Este projecte és incompatible amb la conservació dels valors ambientals, paisatgístics, culturals i socials de la zona afectada
El col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró La Ribera considera que el projecte de parc solar fotovoltaic Campos Salados, que es pretén instal·lar a les terres del reialenc de Carcaixent i que tindria una potència de 80 megawatts, resulta incompatible amb els valors ambientals, paisatgístics, culturals i socials de la zona afectada. Per això, hem presentat al·legacions a este projecte demanant que la seua Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) siga negativa i que el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme desestime atorgar cap autorització administrativa per a desenvolupar este parc solar fotovoltaic.
L’allau de parcs solars fotovoltaics i línies d’alta tensió que els acompanyen genera preocupació i desassossec entre la població que viu en localitats com Carcaixent (La Ribera Alta, València), on actualment hi ha projectat un parc solar fotovoltaic en la zona del reialenc que tindria una potència de 80 megawatts.
De fet, l’emplaçament triat per a esta instal·lació, igual que ocorre amb la majoria de projectes de parcs solars fotovoltaics arreu del País Valencià, entra en conflicte amb la conservació dels valors culturals, paisatgístics i agrícoles de la zona afectada.
Des del col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró La Ribera estem convençudes que el futur passa per les energies renovables. Però, el nostre futur també passa pel manteniment del patrimoni, el paisatge, el món rural i les formes de vida vinculades amb ell. De fet, les activitats agrícoles tradicionals són les responsables de modelar el paisatge i sense elles és impossible preservar-lo.
Per tant, resulta necessari i imprescindible consultar a la ciutadania sobre decisions com la instal·lació del parc solar fotovoltaic Campos Salados, ja que serà la població local qui haja de suportar esta infraestructura a Carcaixent. Han pensat a les oficines del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme quants llocs de treball agrícoles es perdran amb este i amb cadascun d’estos parcs solars? Com afectarà això a la nostra demografia? I a la nostra competitivitat?
Han fet els comptes a la ciutat de l’impacte que tindrà este projecte sobre el turisme? Han pensat a la capital que si vivim en comarques, és perquè gaudim d’una qualitat de vida gràcies a l’entorn que ara ens volen llevar amb estes infraestructures?
Des del col·lectiu comarcal d’AE-Agró La Ribera estem a favor de la implantació de les energies renovables, però no a qualsevol preu ni a qualsevol lloc. De fet, per lògica, s’haurien d’instal·lar prop dels nuclis amb major consum energètic, o siga, en el litoral, en les grans ciutats i en les àrees industrials. I no en les zones d’interior, on amenacen el nostre paisatge i activitats tradicionals com l’agricultura.
Per això hem al·legat contra el parc solar fotovoltaic de Carcaixent, un projecte que no respecta els valors ambientals, paisatgístics, culturals i socials de la zona afectada. De fet, com hem exposat en les nostres al·legacions, des del punt de vista formal, este projecte es caracteritza per l’absència d’un procés real de selecció de zones alternatives on instal·lar este parc solar fotovoltaic i per l’escassa i baixa qualitat de la cartografia emprada en la seua redacció.
A més a més, com denunciem en les nostres al·legacions, este projecte presenta una deficient valorització dels seus impactes ambientals i manca de mesures preventives, correctores o compensatòries en matèria de medi ambient. De fet, el projecte obvia que la zona del reialenc on es pretén instal·lar la planta solar fotovoltaica Campos Salados és, segons el Pla d’Acció Territorial Forestal (PATFOR) de la Comunitat Valenciana, Sòl Forestal Estratègic.
Com detallem en les nostres al·legacions, este projecte també obvia o infravalora els seus impactes paisatgístics, en la hidrologia de la zona i la capacitat de recàrrega dels aqüífers, en la fauna que hi habita, en la fixació de carboni i en les vies pecuàries. I, per si tot açò fóra poc, resulta que la ubicació d’este parc solar fotovoltaic és completament incompatible amb la legislació valenciana, ja que invadix terrenys forestals que es van cremar en el greu incendi que les muntanyes de Carcaixent van patir en 2016.
Cal recordar que, segons la legislació estatal i la valenciana en matèria de muntanyes, els terrenys forestals que hagen patit els efectes d’un incendi no podran classificar-se o reclassificar-se com a sòl urbà o urbanitzable, ni podran minorar les proteccions derivades del seu ús i aprofitament forestal, en el termini de 30 anys des que es va extingir l’incendi.