Els mesuraments de PM2.5 en València son realitzats per València en Bici-AE Agró dins del projecte Cycling With Clean Air de ConBici
Després de 18 mesos de treball, el projecte de ciencia ciutadana Cycling With Clean Air (CWCA) encetat per ConBici, la Coordinadora en Defensa de la Bicicleta que reuneix més de 70 associacions ciclistes urbanes, ha analitzat els resultats obtinguts fins avui. L’informe revela informació preocupant sobre la contaminació de l’aire en diferents ciutats d’Espanya. Apunta, en conseqüència, a la necessitat d’abordar la mobilitat urbana actual i buscar alternatives sostenibles que ens ajuden a reconfigurar les àrees urbanes per fer-les més habitables.
Esta iniciativa de ciència ciutadana involucra a voluntàries i voluntaris que han estat mesurant la qualitat de l’aire en 16 ciutats durant més de 2.945 hores. Encara que la mitjana de concentració de partícules PM2.5 es manté en 9 μg/m³, la qual cosa està en el rang groc segons els nostres estàndards, supera els límits recomanats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS).
Segons l’OMS, la mitjana anual i diària no hauria d’excedir els 5 μg/m³ i els 15 μg/m³, respectivament. Així, estos resultats ens mostren la importància de prendre mesures per a reduir la contaminació de l’aire i protegir la nostra salut. De fet, gairebé el 80% de les morts relacionades amb les partícules PM2.5 podrien prevenir-se si aconseguim reduir els nivells de contaminació i ajustar-los a les recomanacions de l’OMS. Això ressalta la urgència d’abordar aquest problema global de manera efectiva.
Quant a les dades específiques sobre la qualitat de l’aire en diferents ciutats, l’anàlisi també revela que la qualitat de l’aire varia d’una ciutat a una altra. Burgos es destaca com la ciutat amb millor qualitat de l’aire, mentre que València i Vitòria-Gasteiz presenten majors nivells de contaminació.
La dolenta situació en què es troba el Cap i Casal ha estat registrada per les companyes de València en Bici-Acció Ecologista Agró, qui s’han encarregat tot este temps de mesurar els nivells de partícules PM2.5 en temps real mentre pedalejaven o caminaven pels carrers de la ciutat. Concretament, fruit d’estos esforços, ací s’ha observat que només el 32% de les mesures compleixen amb les recomanacions de l’OMS; és a dir, que el 68% del temps de mesurament a València el voluntariat va estar exposat a nivells de contaminació més alts del suggerit.
En contrast, per exemple, amb altres ciutats com la de Santiago de Compostela que presenten una situació més favorable tot i haver-se unit recentment al projecte, amb el compliment dels límits de l’OMS en el 53% de les medicions.
Concentració PM2.5 per hores en totes les ciutats de l’1/1/2022 a l’1/5/2023.
Arran de tota esta informació recollida, el projecte ha generat mapes de contaminació, disponibles per a la lliure consulta en la plataforma de dades obertes, que mostren com es distribueixen les particules PM2.5 en cada ciutat i que són útils per a identificar àrees específiques amb majors nivells de contaminació i fer seguiment del progrés de les mesures implementades per a reduir les emissions. En este sentit, s’espera que la introducció de mesures més estrictes, com les Zones de Baixes Emissions (ZBE), ajude a millorar la qualitat de l’aire en el futur. Sobretot després d’observar que els nivells de PM2.5 varien al llarg del dia, sent més alts durant les hores del matí a causa de l’augment del trànsit.