Iniciativa de SEO/BirdLife que compta amb el suport d’AE-Agró
Amb la participació de 27 entitats, entre elles Acció Ecologista-Agró, el passat 20 de febrer va tindre lloc en la seu de la Comunitat de Pescadors del Palmar la primera reunió del Comité de Seguiment del Contracte d’Aiguamoll de l’Albufera de València, iniciativa impulsada per SEO/BirdLife. Esta reunió va servir per a establir mecanismes i fer els primers passos en l’execució del Pla d’Acció. Este Pla d’Acció és el resultat d’un procés participatiu voluntari i inclusiu, emmarcat en el projecte europeu WETNET, i establix les principals línies de treball per a millorar la governança de l’aigua en este parc natural.
L’Albufera de València és un dels aiguamolls litorals més importants per a la conservació de la biodiversitat a la Mediterrània. És una zona humida que es caracteritza per les estretes interaccions entre els diferents usos de l’espai (agricultura, pesca, gastronomia, turisme…) i la conservació de la natura.
Durant l’últim any, administracions supraregionals, regionals i locals, comunitats de regants, agricultors, regants, ONG ambientals, caçadors, confraries de pescadors, associacions promotores de turisme, restauradors, associacions veïnals, universitats, barquers i empreses gestores del territori han participat en un procés participatiu voluntari i inclusiu mitjançant l’organització de tallers territorials. En estos tallers es van exposar els principals interessos en la gestió de l’aigua de cadascun dels grups i, mitjançant diferents tallers territorials, es van buscar aspectes comuns i sinergies.
Fruit d’estos tallers es va aconseguir un consens sobre les línies de treball més importants per a millorar la governança de l’aigua en l’Albufera, consens que es va reflectir en el Pla d’Acció del Contracte d’Aiguamoll de l’Albufera. Este contracte va ser subscrit el passat 17 de desembre de 2019 sota la fórmula de Memoràndum de Cooperació per la Comunitat de Pescadors del Palmar, la Fundació Assut, la Fundació Nova Cultura de l’Aigua, Acció Ecologista-Agró, Xúquer Viu, Mesura, l’Associació de Guies de Birding de la Comunitat Valenciana, Divalterra i SEO/BirdLife.
El passat dijous, 20 de febrer, un total de 27 entitats es van reunir en la seu de la Comunitat de Pescadors del Palmar per a posar en marxa este Pla d’Acció i establir els mecanismes per a desenvolupar de manera conjunta i col·laborativa estes accions. Les accions, que tracten diferents aspectes de governança, conservació de la biodiversitat i desenvolupament sostenible, tenen per objectiu potenciar una conservació de la biodiversitat compatible amb el desenvolupament socioeconòmic.
En concret, pel que respecta a una millor capacitat de governança de l’aiguamoll, en esta reunió es va impulsar la constitució d’un centre d’informació virtual de l’Albufera i l’edició d’una guia que permeta aclarir i visibilitzar els procediments i responsabilitats per a determinades actuacions relatives a la gestió del territori: aigua, motes, séquies, camins, infraestructures…
En el cas de les mesures ambientals, el Comité va tractar temes rellevants en la gestió de l’aiguamoll, com l’avaluació de les pràctiques agroambientals, l’impuls de les estratègies d’infraestructura verda i solucions basades en la natura i l’avaluació de la viabilitat dels dragatges i efectes del rebliment. Finalment, en relació amb el desenvolupament sostenible en l’Albufera, es va tractar específicament les línies a seguir per al foment de la innovació i posada en marxa d’un programa de desenvolupament local que incloga al sector turístic com a dinamitzador econòmic compromés amb un model sostenible basat en les bones pràctiques ambientals.
A esta reunió van assistir entitats que s’adheriran a curt termini a esta iniciativa, com per exemple la Séquia Real del Xúquer, La Unió de Llauradors i Ramaders o la Universitat Politècnica de València (UPV). A elles se sumen altres associacions veïnals, culturals, de comerç, hostaleria i agricultors, així com empreses de turisme que van participar activament en la reunió i van mostrar el seu interés a adherir-se en pròximes dates al Contracte d’Aiguamoll i responsabilitzar-se d’algunes de les accions identificades en el Pla d’Acció.