El Doctor en biologia per la UV, Enrique Murgui, constata el bon funcionament del corredor biològic entre el riu Túria, els Moles i la Calderona
Les Moles és un paratge natural de Paterna amb boscos, zona de màquies, barrancs poc antropitzats, vegetació de ribera i camps de secà. En el seu interior, tal com reflecteix l’estudi dirigit pel Doctor en Biologia per la Universitat de València (UV), Enrique Murgui, alberga una gran fauna típica mediterrània: esquirols, teixos, raboses, genetes, llebres, eriçons, pit-rojos, etc., que revela el bon funcionament del corredor biològic entre el riu Túria, els Moles i la Calderona. També conté elements arquitectònics que ens parlen de la història del nostre poble: Trinxeres de la guerra civil, refugis de pastor, parets de pedra en sec, rodes de molí, etc. És un espai natural que, actualment, utilitzen veïns i veïnes de la comarca per a passejar, practicar BTT, running, crossfit o recollir bolets i espàrrecs.
Este paratge, objecte de l’estudi, que inclou les partides del Rabosar, el Pixador, la cova de la Mel i els barrancs del travessat i Endolça, alberga entre el 60% i 70% de les espècies detectades en parcs naturals com la Calderona o el Desert de les Palmes. Uns espais, que segons destaca Enrique Murgui, són entre 10 i 50 vegades més extensos que els Moles i gaudeixen des de fa dècades de l’estatus de protecció mediambiental.
En l’estudi, Murgui recorda, també, els valors intrínsecs dels Moles: un espai natural que alberga multitud de fauna i flora típica dels boscos mediterranis, elements etnogràfics de gran valor i tot això a només 8 km del centre de València. Afirmant que “la protecció dels Moles no sols beneficia a la seua pròpia comunitat biològica sinó a les d’altres paratges en diferents escales espacials. El més obvi és el contigu Parc Natural del Túria amb el qual cal esperar un increment de l’intercanvi ecològic que ja sens dubte succeeix entre tots dos llocs. Un intercanvi que en diferent forma i intensitat depenent de les espècies implicades pot estendre’s a altres paratges del municipi de Paterna i limítrofs, a la Comarca de l’Horta o fins i tot més enllà.
L’estudi del doctor, destaca que els resultats s’obtenen en una zona subjecta a tota mena d’agressions mediambientals pel que, raonablement, es pot preveure que si tals agressions desapareixen i el paratge, ara protegit, és gestionat correctament, la seua capacitat d’acolliment per a les espècies vegetals i animals pot ser molt major. Situació afavorida també per les dimensions del paratge, suficients per a albergar poblacions més abundants que les actuals de moltes de les espècies.
Finalment, conclou que qualsevol política efectiva de conservació va més enllà de protegir alguns enclavaments aïllats per amplis i singulars que siguen; és el paisatge en conjunt el que necessita ser protegit amb un grau variable d’intensitat si volem que la protecció dels elements que els constitueixen siga ecològicament efectiva a llarg termini. I en esta estratègia, fins i tot els llocs més aparentment desproveïts d’interés (la qual cosa no és el cas dels Moles) juguen un paper necessari en múltiples fenòmens ecològics. “Res, doncs, justifica que este valor natural es veja minvat, si no destruït, per altres usos del territori. Per contra, la seua protecció i millora contribuiria a aconseguir els objectius mediambientals (des de detenir la pèrdua de biodiversitat fins a combatre l’emergència climàtica) que com a societat hem d’assolir”.