L’actual situació d’emergència per sequera podria agreujar-se a la comarca amb el desenvolupament del PAI Medina
La suposada situació de dèficit hídric en què es troba el pou de Parcent, pel fet que les demandes dels últims cinc anys superen els volums autoritzats tant al municipi de Llíber com al de Xaló, i donada la inutilització dels pous de la Definitiva i de Vall Paradís al no complir els paràmetres de potabilitat que fixa la legislació tècnic sanitària de l’aigua de consum per a proveïments d’aigua potable (RD 3/2023), indica no sols la falta de capacitat de l’aqüífer per a assumir les demandes actuals, sinó també les previstes en el nou PAI Medina de Llíber. La qual cosa, de produir-se un major aprofitament del pou amb l’execució i posada en marxa de les quasi 500 habitatges previstos, es contravindria l’article 9 del Text redifós de la Llei d’Aigües (TRLA) que indica que la planificació territorial i urbanística, en el marc d’una gestió sostenible, racional i integral dels recursos hídrics “b) Adaptarà els nous desenvolupaments territorials a la gestió i l’ús sostenible a llarg termini de les masses d’aigua”.
Així comença l’escrit adeçat electrònicament per Acció Ecologista-Agró davant l’àrea de gestió del Domini Públic Hidràulic (DPH) de la Comissària d’Aigua pertanyent a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX). Mitjançant el qual pretenem denunciar la falta d’exposició pública, d’una banda, d’informes que analitzen en termes suficients si existeixen recursos hídrics que cobrisquen l’augment de demanda d’aigua que implica l’aprovació del pla, a pesar que la promotora insistisca que tal increment no es produirà. I d’altra, denunciar l’absència de la concessió d’aigua expedida per la CHX per al proveïment dels habitatges i la resta d’edificacions a desenvolupar tant en l’avaluació ambiental tramitada, com en l’aprovació d’homologació i reclassificació del sòl i la posterior tramitació del PAI que l’executa.

Vulnerant amb esta opacitat, a més a més, l’article 15 del Reial Decret Legislatiu 2/2008, de 20 de juny, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de sòl, segons el qual tota esta paperasa hauria d’haverse recaptat i disposat públicament durant la fase de consulta a la qual es va sotmetre esta desfasada actuació urbanística. Cosa que, insistim des d’AE-Agró, no ha succeït en este cas concret.
A fi d’evitar que es materialitze un increment de la sobreexplotació de les aigües subterrànies de la zona i, per tant, de restriccions d’accés al recurs per als seus habitants, tenint en compte la situació d’emergència declarada a la Marina Alta per la sequera, Acció Ecologista-Agró ha realitzat una petició d’accés a la informació, d’acord amb la Llei 27/2006, de 18 de juliol, que garanteix l’exercici d’este dret.
En concret, requerim que se’ns informe sobre els volums hídrics extrets en els últims anys del Pou de Parcent, objecte de l’expedient 2005 C P006. I que se’ls remeta l’informe de garantia d’existència i disponibilitat de recursos hídrics així com de la concessió d’aigües en cas que hagen sigut emesos per la CHX per al proveïment als habitatges i la resta d’edificacions que es pretenen executar dins del PAI Medina de Llíber.

A més sol·licitem ser part interessada en els citats expedients en exercici de l’acció pública. Perquè romandrem vigilants davant qualsevol possible error o manipulació de dades en obtindre i poder estudiar la documentació en qüestió, ja que estem parlant d’un altre gran (sub)desenvolupament urbanístic que respon als interessos de la promotora i constructora VAPF i dels qui xuplen del pot amb ella. Quan en el context de canvi climàtic i crisi socioeconòmica en el qual ens trobem urgeix dissenyar models de planificació territorial no basats en la rajola i el ciment, que posen en el centre la vida i el benestar de les persones.