Este és el quart intent que realitzem per a trobar-nos amb el regidor de mobilitat a fi que esclarisca les motivacions que li han conduït a implementar mesures grises, poc sostenibles a la ciutat sota la Capitalitat Verda Europea
El passat divendres, 9 de febrer, València en bici-Acció Ecologista Agró va registrar electrònicament una carta adeçada regidor de Mobilitat i Seguretat Ciutadana de l’Ajuntament de València. En l’escrit, que adjuntem a continuació, li recordem a Jesús Carbonell que té una reunió pendent amb el nostre col·lectiu per a conéixer de primera mà com desenvoluparà les polítiques de mobilitat en general i en relació amb l’impuls de l’ús de la bicicleta en els pròxims anys.
Amb estos propòsits, el 22 de Setembre de 2023, tan sols uns mesos després de la seua incorporació a l’Ajuntament com a Regidor de Mobilitat i Seguretat Ciutadana, València en bici-AE Agró va sol·licitar reunir-se amb Jesús Carbonell.

Som el col·lectiu ciclista més antic de València, amb quasi 35 anys contribuint a les polítiques municipals de mobilitat i col·laborant amb l’administració pública i altres entitats per a millorar la qualitat de vida a la nostra ciutat.
L’ajuntament ja ha pres decisions contràries a la mobilitat sostenible i que afecten a la salut de les valencianes
Esta petició de reunió es va ajornar fins a 3 ocasions. Després de més de 4 mesos d’espera, seguim sense tindre nova data, malgrat la nostra insistència. Durant este temps d’espera l’Ajuntament ja ha pres bastants decisions que, d’entrada, no considerem es dirigisquen a introduir mesures de mobilitat sostenible. Sinó que, més aviat, van en contra dels interessos de la ciutadania, en general, i de les persones constitucionalment prioritàries, en particular.
Dites mesures han augmentat el trànsit motoritzat pel centre de la ciutat, en lloc de retornar els carrers a l’ús i gaudi de la ciutadania. En un any en què València, com a Capital Verda Europea, té l’obligació de ser un model a seguir per a altres ciutats, el 2024 hauria de servir per a introduir mesures inspiradores en la línia de la sostenibilitat.

Així, per exemple, està afavorint el trànsit en vies com el carrer Colón. Que en qualsevol ciutat europea de referència seria un carrer comercial per als vianants, la plaça de l’Ajuntament o l’inici del carrer Sant Vicent.
<<Tu eres el xasis>> només un exemple de les nefastes campanyes encetades per incentivar l’ús del vehicle privat en detriment de la bici
Ha deixat inutilitzats els radars de Ciutat Vella, amb el que s’està notant un augment gradual de vehicles que accedeixen a ella sense ser residents. I, per descomptat, sense complir les ordenances vigents. Manté carrils bici en les voreres que ja s’havia aprovat baixar a la calçada (com en el pont d’Aragó). Els carrils bici en les voreres haurien de desaparéixer per ser espai per als vianants.
Ha iniciat una campanya per a dissuadir de l’ús de la bici, amb títol <<Tu eres el xasis>> i amb xifres alarmants, però sense prendre mesures contra la causa de risc. Considerem que les campanyes dirigides a la bicicleta han d’animar a utilitzar-la i mai a descoratjar el seu ús.

Tampoc s’estan prenent mesures necessàries contra la contaminació. Com la restricció del trànsit, quan s’estan superant els límits recomanats per a la protecció de la salut. Però, el que és encara més desconcertant és que l’Ajuntament pren totes estes mesures grises posant en els seus escrits el logo de València Capital Verda Europea.
Parlar de tot això i conéixer si es disposa d’un pla alternatiu que compense el cúmul de mesures preses fins ara. Este és el motiu pel qual li reiterem a esta regidoria la petició que ens reba.
Dubtes que pretenem traslladar al regidor de mobilitat de l’Ajuntament
Així mateix, acompanyem el nostre escrit amb una sèrie de preguntes que esperem que ens conteste:
- Espera acabar amb la immobilització d’una part important i sensible de la població (que no van a destinacions que desitjarien) per motius d’inaccessibilitat dels carrers i del transport públic, temor al trànsit o molèstia ambiental?
- Espera aconseguir que l’automòbil NO siga la millor opció per a accedir als béns i funcions bàsiques que ofereix la nostra ciutat i àrea metropolitana?
- Confia a aconseguir un espai públic saludable, d’ús i gaudi per a la ciutadania, lliure de contaminació atmosfèrica i acústica i de risc viari associat al trànsit a motor?
- Quina espera aconseguir al final del seu mandat i com espera aconseguir-lo?