Sobre la insostenibilitat econòmica, ambiental i social del Port
Amb motiu del Dia Marítim Mundial el passat dijous, 24 de setembre, la Comissió Ciutat-Port, entitat ciutadana integrada per Per l’Horta, Acció Ecologista-Agró, Ecologistas en Acción, l’Associació de Veïns i Veïnes de Natzaret, la plataforma El Litoral Per al Poble, València Saludable i altres col·lectius de la capital del Túria, va celebrar una roda de premsa. En ella, la Comissió Ciutat Port va assenyalar la insostenibilitat econòmica, ambiental i social de l’ampliació del Port de València i va reclamar millores contundents en la participació i transparència de l’Autoritat Portuària de València (APV).
Al fil de la Setmana de la Mobilitat Sostenible, celebrada la passada setmana, hi ha coses que es mouen a València. Però, com que no estan a la vista, doncs, no es tracten tan obertament com pot ser el trànsit rodat. Parlem, concretament, del transport marítim, tant de mercaderies com de persones.
Des de la Comissió Ciutat-Port estem fent un gran esforç perquè es parle d’este assumpte. Especialment de les conseqüències de la hipermobilitat marítima en la ciutat de València. Per això, el passat dijous, 24 de setembre, Dia Marítim Mundial, esdeveniment convocat enguany sota el lema “Un transport marítim sostenible per a un planeta sostenible”, vam convocar una roda de premsa.
Esta roda de premsa es va celebrar en la vespra del Consell de l’Autoritat Portuària de València (APV) i en la vespra també del tan necessari Dia Global d’Accions pel Clima de la Joventut pel Clima (Fridays For Future). I, a més a més, en el context d’una Setmana de la Mobilitat Sostenible a la ciutat de València en la qual no es va mencionar el transport marítim.
El Port de València presumix d’haver mogut, només en l’any 2019, 7.688 vaixells de mercaderies, 232 creuers i prou més de mig milió d’altres tipus de passatges. Esta hipermobilitat de persones i de mercaderies està molt lluny de la sostenibilitat. De fet, és en gran mesura responsable de la deslocalització de la producció, una pràctica que provoca que tinguem productes a casa nostra que han recorregut desenes de milers de quilòmetres abans de ser consumits. Esta hipermobilitat marítima també és en part responsable del col·lapse del centre històric en temporada alta pels creueristes.
Si tenim en compte els hiperimpactes que suposa esta hipermobilitat, com són que solament les naus de la companyia Carnival emeten 10 vegades més òxids de sofre (SOx) que tots els cotxes europeus, o que hi ha platges de la Devesa del Parc Natural de l’Albufera a les quals s’ha enregistrat una pèrdua d’amplària de més de 70 metres des de 1960, junt amb la gran despesa pública que suposa proporcionar instal·lacions a mesura dels desitjos de les companyies privades que operen i s’enriquixen a costa del nostre territori i medi ambient, és evident que el sector marítim està molt lluny de la tan mal emprada paraula “sostenibilitat”.
En la Comissió Ciutat-Port hi estem veïnes i veïns de la ciutat de València i de la seua zona metropolitana que ens veiem afectades per les actuacions unilaterals de l’Autoritat Portuària de València (APV). Sobretot dels barris marítims tan pròxims al Port i també dels veïnats del sud de la ciutat que, per estar al Parc Natural de l’Albufera i les platges, hem hagut de fer-nos defensors d’estos espais naturals contra els plans insostenibles del Port.
L’opacitat del Port és evident, ja que no coneixem moltes coses de les operacions que du a terme i les seues conseqüències, tot i que les hem preguntat. El Port sempre s’esforça a comunicar les bondats, ocultant convenientment els impactes directes i indirectes. Això sí, la informació que sí que coneixem és esgarrifosa, especialment en relació als plans d’ampliació del Port, malgrat que la manca de transparència de les autoritats portuàries i la inexistència de processos participatius dificulta este coneixement i impossibilita la bona governança, tan promoguda des d’àmbits europeus.
Amb motiu del Dia Marítim Mundial, exigim que es pose fi a la inacció de les autoritats públiques, que es van passant la pilota les unes a les altres. Exigim que Ximo Puig, president de la Generalitat Valenciana; Arcadi Espanya, conseller de Política Territorial, Infraestructures i Mobilitat; i Joan Ribó, alcalde de València, prenguen d’una vegada part activa i decidida en aturar l’ampliació del Port per a impulsar altres iniciatives sostenibles social, econòmica i ambientalment, lliures de gasos d’efecte hivernacle, lliures de contaminants i lliures de carboni, i que posen les cures i la vida en el centre.