La nova norma no ha de perjudicar les agricultores valencianes i ha de contribuir a la millora del medi ambient
Recentment, s’ha aprovat una llei per part del Ministeri responsable de Medi Ambient que pretén regular la crema de residus i que ha alçat moltes preocupacions al nostre territori, especialment en sectors pròxims a l’agricultura. En resposta, Bosc Viu, plataforma de la qual Acció Ecologista-Agró forma part, dona suport a les veus que reclamen una revisió i un període de transició en l’aplicació d’esta norma, de manera que no es perjudique els agricultors i que es maximitzen els beneficis ambientals de les opcions alternatives a la crema de residus vegetals de qualsevol origen.
Les entitats que integrem Bosc Viu, la Plataforma per la Defensa dels Boscos i els seus Hàbitats, pensem que la manera més constructiva i productiva de vertebrar esta preocupació i malestar és aportar opcions realistes, viables i econòmicament factibles per a evitar cap molèstia als agricultors i potenciar els beneficis de donar un tractament alternatiu, ecologista i beneficiós, a la crema de residus. Cal que s’establisca un període de transició, que supose un termini suficient per a consolidar les alternatives i que no es sancione als agricultors ni als petits municipis.
La millor opció per al tractament de les restes agrícoles és la trituració o la fermentació, efectuades de manera que no provoquen ni despeses econòmiques ni feines addicionals als llauradors i que, al mateix temps, genere llocs de treball, proporcione un ús útil i beneficiós dels residus (bé siga com adobs o com a combustible menys contaminant que altres) i contribuïsca a disminuir el nombre d’incendis al nostre territori. Tot açò és possible i realista si s’impliquen en la resolució del conflicte tant l’administració estatal com l’autonòmica, facilitant estes vies que impliquen un cost econòmic molt baix per a les institucions.
Però la clau és que el cost i l’esforç addicional que puga suposar no recaiga ni en els agricultors ni els petits municipis. La crema de residus no sols genera contaminació ambiental. Suposa destruir uns materials que poden ser reutilitzables per a altres objectius beneficiosos. Per altra banda, donar una alternativa a les cremes ajuda a disminuir les obligacions i els riscos per als llauradors, a més de ser un factor clau per a disminuir el nombre d’incendis forestals al nostre territori, com s’ha demostrat en la recent pandèmia de la Covid-19, quan els incendis van disminuir ostensiblement durant el període en què no es van efectuar cremes per força major.
Durant el període de transició que reclamem, s’han de dissenyar els plans d’aprofitament alternatiu dels residus vegetals, no sols d’origen agrícola, sinó forestal i també urbà (jardineria i fracció orgànica de residus urbans) que han d’incloure la recollida dels residus, la trituració dels mateixos “in situ” o en llocs adequats per a esta finalitat, o la fermentació i preparació per a generar compost i altres formes d‘adob en aparells i instal·lacions escaients ubicats de forma descentralitzada.
Els diners, l’organització, planificació i execució han de córrer a càrrec de l’administració autonòmica, comptant amb l’ajut de l’Estat i amb la participació d’ajuntaments, propietaries agrícoles, sindicats i altres entitats agràries. El finançament de tot el procés, que mai ha de recaure en els llauradors ni petits ajuntaments, ha de provenir de fons europeus tramitats i gestionats per les administracions central i autonòmica. Els fons escaients ja existeixen i cal, simplement, reorientar-los. Són fons dedicats al medi ambient i al desenvolupament rural.
L’adequació a esta finalitat estaria justificada per triplicat: és ambientalment beneficiosa, ja que evita incendis i contaminació atmosfèrica; aporta beneficis econòmics al món rural, perquè genera llocs de treball i un recurs comercialitzable (els pellets o adobs resultants). A més a més, es milloren les condicions laborals i la seguretat dels agricultors en eliminar una activitat de risc. En evitar la crema dels residus, els agricultors es veurien alliberats d’una tasca feixuga; la recollida i el tractament dels residus la farien serveis públics o, en el cas que els agricultors volgueren fer-se’n càrrec directament, en serien compensats.
Això evitaria els condicionants dels actuals plans de cremes que impliquen estar pendents de calendaris i horaris que poden limitar prou les activitats i que, a més a més, poden generar, fins i tot en el millor dels casos, incendis que converteixen en involuntaris incendiaris als agricultors que han tingut un oblit, una equivocació, o la desgràcia de sofrir un accident o un canvi sobtat de condicions ambientals. Cal recordar que una part destacada dels incendis forestals actuals tenen origen en la crema de restes agrícoles i jardineria.
Formen part de Bosc Viu, entre d’altres entitats, Acció Ecologista-Agró; Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció d’Alcoi; GECEN-Castelló; Asociación Naturalista de Ayora y la Valle-Ecologistas en Acción; Marfull-AE Agró, L’Arrel-Ontinyent; Grup d’Estudi de les Rapaces-Ecologistes en Acció; Societat Valenciana d’Ornitologia; Amics del Caroig i Roncadell.