Agró denúncia que malgrat els perjudicis causats, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer només proposa una sanció de 4.500 euros per infracció lleu a l’Ajuntament d’Oliva
Els precaris recursos hídrics de l’àrea del parc natural de la Marjal de Pego-Oliva han tornat a patir un dur càstig i no és ni molt menys el primer. La Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) li ha obert un expedient sancionador a l’Ajuntament d’Oliva per un excés de consum de 361.330 metres cúbics sobre el volum màxim que té concedit este consistori a l’entorn del citat paratge.
Esta nova extracció, realitzada per la mercantil Aigües del Bullent a partir d’una concessió atorgada al citat ajuntament de la Safor, es va produir entre juliol de 2023 i el mes de febrer passat de 2024. I va tornar a afectar la massa d’aigua subterrània Oliva-Pego, que es troba en mal estat quantitatiu precisament «pels excessos de consum reiterats durant dècades».

Així ho ha advertit Acció Ecologista-Agró, que ha al·legat davant l’expedient obert per la CHX perquè este últim organisme només preveu aplicar-li a l’esmentat consistori una multa de tot just 4.500 euros per una infracció lleu. És una suma ridícula per al greu perjudici que ha tornat a produir-se. Els ecologistes consideren que la sanció hauria de ser molt més alta i detecten cridaneres contradiccions en els arguments de la Confederació.
La primera és que la pròpia CHX considera «circumstància agreujant la continuïtat o persistència agreujant en la conducta infractora». Efectivament, entre febrer de 2022 i gener de 2023 ja es va produir un altre excés de consum en este cas de de 603.381 m³ sobre el volum màxim anual que pot extreure l’Ajuntament d’Oliva. Va ser una quantitat encara molt major que l’actual: per a Agró la causa és que falten per comptabilitzar les extraccions esdevingudes entre febrer i juliol de 2023, sobre les quals no hi ha cap informació. Si n’hi hagués, la quantitat de cabals ara perduda seria equiparable a l’anterior.
Però Agró posa sobretot l’accent en el fet que la Confederació subratlla que «els infractors hauran de reposar les coses al seu estat anterior i, si no és possible [com és el cas] indemnitzar els danys i prejudicis ocasionats al domini públic hidràulic». Però alhora la CHX fa constar que estos danys no s’han valorat. I esta és una tremenda paradoxa, perquè llavors, com calcular quins efectes nocius ha experimentat la massa d’aigua subterrània per a imposar una multa d’acord amb estes?
Per contra, Agró sí ha calculat la quantia dels danys: ha acudit al decret que estableix les disposicions normatives del Pla Hidrològic de la Demarcació Hidrològica i que fixa el cost unitari de l’aigua de proveïment en 1,621 euros/m³. En conseqüència, i a través d’una simple multiplicació, el valor econòmic dels danys generats per l’extracció no autoritzada d’estos 361.330 metres cúbics ascendeix al no-res menyspreable xifra de 585.715,93 euros.
I per tant, la infracció ha de qualificar-se com «molt greu», la qual cosa segons la Llei d’Aigües hauria de suposar una multa d’entre 500.000 i un milió d’euros. Per descomptat molt lluny de la benvolent sanció de tot just 4.500 euros que ara mateix contempla la Confederació.
La clau, el benefici econòmic obtingut
La citada llei considera infraccions administratives aquelles accions que, com en este cas d’Oliva, ocasionen danys als béns de domini públic hidràulic o suposen un incompliment de les condicions imposades en la concessió. Però el que la CHX no està tenint en compte és que a l’hora de determinar com es qualifica les infraccions (des de les lleus que contemplen multes de 10.000 euros fins als molt greus que poden aconseguir un milió) un dels elements clau és el benefici obtingut. Que és moltíssim major a la multa prevista per la Confederació.

Per la seua part, el decret que va permetre aprovar el Reglament del Domini Públic Hidràulic arriba a la mateixa conclusió: i determina que les infraccions molt greus (les que han de castigar-se amb més de mig milió d’euros) són aquelles que provoquen danys superiors a 150.000 euros. També este és el cas.
Per fi, el decret que va modificar el Reglament del Domini Públic Hidràulic determina que l’import dels danys al domini públic hidràulic s’obtindrà en multiplicar el volum d’aigua extreta pel cost unitari de l’aigua. Com s’ha vist, això és el que ha fet Agró per a valorar els danys econòmics causats a la massa d’aigua subterrània de Pego-Oliva en eixos 585.715 euros.
*Este article va ser originalment publicat l’1 d’octubre de 2024 en lamarina.eldiario.es