Este endemisme botànic és exclusiu de la província de València i està localitzat sobretot a la vall del Riu Túria entre Llíria i Paterna
Durant els mesos previs al confinament per la pandèmia del coronavirus, voluntaris de la Coordinadora per la Protecció de Les Moles, dirigits per experts en botànica i medi ambient, van realitzar un estudi detallat de la fauna i flora d’este paratge natural de Paterna (Horta Oest, València). Segons els experts, Les Moles, paratge que es troba pendent de ser inclòs en el Parc Natural del Riu Túria, alberguen la que probablement és la població més important de l’endemisme botànic Teucrium edetanum, que troba en els seus sòls d’arena calcària un mitjà perfecte per al seu desenvolupament.
Esta xicoteta planta, coneguda com a poliol mascle i també com a poliol amarg, es troba en el Catàleg Valencià d’Espècies de Flora Amenaçada degut, precisament, a la seua poca extensió geogràfica i a la pressió urbanística, principal amenaça a la província de València. De fet, el paratge natural de Les Moles, la zona on s’ha descobert esta importantíssima població d’este endemisme, es troba amenaçat per un projecte especulatiu d’una multinacional estrangera que pretén construir el major centre comercial d’Europa.
L’estudi realitzat pel botànic Aurelio Peña i l’ambientòleg Paco Collado inclou també a la fauna, trobant Les Moles multitud d’espècies d’ocells amb un grau important de protecció i amfibis com el gripau corredor (Epidalea calamita) i el tòtil (Alytes obstetricans). En el capítol de mamífers trobem que Les Moles tenen importants poblacions de rates penades, amb diferents graus de vulnerabilitat; l’esquirol (Sciurus vulgaris), espècie que es troba en estat de quasi amenaçada; i la rata cellarda (Eliomys quercinus), catalogada com a vulnerable. També han pogut constatar la presència de teixons (Meles meles), mosteles (Mustela nivalis), genetes (Genetta genetta) i raboses (Vulpes vulpes).
En l’apartat d’ocells, l’estudi posa l’accent en espècies que segons la Directiva 2009/147/CE del Parlament Europeu “seran objecte de mesures de conservació especials quant al seu hàbitat, amb la finalitat d’assegurar la seua supervivència i la seua reproducció en la seua àrea de distribució”. Entre les més amenaçades estan la tórtora (Streptopelia turtur), la cogullada fosca (Galeria tecklae) i la busquereta cuallarga (Sylvia undata).
Paga la pena destacar que també hi ha altres espècies d’avifauna incloses en el Llistat d’Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial, quedant prohibida “qualsevol actuació feta amb el propòsit de donar mort, capturar-les, perseguir-les o molestar-les, així com la destrucció o deterioració dels seus nius, vivaris i llocs de reproducció, hivernada o repòs”. Fet que succeiria, sense cap dubte, en cas de ser aprovat el projecte de centre comercial de la transnacional britànica Intu amb seu a Luxemburg.
Com han pogut comprovar els voluntaris de la Coordinadora per la Protecció de Les Moles, el confinament i les pluges d’esta primavera han afectat positivament tant a la fauna com a la flora d’este paratge natural de Paterna (Horta Oest, València). De fet, la presència d’ocells és superior a la d’altres anys i s’han pogut albirar espècies que, normalment, són més difícils de veure com el picot garser gros (Dendrocopos major) i el saboc collroig (Caprimulgus ruficollis).
Des de la Coordinadora per la Protecció de Les Moles, entitat en la qual participa Acció Ecologista-Agró, volem recordar a la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica que este paratge natural de Paterna contínua en perill. I, per això, demanem la màxima celeritat en l’aprovació del Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals (PORN) del Riu Túria, que preveu la inclusió de Les Moles en este parc natural, per a posar fi als moviments especulatius sobre el territori perpetrats per la multinacional estrangera Intu.
“La pilota està en estos moments en la teulada de la Conselleria, que té la capacitat de protegir este paratge natural, i en el del Tribunal Suprem (TS) que ha de dirimir si obliga a la Generalitat o no a acceptar el projecte de la multinacional britànica. Esperem que tant la institució autonòmica com l’alt tribunal prenguen la decisió encaminada a la protecció del medi ambient. En cas contrari -ha manifestat en referència al TS- ens veurem en l’obligació d’elevar el contenciós a Europa, en contravindre la destrucció d’hàbitats i fauna diverses lleis europees” ha manifestat Paco Collado, coautor de l’estudi, membre d’AE-Agró i portaveu de la Coordinadora per la Protecció de Les Moles.