El model de ramaderia industrial posa en escac els territoris, els béns naturals comuns, la vida i la salut de tots els éssers vius
Amb l’objectiu de visibilitzar els devastadors efectes d’un model de ramaderia industrial que contamina, degrada, arrasa els territoris i béns naturals comuns es va celebrar durant el matí del 17 de desembre una concentració. Emmarcada en la Setmana de Lluita contra la Ramaderia Industrial, l’acció va ser convocada des de la Coordinadora Estatal “Stop Ramaderia Industrial” i altres col·lectius locals, entre els quals van participar, Ecologistes en Acció, Amistes de la Terra, Acció Ecologista-Agró, YCS València, Extinction Rebellion, Joventut pel Clima i Greenpeace Grup València.
Les reivindicacions es van centrar en la defensa de l’aigua com un bé que no pot ser malbaratat, contaminat ni privatitzat. Un bé que, malgrat ser indispensable per a la vida, és gestionat en favor de forts interessos econòmics en un país, com el nostre, en el qual el 15% del territori es troba en emergència per escassetat d’aigua.

Així ho van expressar les activistes mitjançant la lectura del manifest, que va tindre lloc en la Plaça Manises, enfront del Palau de la Generalitat. En primer lloc van assenyalar el sorgiment i la potenciació d’activitats extractives en el territori, com la ramaderia i l’agricultura industrial, entre les principals causes de forçament dels recursos hídrics. En tots dos casos, les empreses exerceixen una gran sobreexplotació dels aqüífers. Copant així la pràctica totalitat de l’aigua i restringint la seua disponibilitat per a altres usos. En este sentit cal destacar el fet que Espanya s’haja convertit en el primer país productor i exportador de porcí d’Europa. Per descomptat, a costa de limitar l’accés i consum d’aigua a la ciutadania. En concret, a les poblacions que viuen prop de les instal·lacions productives i que, desgraciadament, hui dia estan sent proveïdes amb cubes davant l’escassetat d’aigua.
<<Pesticides, medicaments i antibiòtics fan dels purins un còctel químic molt perillós per a la nostra salut>>
A esta problemàtica se suma la creixent contaminació que caracteritza a estes activitats. Empren abonaments i pesticides, per exemple per a produir els aliments del bestiar, així com de medicaments i antibiòtics. Tots ells fan dels purins un còctel químic de nitrats, fosfats i altres compostos que posen en escac la nostra salut i la salut pública de manera directa i indirecta, atacant a la biodiversitat de microorganismes de sòls i aigües i augmentant la morbiditat humana.
Sobre este tema i donada la gravetat de la situació, des de la Coordinadora estatal i col·lectius convocants s’ha incidit en com la falta d’estudis que relacionen de manera directa algunes d’estes substàncies amb malalties atorga impunitat als productors en un context on les dades són alarmants.

“Prop del 45% del territori compta amb masses d’aigua en mal estat i el 23% de les subterrànies estan contaminades per nitrats. Estes xifres reflecteixen com els grans conglomerats de l’agroindústria guanyen. Mentrestant nombrosos municipis es veuen abocats a desaconsellar el consum d’aigua de la xarxa. I són obligats a proveir-se d’aigua embotellada” van denunciar activistes que van encapçalar la concentració.
L’últim punt del manifest s’ha centrat en destacar el greenwashing que s’està fent de les plantes de biogàs. Estes s’estan plantejant des de la UE com una alternativa ecològica al tractament de les deixalles generades per les instal·lacions ramaderes. Però, sense qüestionar prèviament l’arrel del problema que és el model de ramaderia industrial, perpetuant per tant els seus impactes negatius.
A través d’este enllaç pots consultar el manifest.