Inundació hivernal i cultiu de temporada a la Marjal d’Almardà
El passat dissabte, 28 de novembre, el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre va organitzar un debat per a consensuar qui s’encarregarà de la gestió de la Gola de Quartell i sota quins paràmetres es regularan els nivells de la Marjal d’Almardà-Almenara. Este col·loqui sobre custòdia del territori, aigua, governança participativa i ecosistemes estava convocat inicialment a La Casa Penya. Però, finalment es va traslladar per les condicions meteorològiques al Consell Agrari de Sagunt, on experts, administracions i agents implicats van debatre sobre la futura gestió de la Gola de Quartell.
En este debat, que es va poder seguir en directe per la plataforma ZOOM, van intervindre Darío Moreno, alcalde de Sagunt; Benjamín Pérez, Director General de Medi Natural i d’Avaluació Ambiental; Bosco Dies, de la Fundació Assut; Vicent Mocholí, de la Comunitat de Regants del Tancat de l’Estell i Rojas; i el nostre company Enric Amer, del col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre.
Com va exposar el nostre company, la primera proposta d’AE-Agró per a la Gola de Quartell és la creació d’un òrgan de gestió participatiu, on estiguen presents les administracions competents (Generalitat Valenciana, l’Ajuntament de Sagunt, el de Quartell i el de Benavites) i els agents implicats (veïns i veïnes, propietaris de terrenys, llauradors, caçadors, empreses de la zona i AE-Agró) en la Marjal d’Almardà-Almenara.
Este òrgan de gestió participatiu seria l’encarregat de determinar els paràmetres sota els quals es regula la Gola de Quartell i, per tant, els nivells hídrics de la Marjal d’Almardà. Però, com va recordar el nostre company Enric Amer, respectant i anteposant sempre els usos ambientals a la resta d’interessos, tal com exigixen les normes de gestió de la Marjal d’Almenara com a espai protegit de la Xarxa Natura 2000.
En este sentint, la proposta d’AE-Agró implica mantindre una inundació hivernal constant. I permetre durant la primavera i l’estiu els cultius de temporada, com és el cas del cada vegada més prestigiós meló d’Almenara. Concretament, pel que respecta a la inundació hivernal, Enric Amer va explicar que el nivell màxim l’hauria de marcar l’Assegador de Quartell, vial que s’ha de mantindre transitable.
Pel que respecta als cultius de temporada en primavera i estiu, la nostra proposta aposta per mantindre inundada la zona sud de l’Assegador de Quartell (fins a la Reserva de Fauna Silvestre de la Finca de Penya) durant el període de cria de les aus i permetre l’eixugó agrícola per al conreu de melons i altres cultius en la partida del Reialenc (entre l’Assegador de Quartell i el de Benavites).
Esta proposta d’AE-Agró, amb la qual aconseguiríem conservar correctament els valors naturals de la Marjal d’Almardà i alhora garantir les collites agrícoles, el treball de les empreses de la zona, la pràctica de la caça i evitar inundacions en carrers i camins, compta en principi amb el consens de l’Ajuntament de Sagunt, tal com va exposar Darío Moreno durant el debat. L’alcalde de la capital del Camp de Morvedre, a més a més, va informar que el consistori està treballant per a automatitzar ara la turbina de la Gola de Quartell, per a agilitzar així la seua gestió.
Benjamín Pérez, Director General de Medi Natural i d’Avaluació Ambiental, també es va mostrar a favor de la proposta de gestió de la Gola de Quartell plantejada per AE-Agró. De fet, Benjamín Pérez va explicar que una de les accions contemplades per la Generalitat Valenciana en les normes de la Marjal d’Almenara com a espai protegit de la Xarxa Natura 2000 és la gestió hídrica conjunta de tot este aiguamoll Ramsar. Una gestió que, com va recordar, ha d’anteposar sempre els usos ambientals a la resta.
Finalment, volem agrair a Bosco Dies, membre de la Fundació Assut, i Vicent Mocholí, de la Comunitat de Regants del Tancat de l’Estell i Rojas, la seua presència en el debat, on van exposar el projecte de custòdia del territori que les seues entitats desenvolupen en el Parc Natural de l’Albufera de València i que representa un magnífic exemple de gestió participativa a la recerca de la sostenibilitat territorial.
Esperem que amb la nostra proposta, que compta amb el consens de la majoria d’actors d’esta zona humida, la futura gestió de la Gola de Quartell també siga un exemple de gestió participativa i respectuosa amb el territori. Ara, cal que l’Ajuntament de Sagunt pose en marxa, com més prompte millor, una taula de treball amb totes les administracions i agents implicats per a crear l’òrgan de gestió i analitzar els detalls del seu funcionament.
El repte d’esta taula de treball paga la pena: arribar a un acord entre totes i tots que permeta consensuar una gestió de la gola que assegure uns mínims ambientals i, alhora, que beneficie a tots els actors d’esta zona humida. I, per descomptat, que respecte les normes de gestió de la Marjal d’Almenara com a espai protegit de la Xarxa Natura 2000.