2018[/caption]
Però, amb ser interessant la taula de treball votada per l’Ajuntament, ens sembla limitada; falta la valentia per a estendre el projecte a tot el Palància en el seu tram saguntí. Plantejar la problemàtica del Delta és fonamental, però cal abordar el Palància en el conjunt de la ciutat. L’objectiu ha de ser protegir tot el territori possible situat en els seus marges, per a crear este futur bosc urbà, un espai públic i verd per al gaudi de la ciutadania (passejar, esport a l’aire lliure, pic-nic, etc.) i element compensador a la pèrdua d’espai natural i agrícola que comportarà la instal·lació de la gigafactoria de Volkswagen i altres indústries auxiliars. Enfront del somni d’alguns que la ciutat “abraci” el Palància (l’asfixiant abraçada de l’os), hem de plantejar just el contrari: que el Palància abraci a la ciutat.
D’altra banda, esta proposta d’IP com a figura administrativa ens sembla insuficient. Perquè oblida a la ciutadania i als actors privats que tenen molt a dir, ja que els seus interessos estan en joc. En este sentit hi ha un tema fonamental que el ple de l’Ajuntament de Sagunt no s’ha plantejat i és la participació popular. Així, centrar-se en la gestió dels assumptes públics des de reduïts cercles de caràcter tècnic i burocràtic és una característica persistent dels poders locals.

És per això que, recollint la proposta que va efectuar Carles Sanchís Ibor, investigador de la Universitat Politècnica de València i President de la Junta Rectora de l’Albufera de València -en l’acte sobre el riu Palància celebrat el passat 6 de juny, organitzat per l’associació cultural Nautilus-, volem elevar a tots els grups de l’Ajuntament de Sagunt la proposta de subscripció d’un Contracte de Riu. Una eina de gestió i participació sorgida a França en 1990 i que recull la Directiva Marc de l’Aigua. El Contracte de Riu es basa en un procés de participació ampli, que implica a tots els usuaris de la conca i a les entitats públiques vinculades amb la gestió de l’aigua. Els interlocutors públics i privats es comprometen en un projecte comú de gestió d’un riu. A Espanya, el primer Contracte de Riu que es va implementar va ser el de la conca del Matarranya, que abasta tres comunitats autònomes (Catalunya, Aragó i la Comunitat Valenciana) i 27 municipis emmarcats en la Demarcació Hidrogràfica de l’Ebre.
A nostre juí, esta ens sembla una proposta més ambiciosa, democràtica i participativa, en contemplar tot el Palància i estar oberta a la incorporació de nous actors al debat públic. Nous actors per a airejar les institucions publiques amb nous enfocaments i plantejaments, que possibilitin sortir de les limitades relacions polítiques habituals, en incloure a totes les organitzacions socio-polítiques del municipi interessades en la gestió del Palància, incloent-hi tant les administracions públiques, com les comunitats de regants, associacions veïnals i grups conservacionistes.
En definitiva, el Contracte de Riu seria l’espai de discussió ideal per a, a més de posar en valor el Palància i el seu delta com a espai natural i ecològic, plantejar altres objectius no menys importants com la delimitació del territori públic que ha de ser del Palància i tot el territori que en els seus marges li correspon per llei i està sent ocupat de manera il·legal per particulars. Altra qüestió fonamental que hauria d’abordar també seria la protecció de La Mallà i del Mamellot, espais que en un futur haurien de formar part d’un ambiciós pla municipal de renaturalització de la ciutat , per al gaudi de la ciutadania i com a element compensador de la pèrdua d’espai, natural i agrícola que comportarà la consolidació de Parc Sagunt II amb la instal·lació de la gigafactoria de Volkswagen.