Jornada convocada amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient
Amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, el pròxim dissabte 5 de juny la Comissió d’Educació Ambiental d’Acció Ecologista-Agró convoca una visita a la Marjal d’Almenara per a posar en valor i visibilitzar el treball de custòdia del territori que la nostra organització desenvolupa en esta zona humida, gràcies a la col·laboració de diferents entitats, administracions i voluntàries i voluntaris del Camp de Morvedre i La Plana Baixa. Durant esta jornada visitarem els Estanys d’Almenara, l’Ullal de Quartons, el centre d’educació mediambiental de La Casa Penya i la Reserva de Fauna Silvestre de la Finca de Penya.
Acció Ecologista-Agró treballa pam a pam des de finals del segle passat per a recuperar i restaurar gota a gota la Marjal d’Almenara, una zona humida que ha passat d’estar en risc de desaparició a l’excel·lència mediambiental, a l’entrar a formar part de la Llista Ramsar d’aiguamolls d’importància internacional.
Esta fita mediambiental ha sigut possible gràcies al treball desinteressat i voluntari de moltes persones. I, especialment, per la tasca de custòdia del territori desenvolupada per AE-Agró, que actualment ja gestiona més de 50 hectàrees de gran valor mediambiental en diferents llocs estratègics de la Marjal d’Almenara.
Enguany volem aprofitar el Dia Mundial del Medi Ambient per a posar en valor, visibilitzar i celebrar el treball de custòdia del territori realitzat per la nostra associació en esta zona humida. Un treball de gestió, vigilància i governança. Però, també de conservació d’ecosistemes, conscienciació mediambiental i manteniment d’equipaments d’ús públics.
Amb esta jornada volem agrair a tots els propietaris que ens han cedit terrenys la seua aposta per la custòdia del territori: veïnes i veïns de la marjal, administracions, entitats, fundacions, empreses privades… I, per descomptat, volem agrair també el treball que realitzen les voluntàries i els voluntaris de la nostra associació.
De fet, AE-Agró té dos grups de voluntariat, formats en la seua majoria per companyes i companys ja jubilats, que setmanalment treballen en la conservació i manteniment d’este aiguamoll. Un dels grups, integrat per companyes i companys del Camp de Morvedre, ho fa cada dilluns en La Casa Penya i la zona de la Marjal d’Almardà-Almenara. I l’altre, format per companyes i companys de La Plana Baixa, els dijous als Estanys d’Almenara i l’Ullal de Quartons.
La celebració de la custòdia del territori convocada amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient arrancaran a les 10.30 hores als Estanys d’Almenara, on descobrirem l’Ullal de Cavanilles, que va ser comprat per AE-Agró gràcies a una campanya de micromecenatge ciutadà. A continuació passejarem fins a l’Ullal de Quartons, també propietat de la nostra entitat, i la finca de FUNDEM (Fundació Enrique Montoliu) que custodia AE-Agró en el terme de La Llosa.
La jornada finalitzarà a La Casa Penya, centre mediambiental de l’Ajuntament de Sagunt que gestiona AE-Agró i fins on cadascun es desplaçarà amb el seu vehicle particular. Ací aprofitarem per a visitar la Finca de Penya, una reserva de fauna silvestre custodiada per la nostra associació i que pam a pam estem ampliant amb la col·laboració d’Inferco, empresa que explota la torbera d’Almardà.
Com a cloenda de la jornada, plantarem una sarguera (Salix alba) en la Finca de Penya i inaugurarem un nou cartell en esta reserva de fauna silvestre. Si vols participar en esta convocatòria, apunta’t ja completant este formulari. Les places són limitades. Així que afanya’t a reservar la teua plaça!
Malauradament, durant esta jornada encara no podrem celebrar la tan esperada entrada en vigor de la Norma de Gestió de la Marjal d’Almenara com a espai de la Xarxa Natura 2000. El motiu? Doncs, que la Generalitat Valenciana, incomprensiblement, continua sense aprovar este document clau per a la conservació d’esta zona humida, malgrat que va eixir a exposició pública l’abril de 2019.
Amb esta normativa en vigor seria molt més fàcil vigilar, controlar i evitar abusos en este aiguamoll Ramsar. L’últim, una crema i un desbrossament de l’Ajuntament d’Almenara en la microreserva de flora dels Estany en plena època de cria. I el pròxim, si la Generalitat ho permet, ubicar en l’antic abocador dels Estanys, ja clausurat, un punt de residus inerts per a enderrocs. Concretament, sobre el jaciment paleontològic de Casablanca, on a posteriori l’Ajuntament d’Almenara pretén ampliar l’aparcament dels Estanys, agreujant així encara més la pressió humana que patix este fràgil ecosistema.