Un projecte de macro-parc fotovoltaic amenaça este paratge
Ja ha eixit a exposició pública en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) el projecte del macro-parc fotovoltaic de més de quatre-centes hectàrees que pretén massacrar el Paratge Natural Municipal de la Serra de Xiva (La Foia de Bunyol, València). Acció Ecologista-Agró, que ja s’havia manifestat en contra d’este macro-parc fotovoltaic, s’ha adherit ara a la campanya que impulsen entitats locals, amb el suport de diferents organitzacions d’àmbit comarcal i provincial, contra este projecte. A continuació compartim el comunicat de la campanya. La Serra de Xiva et necessita!!! Salvem Brihuela!!!
No hi ha discussió sobre l’obligat canvi energètic que s’ha de realitzar a escala mundial, però esta transició no pot ser a costa d’acabar per sempre amb el patrimoni natural, cultural i paisatgístic d’una zona. De fet, en este cas es planteja un model energètic de tal envergadura que no deixa la possibilitat de consensuar amb les administracions locals, ni la participació ciutadana, altres alternatives més respectuoses i sostenibles perquè no suprimisquen qualsevol desenvolupament econòmic i social del territori.
Estes monstruoses infraestructures només semblen estar dissenyades per al benefici de les grans corporacions, fons d’inversió i intermediaris. I disfressat com a “energia neta”, este parc foto-voltaic arrasarà l’herència cultural dels nostres avantpassats, la biodiversitat i un paisatge que és el senyal d’identitat d’un poble.
Este projecte suposa una nefasta agressió sobre esta extensa superfície d’alt valor ecològic, que complix una funció essencial per a una bona salut de tota la Serra de Xiva (La Foia de Bunyol, València). El peu de la muntanya és un autèntic corredor verd replet de vida, en molts casos superior a les zones més boscoses de la Serra.
Este paisatge agroforestal atresora multitud d’elements que, per minúsculs que siguen, són fonamentals per a mantindre un equilibri entre els espais naturals, el patrimoni cultural i les seues gents. Són destacables els vestigis dels usos ancestrals, com els murs i construccions de pedra seca (declarades Patrimoni de la Humanitat per la Unesco en 2018) per a poder laborar els cultius tradicionals, a més a més de la majestuositat de diverses desenes d’Arbres Monumentals d’Interés Local, que suposen un patrimoni irreemplaçable que pretenen exterminar per sempre després de segles d’existència.
Si es consulta el projecte, es pot observar l’envergadura d’esta barbàrie, fins i tot sent encara la primera fase, ja que hi ha projectada una altra contigua d’idèntiques dimensions. Es pot apreciar que hi ha 46 àrees o illes de plaques solars fragmentades de forma laberíntica amb, ni més ni menys, cinquanta quilòmetres de tanques metàl·liques que a més a més de l’impacte visual, suposaran un precís parany mortal per a la fauna. Especialment per a les aus que habiten en este enclavament.
Este és el cas del duc (Bubo bubo), l’àguila reial (Aquila chrysaetos), l’àguila serpera (Circaetus gallicus) i, sobretot, una espècie en perill d’extinció i que és la joia de la corona d’estes muntanyes: l’àguila de panxa blanca (Hieraaetus fasciatus), que nia a escassos cinc-cents metres i que té la seua zona de caça on es vol construir estes instal·lacions mortíferes. Sense oblidar-nos de la multitud d’ocells que utilitzen els passos migratoris entre Europa i Àfrica per estes muntanyes, que també es veuran greument afectats per la mateixa planta i per les quilomètriques línies d’evacuació d’alta tensió que transcorren per altres enclavaments valuosos i molt pròximes al nucli urbà de Xiva.
D’altra banda, no podem deixar de lamentar la pèrdua del sòl cultivable que passarà a ser catalogat com a “industrial” i que al costat d’este paratge protegit es consolidarà eternament per a un ús antagònic, que confronta amb els valors naturals i un oportú desenvolupament econòmic basat en la sostenibilitat.
Ja que l’únic pretext pel qual s’ha triat esta ubicació és l’econòmic, ens preguntem quin preu té per a una societat que gaudix de múltiples maneres d’este paisatge tan singular? Si la resposta la donaren les incomptables persones que realitzen un ús com podria ser un agricultor, un pastor, un excursionista, un ciclista, un caçador, el que té una xicoteta casa de retir, un recol·lector d’espàrrecs o qualsevol persona que fa un aprofitament plaent i en harmonia, la contestació seria sempre la mateixa: INCALCULABLE.
Per tots estos motius i el sentiment d’amor incondicional que tenim cap a estos paratges, ens posem en peus de guerra per a defensar per tots els mitjans al nostre abast la Serra de Xiva. El nostre objectiu és la desestimació total d’este projecte que és el major atemptat que ha patit la Serra. Exigim que s’adopten altres alternatives més respectuoses i que garantisquen la conservació del llegat dels nostres avantpassats per a les generacions futures.
Es fa una crida massiva, a la qual se suma Acció Ecologista-Agró, a totes les persones i associacions perquè donen suport a estes reivindicacions i se sumen a una gran mobilització social per a detindre este despropòsit, que atenta directament contra un sentiment popular. La Serra de Xiva et necessita!!! Salvem Brihuela!!!