Primera jornada del projecte de custòdia i reforestació: Menuda Ribera
En un ambient cordial i distés tingué lloc, el passat dia 9 d’abril, la jornada organitzada pel Casal Jove de Port de Sagunt conjuntament amb Acció Ecologista-Agró, la primera d’una sèrie de jornades sota el títol El Palància: Com és el nostre riu i com el volem.
Davant una nombrosa assistència, Ana Camarasa -catedràtica de Geografia Física de la Universitat de València al que uneix la seua condició de saguntina-portenya- va exposar de manera brillant com es comporten els nostres rius i en particular el Palància, des del seu naixement en la serra del Toro fins a la seua desembocadura al Mediterrani entre Sagunt i Canet; el seu diferent comportament si plou “bé” o si plou torrencialment; i com les intervencions humanes poc respectuoses han anat afectant el seu llit i la seua desembocadura, obstaculitzant la seua transcórrer natural. En la seua opinió, “estem alterant l’equilibri natural del riu”.
Després d’una magistral exposició detallant aquests i altres aspectes, un nombrós grup de persones es va dirigir en la seua companyia des del Casal Jove fins al llit del riu per a realitzar un breu recorregut, molt il·lustratiu de l’exposat en la seua conferència. En el seu llit es va poder comprovar, a més de la brutícia que l’envaeix (enderrocs, mobles, plàstics, etc.), la carretera alegal que el creua; les casetes que envaeixen el domini de l’aigua…
I es va constatar com la plataforma de la Sendera Blava (que transcorre entre el Port i Canet al llarg de la desembocadura) s’eleva més d’un metre i mig sobre el nivell de l’aigua, actuant de mur de resclosa, la qual cosa ha ocasionat que en la recent avinguda de mitjan març l’aigua no haja pogut desguassar naturalment i haja negat els passejos marítims del Port i de Canet. En definitiva, es va poder comprovar “in situ” com les successives intervencions humanes no ben pensades actuen d’impediment perquè el riu puga discórrer amb fluïdesa sense causar danys.
La conclusió més important extreta és que “no cal enfrontar-se al riu perquè tenim les de perdre. Cal adaptar-se a ell, respectant el seu equilibri ambiental”, en paraules d’Ana Camarasa. A més a més, continuant amb les accions que contempla el projecte Menuda Ribera, al dia següent, el diumenge 10 d’abril, centenars de persones acudiren a la jornada festiva de reforestació, on plantarem al Palància, concretament enfront de l’Hospital de Sagunt, i en què poguérem gaudir de diferents tallers dirigits a xiquetes i xiquets amb materials reciclats, contacontes, malabaristes i música.
Finalment, recordar-vos que, l’exposició sobre El riu que volem, instal·lada en el Casal Jove durant tot el mes d’abril, d’igual manera que els successius actes programats, pretén difondre i aprofundir en esta temàtica, destinada al fet que la ciutadania entenga el Palància com una gran riquesa a potenciar com a pulmó verd i font de biodiversitat.